Pandemische paraatheid is ook in Europa en wereldwijd een belangrijk thema. Om voorbereid te zijn op een nieuwe wereldwijde pandemie of gezondheidscrisis, is internationale samenwerking van groot belang. Het RIVM kent vele vormen van internationale samenwerking.
Het RIVM is betrokken bij Europese partnerschapsprogramma’s en internationale onderzoeksprojecten. Een aantal voorbeelden:
- Het RIVM is partner in het BE READY-consortium dat in opdracht van de Europese Commissie de afgelopen jaren voorbereidingen heeft getroffen voor het Europese Partnerschap voor Pandemische Paraatheid. Dit partnerschap wordt in 2025 opgericht om gezamenlijk Europees onderzoek op het gebied van pandemische paraatheid te versterken.
- Het RIVM coördineert het EU4Health-project United4Surveillance, dat de Europese infectieziektesurveillance moet verbeteren. In Nederland coördineert het RIVM Surveillance4NL.
- Het RIVM is goed aangesloten op ontwikkelingen bij de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control ), die de Europese data over infectieziekten verzamelt en verbindt.
- Het RIVM is goed aangesloten op ontwikkelingen bij de Europese Health Emergency Preparedness and Response (HERA (human exposure and risk assessment)). HERA zich richt op het verzamelen van informatie rondom medische tegenmaatregelen bij een pandemie of gezondheidscrisis, zoals vaccins en mondkapjes, en het Europees gezamenlijk inkopen daarvan.
- Ook werkt het RIVM in een EU4Health-opdracht van de Europese Health and Digital Executive Agency (HaDEA) aan de One Health-surveillance in dieren en het milieu met het Strengthening One Health surveillance-project (Strong1H). Aandachtspunt hiervan is vogelgriep en varkensgriep en de ontwikkeling van een datasharingsplatform voor vogelgriep en varkensgriep bij (wilde) dieren en de mens en in het milieu. Het RIVM coördineert Strong1H.
- Het RIVM is aangewezen als nationaal coördinator voor One Health-surveillancesystemen.
- Het RIVM werkt samen met de partners van de Met-Vet-Net associatie (nu de European One Health Association, EOHA) en andere Europese belanghebbenden, zoals EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit), ECDC en EEA, om de One Health-structuren in en tussen Europese landen te versterken en de samenwerking binnen het One Health Strengthening Europe (OHSE)-initiatief, gecoördineerd door het RIVM, te bevorderen. Dit Europese netwerk van publieke en academische instellingen met nationale referentiefuncties in de medische en veterinaire domeinen bevordert One Health-onderzoek naar o.a. zoönotische infectieziekten en streeft naar integratie van expertise en harmonisatie van methodologieën om de gezamenlijke EU (Europese Unie)-capaciteit te versterken om zoönosen te voorkomen, detecteren en beheersen.
- Het RIVM neemt ook deel aan internationale initiatieven zoals Preventing Zoonotic Disease Emergence (PREZODE).
- Het RIVM is voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO (World Health Organization )) een samenwerkingscentrum op meerdere gebieden, o.a.:
Ook is het RIVM betrokken bij projecten en activiteiten voor paraatheid op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN (Chemische, biologische, radiologische en nucleaire )) dreigingen.
Het RIVM doet ook internationaal gedrags- en perceptieonderzoeken.
Met het project NLWGSHERA2 breidt het RIVM het SeqNeth-netwerk uit tot een actief netwerk voor volledige genoomsequencingsurveillance en uitbraakrespons.