Research readiness richt zich op de voorbereiding, planning en snelle implementatie van passend en gericht onderzoek tijdens uitbraken van infectieziekten of noodsituaties. Research readiness is daarmee een belangrijk onderdeel van pandemische paraatheid.
Een snelle implementatie van goed onderzoek maakt het mogelijk om snel wetenschappelijke inzichten te genereren en verzamelen. Dit levert de benodigde informatie voor advies over passende strategische, tactische en operationele besluitvorming die nodig is voor tijdige bestrijding van een infectieziekte of noodsituatie. Research readiness is in alle EU (Europese Unie)-lidstaten in de evaluatie van de COVID-19 pandemie geïdentificeerd als prioriteit voor het versterken van pandemische paraatheid (bron ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control )).
Bij het RIVM zetten we ons op de voorbereidingen die helpen om snel belangrijke informatie voor risicobeoordeling en infectieziektebestrijding te kunnen leveren, zoals:
- Overdraagbaarheid, infectieroute, ernst, risicofactoren, klinisch spectrum van de ziekte en afweerrespons.
- Strategieën voor detectie (snelle beoordeling van surveillance- en laboratoriumcapaciteiten, gevoeligheid en specificiteit van nieuwe diagnostiek).
- Effectiviteit van volksgezondheidsmaatregelen (impact, haalbaarheid en acceptatie).
Binnen het Centrum Infectieziektebestrijding wordt in het kader van research readiness gewerkt aan onderzoeksprotocollen en het vastleggen van interne afspraken en bijbehorende privacy-, ethische en data-aspecten voor epidemieën (inclusief pandemieën). Daarnaast is het van belang nu, in de koude fase, onderzoeksnetwerken op te zetten en/of behouden zodat we bij een uitbraak de voorbereide onderzoeksplannen snel uit kunnen rollen. Zo kunnen resultaten in een vroeg stadium beschikbaar komen. Deze resultaten zijn relevant voor het risico assessment door het OMT (Outbreak Management Team), en/of het beoordelen van bestrijdingsmaatregelen.