Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Deze informatie gaat uitsluitend over de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus).

Wat is griep? 

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen griepvirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: griepvirus type A en B. Deze typen virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen (voor type A) of evolutionaire lijnen (voor type B). De jaarlijkse seizoensgriep werd in de afgelopen jaren veroorzaakt door de subtypen: 

  • A(H1N1)pdm09
  • A(H3N2) 

En door de evolutionaire lijnen:

  • B/Victoria 
  • B/Yamagata

Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus of verkoudheidsvirussen. We spreken in het algemeen over een griepepidemie in Nederland als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtig ziektebeeld en minstens 10 procent van hen het griepvirus heeft.
 

Griep en het coronavirus (COVID-19)

Bekijk de video: 4 vragen over griep en COVID-19

Video still: 4 vragen over griep en COVID-19

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen?

Download de infographic

Wat zijn de symptomen van griep?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • Snotteren
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige gevolgen als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door griep daar meer last van krijgen.

Bekijk de animatie over griep:

Video still: griep

Hoe krijgt u griep?

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen zich.  

Hoe vaak komt griep voor in Nederland?

In het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. De griepepidemie van 2018/2019 duurde 14 weken. De griepepidemie van 2019/2020 was kort en mild (week 5 tot en met 7 2020). Een korte opleving van de griepepidemie in week 10 en 11 2020 overlapte met de eerste 2 weken van de COVID-19 epidemie in Nederland. In het seizoen 2020/2021, toen veel maatregelen van kracht waren wegens de COVID-19 pandemie, kwam griep nauwelijks voor en was er geen sprake van een griepepidemie. De griepepidemie in het griepseizoen 2021/2022 begon later dan voorgaande seizoenen en duurde 13 weken. De meest actuele data over de huidige stand van zaken zijn te vinden bij feiten en cijfers.