Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Vaak noemen mensen allerlei ziekten met klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts ook 'griep'. Maar die klachten kunnen ook optreden bij andere virussen, zoals het coronavirus. De informatie op deze pagina gaat alleen over de echte griep, veroorzaakt door het influenzavirus.

Wat is griep? 

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.

Wat zijn de symptomen van griep?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak plotseling met:

  • koude rillingen
  • snotteren
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Ze kunnen erg benauwd worden of een longontsteking krijgen. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen met al hart- en longklachten kunnen door griep meer last van hun klachten krijgen.

Heb je klachten die passen bij griep? Volg dan de algemene adviezen die gelden bij luchtweginfecties

Bekijk de animatie over griep:

Video still: griep

 

 

Hoe krijg je griep?

De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten en niezen verspreiden de virussen zich.   

Het griepvirus volgen

Het RIVM volgt de ontwikkeling van het griepvirus op verschillende manieren. Dat noemen we surveillance. Daarvoor werken we nauw samen met het Nivel, het Erasmus Medical Center (ErasmusMC Erasmus Medical Center (Erasmus Medical Center)) en laboratoria in Nederland. We houden in de gaten hoeveel mensen er zijn met griepachtige klachten in Nederland. En we kijken welk type griepvirus het meest rondgaat.

Hoe vaak komt griep voor in Nederland?

Hoe vaak griep voorkomt, is ieder jaar anders. De  huidige stand van zaken over de verspreiding van griep in Nederland staat op de pagina feiten en cijfers.