Griep kan ernstige gevolgen hebben. Vooral voor mensen ouder dan 60 jaar en voor mensen met bepaalde aandoeningen. Daarom krijgen die groepen een uitnodiging voor een gratis griepprik. De griepprik is namelijk de beste bescherming tegen de griep. Op deze pagina leest u meer over de bescherming van de griepprik. 

figuur in bed met griep met tekstballonen waarin de symptomen staan

Griep is erger dan verkoudheid

Van griep krijgt men over het algemeen plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Het duurt gemiddeld 1 tot 3 weken voordat u weer beter bent. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Verkoudheid kan worden veroorzaakt door verschillende andere virussen zoals het rhinovirus, het coronavirus of het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel) (respiratoir syncytieel) -virus. Verkoudheid zorgt bij volwassenen bijna nooit voor koorts.

Griep is heel besmettelijk

Griepvirussen worden door praten, hoesten of niezen via de lucht verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten of waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, school of kinderdagverblijf. Ook kunnen griepvirussen overgedragen worden via direct contact via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als u bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, waar virussen op zitten, uw mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

1 op de 15 mensen krijgt griep

Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 15 van de volwassenen griep. Hier zitten ook mensen bij zonder klachten. Dat blijkt uit internationale cijfers van het WHO World Health Organization (World Health Organization) en CDC Centers for Disease Control and Prevention (Centers for Disease Control and Prevention) en Nederlandse cijfers van het RIVM. 

Hoeveel mensen griep krijgen wisselt per jaar. Het ene jaar gaat er bijna geen griep rond, het andere jaar is er sprake van een heftige griepepidemie. 

Jaarlijks overlijden 4.700 mensen aan de gevolgen van griep

Sinds 2009 houdt het RIVM het aantal overledenen wekelijks bij met gegevens van het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) om de invloed van een griepepidemie of een incident op het aantal overleden mensen in beeld te brengen. Er kunnen pieken in sterfte te zien door bijvoorbeeld koude- en hittegolven of bij uitbraken van infectieziekten zoals griep. Het aantal overleden mensen kan elke week verschillen en in het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. Gemiddeld overlijden er ieder jaar ongeveer 4.700 mensen aan de gevolgen van griep.

Mogelijke gevolgen van griep

Door griep kunt u longonsteking of hartproblemen krijgen

Door griep kunt u longonsteking of hartproblemen krijgen.

Als u ouder bent of een bepaalde aandoening heeft, kan deze door griep erger worden

Als u ouder bent of een bepaalde aandoening (bijv. diabetes) heeft, kan deze door griep erger worden.

Uw gezondheid kan na griep minder goed blijven

Uw gezondheid kan na griep minder goed blijven.

Longontsteking of hartproblemen 

Bij de meeste mensen veroorzaakt het griepvirus alleen een infectie van de bovenste luchtwegen. Zij zijn meestal binnen 3 weken volledig genezen. Bij sommige mensen verloopt griep ernstiger en kunnen er ernstige gevolgen ontstaan. De meest voorkomende complicaties zijn ademhalingsproblemen, een longontsteking of hartproblemen. Sommige mensen moeten hiervoor naar het ziekenhuis. Van alle mensen die door griep in het ziekenhuis worden opgenomen, overlijdt wereldwijd gemiddeld 1 op 14 aan de gevolgen ervan.

Een aandoening (bijvoorbeeld diabetes) kan erger worden

Als u al een bepaalde ziekte heeft, kan griep de klachten van deze aandoening tijdelijk verergeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met diabetes of voor mensen met een longziekte, een chronische stoornis van de hartfunctie of een chronische nierziekte. Mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie kunnen door griep bijvoorbeeld meer of ernstigere hartproblemen krijgen. 

Gezondheid kan minder goed blijven

Als de griep bij u ernstiger verloopt of er treden complicaties op, dan kan het zijn dat u zich niet meer zo gezond voelt als voor de griep. Ook is het mogelijk dat de aandoening die u had, blijvend verslechterd is door de gevolgen van griep.

De griepprik beschermt

Door de griepprik heeft u ongeveer 30% minder kans op griep

icoon 30% minder

Door de griepprik heeft u ongeveer 30% minder kans op griep.

Als u toch griep krijgt, wordt u vaak minder ernstig ziek

icoon persoon in bed

Als u toch griep krijgt, wordt u vaak minder ernstig ziek.

U heeft ongeveer 40% minder kans op ziekenhuisopname door griep

icoon 40% minder

U heeft ongeveer 40% minder kans op ziekenhuisopname door griep.

30% minder kans op griep

De kans om griep te krijgen is ongeveer 30% lager als u de griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. De kans verschilt per seizoen en hangt af van ontwikkelingen per virus binnen het seizoen. Ook leeftijd en het immuunsysteem hebben invloed op hoe goed de griepprik werkt

Na de griepprik bent u minder besmettelijk voor uw omgeving. Met de griepprik beschermt u dus ook anderen in uw omgeving.

40% minder kans op ziekenhuisopname 

Als u na de griepprik toch griep krijgt, dan wordt u meestal minder ernstig ziek. Dit blijkt uit onderzoek onder grote groepen mensen. Na de griepprik is de kans dat u door de gevolgen van griep in het ziekenhuis wordt opgenomen ongeveer 40% kleiner. 

Om de kans op ernstige gevolgen van griep voor uzelf te verkleinen, is het halen van de griepprik een goede keuze. U beslist zelf of u wel of niet de griepprik haalt. Daarnaast verkleint goede hygiëne de kans dat u griep krijgt. Was dus regelmatig uw handen met water en zeep en nies in uw elleboog. 
 


Elk jaar een nieuwe griepprik

Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Deze griepvirussen veranderen steeds. In het voorjaar wordt gestart met het maken van de griepprik. Deskundigen bekijken dan welke griepvirussen in de winter waarschijnlijk wereldwijd rondgaan. Deeltjes van deze griepvirussen komen in de griepprik. De griepprik beschermt u alleen tegen het griepvirus dat in de griepprik zit. Soms is het griepvirus anders dan verwacht werd of overheerst er een ander griepvirus. De griepprik werkt dan minder goed, maar beschermt nog wel tegen ernstige ziekte door griep. 

Bekijk de pagina voor meer informatie over de werking en samenstelling van de griepprik.


Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u kijken op één van de volgende websites: