Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Deze informatie gaat uitsluitend over de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus).

Wat is griep?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. Deze typen virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals het RSrespiratoir syncytieel-virus of verkoudheidsvirussen.

 

Griep en het nieuwe coronavirus (COVID-19)

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen?

Verschillen en overeenkomsten tussen griep en het nieuwe coronavirus Covid-19

Download de infographic

Wat zijn de symptomen van griep?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door griep daar meer last van krijgen.

Hoe krijgt u griep?

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen.  Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten. Virussen worden ook overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen griep krijgen. Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Tegen griep kunt u zich laten inenten (de griepprik).

Hoe vaak komt griep voor in Nederland?

In het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. De griepepidemie van 2015/2016 duurde 11 weken en de griepepidemie van 2016/2017 duurde 15 weken. De langdurige griepepidemie 2017/2018 in Nederland duurde 18 weken en de griepepidemie van 2018/2019 was na 14 weken ten einde. De griepepidemie van 2019/2020 was kort en mild (week 5 tot en met 7 2020). Een korte opleving van de griepepidemie in week 10 en 11 2020 overlapte met de eerste 2 weken van de COVID-19 epidemie.

In het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. De griepepidemie in seizoen 2014/2015 was de langste in de afgelopen 40 jaar en duurde in totaal 21 weken. De griepepidemie van 2015/2016 duurde 11 weken en de griepepidemie van 2016/2017 duurde 15 weken. De langdurige griepepidemie 2017/2018 in Nederland duurde 18 weken en de griepepidemie van 2018/2019 was na 14 weken ten einde. De griepepidemie van 2019/2020 was kort en mild (week 5 tot en met 7 2020). Een korte opleving van de griepepidemie in week 10 en 11 2020 overlapte met de eerste 2 weken van de COVID-19 epidemie.

Afgelopen week (12 t/m 18 oktober) bezochten 27 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten, wat hoger is dan voorgaande weken, maar vergelijkbaar met voorgaande seizoenen. Je vindt hier meer informatie over de huidige stand van zaken rond de griep.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus.
Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten.
Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden.
Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen.
Griep moet je uitzieken: veel slapen, goed drinken en eventueel koortsverlagende medicijnen slikken.
Antibiotica helpt niet tegen griep.
Het kan 1 tot 3 weken duren voor je weer beter bent.
Voorkomen dat anderen ziek worden kan door je handen regelmatig te wassen en in je elleboog te hoesten of te niezen.
Voor de meeste mensen is griep onschuldig.
Ouderen en mensen met gezondheidsklachten zoals diabetes, hart-, of longziekten kunnen ernstig ziek worden: longontsteking krijgen of zelfs overlijden.
Zij krijgen daarom elk jaar een griepprik aangeboden.
Meer weten?
Ga naar rivm.nl/griep