U kunt de griepprik bij uw huisarts krijgen. Als u behoort tot de doelgroep van de gratis griepprik, krijgt u in oktober of november van uw huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en behoort u wel tot de doelgroep? Neem dan contact op met uw huisarts.

Uitnodiging van uw huisarts

In de uitnodiging staat op welke datum, welke plek en hoe laat u de griepprik kunt krijgen. Kunt u dan niet? Maak dan in overleg met uw huisarts een nieuwe afspraak. Het vaccin ligt al in de praktijk. U hoeft dus niet naar de apotheek. U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Zorg ervoor dat u kleding aantrekt waarbij u uw bovenarm makkelijk bloot kunt maken.

Woont u in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis? Dan hoeft u niet naar de huisarts, maar krijgt u de griepprik in uw instelling.

De beste tijd om de griepprik te halen

De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar vanaf half oktober. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het 2 weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is daarom het beste de griepprik te halen tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Daarom is het verstandig om de griepprik ieder jaar te halen.

Griepprik halen voor of na overwintering in het buitenland

De griepprik werkt in alle landen in Europa. De datum waarop u naar het buitenland vertrekt, bepaalt of u in Nederland de griepprik kunt halen. Vraag voordat u vertrekt al aan uw huisarts of hij het griepvaccin al heeft. Heeft uw huisarts het griepvaccin dan nog niet? Dan kunt u in het land waar u overwintert het griepvaccin kopen bij de apotheek, en de griepprik laten zetten door een (huis)arts. U betaalt dit dan wel zelf. Of bespreek met uw huisarts of hij een griepvaccin voor u kan bewaren voor tot u terugkomt.