Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Deze informatie gaat uitsluitend over de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus).

Wat is griep? 

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. Deze typen virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals het RS respiratoir syncytieel-virus of verkoudheidsvirussen.

Griep en het nieuwe coronavirus (COVID-19)

Bekijk de video: 4 vragen over griep en COVID-19

Video still: 4 vragen over griep en COVID-19

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen?

Download de infographic

Wat zijn de symptomen van griep?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door griep daar meer last van krijgen.

Bekijk de animatie over griep:

Video still: griep

Hoe krijgt u griep?

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen.  Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten. Virussen worden ook overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen die griepklachten hebben, kunnen het best thuisblijven om te voorkomen dat zij anderen besmetten.  Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Tegen griep kunt u zich laten inenten (de griepprik).

Hoe vaak komt griep voor in Nederland?

Afgelopen week (27 juni t/m 3 juli) bezochten 4 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten.

In het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. De langdurige griepepidemie 2017/2018 in Nederland duurde 18 weken en de griepepidemie van 2018/2019 was na 14 weken ten einde. De griepepidemie van 2019/2020 was kort en mild (week 5 tot en met 7 2020). Een korte opleving van de griepepidemie in week 10 en 11 2020 overlapte met de eerste 2 weken van de COVID-19 epidemie in Nederland. In het seizoen 2020/2021, toen veel maatregelen van kracht waren wegens de COVID-19 pandemie, kwam griep nauwelijks voor en was er geen sprake van een griepepidemie. 

De griepepidemie van seizoen 2021/2022 is ten einde. Omdat er op dit moment weinig griep voorkomt in Nederland, wordt deze tekst en grafiek minder vaak vernieuwd. De volgende update volgt op 3 augustus 2022.