Op deze pagina vindt u informatie over de pneumokokkenprik en de coronamaatregelen. De prik maakt de kans dat u ziek wordt door pneumokokken kleiner. Tijdens het vaccinatiespreekuur houden de huisartsenpraktijken rekening met de coronamaatregelen. U kunt de pneumokokkenprik daardoor veilig halen.

Houd 1,5 meter afstand van anderen

De huisartsenpraktijk zorgt ervoor dat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden tijdens het vaccinatiespreekuur. Soms betekent dit dat uw huisarts ervoor kiest het vaccinatiespreekuur niet in de eigen praktijk te houden, maar bijvoorbeeld in een sporthal. Alleen de zorgverlener die u de prik geeft, zal dichterbij komen. U staat zo veel mogelijk met de rug richting de zorgverlener. U kunt meehelpen:

  • Houd afstand van andere aanwezigen.
  • Kijk de zorgverlener niet aan als hij/zij u een prik geeft.
  • Zorg dat u uw arm makkelijk bloot kunt maken. Dan blijft het contact kort.

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen

Heeft u klachten die passen bij het nieuwe coronavirus (COVID-19), zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, niezen, hoesten, benauwdheid, plotseling niet meer ruiken of proeven, verhoging of koorts? Dan kunt u niet naar het vaccinatiespreekuur komen. Maak in dat geval een andere afspraak met uw huisartsenpraktijk. Bij het vaccinatiespreekuur wordt vooraf nogmaals gevraagd of u deze klachten heeft.

Pneumokokken en COVID-19

Heeft u meer vragen over de pneumokokkenprik en het nieuwe coronavirus? Bijvoorbeeld omdat u COVID-19 heeft gehad of omdat u benieuwd bent welk effect de coronamaatregelen hebben op de verspreiding van het pneumokokkenbacterie.
Hier vindt u de meest gestelde vragen over de pneumokokkenprik en het nieuwe coronavirus.