De Tabaks- en rookwarenwet verplicht producenten en importeurs (leveranciers) om productinformatie te verstrekken aan de Europese Commissie en de Nederlandse overheid.

De basis voor deze wet zijn de regels uit de Europese Tabaksproducten Richtlijn (TPD) en het WHO World Health Organization (World Health Organization) Kaderverdrag voor tabaksontmoediging ( FCTC Framework Convention on Tobacco Control (Framework Convention on Tobacco Control)). Daarnaast heeft Nederland aanvullende regels over bijvoorbeeld limieten van TNCO tar, nicotin and carbon monoxide (tar, nicotin and carbon monoxide) waarden in shag opgenomen. Leveranciers moeten de informatie indienen in de Common Entry Gate van de Europese Unie, de  EU Europese Unie (Europese Unie)-CEG. De overheid gebruikt deze informatie onder andere om meer inzicht te krijgen in de producten op de Nederlandse markt en voor publieksvoorlichting.

Organisaties betrokken bij de Tabaks- en rookwarenwet

  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ( VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) maakt beleid en wetgeving.
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzamelt en verwerkt de informatie die is verstrekt door de leveranciers.
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) handhaaft de Tabaks- en rookwarenwet.