U kunt de griepprik bij uw huisarts krijgen. Als u behoort tot de doelgroep van de gratis griepprik, krijgt u in oktober of november van uw huisarts een uitnodiging voor de griepprik.

Waar kunt u de griepprik halen?

In de uitnodiging vertelt de huisarts op welke datum en hoe laat u de griepprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. Kunt u dan niet? Maak dan een nieuwe afspraak bij de huisarts. Het vaccin ligt al in de praktijk. U hoeft dus niet naar de apotheek. U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Zorg ervoor dat u kleding aandoet waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken.

Woont u in een zorginstelling zoals een verpleeghuis? Dan hoeft u niet naar de huisarts, maar wordt de griepprik door de instelling aangeboden.

Wanneer kunt u de griepprik halen?

De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar vanaf oktober. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en april. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is daarom het beste de griepprik te halen tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Daarom is het verstandig om de griepprik ieder jaar te halen.

Wilt u de griepprik halen en overwintert u in het buitenland?

De griepprik werkt in alle landen in Europa. De datum waarop u naar het buitenland vertrekt, bepaalt of u in Nederland de griepprik kunt halen. Vraag uw huisarts of hij het griepvaccin al heeft voordat u vertrekt. Heeft uw huisarts het griepvaccin dan nog niet? Dan kunt u in het land waar u overwintert het griepvaccin kopen bij de apotheek, en de griepprik laten zetten door een (huis)arts. U betaalt dit dan wel zelf. Of bespreek met uw huisarts of hij een griepvaccin voor u kan bewaren voor als u terugkomt in het winterseizoen.