Bij het roken van een sigaret of andere tabaksproducten komen allerlei chemische stoffen vrij.

Veel schadelijke stoffen

Tabaksrook bevat ruim 6.000 verschillende stoffen. Vele daarvan zijn schadelijk voor de gezondheid en meer dan 70 zijn kankerverwekkend. Welke stoffen vrijkomen tijdens het roken en in welke hoeveelheid verschilt tussen (tabaks)producten. Dat hangt vooral af van het type product (zoals sigaret, sigaar, e-sigaret), specifieke producteigenschappen zoals het soort tabak, de gaatjes in het filterpapier (filterventilatie), en de stoffen die een fabrikant heeft toegevoegd. Tabaksrook is ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers.

Onschadelijke toevoeging kan schadelijk worden

Veel van de toegevoegde stoffen worden ook in voeding gebruikt. Een voorbeeld is suiker. Hoewel deze stoffen veilig zijn om te eten, kunnen ze schadelijk zijn als ze worden ingeademd. Bovendien kunnen nieuwe schadelijke stoffen ontstaan als een stof verbrandt. De stoffen in het tabaksproduct zijn dus niet dezelfde als de stoffen in de tabaksrook. Daarom is het vooral belangrijk om te kijken naar de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het roken. Dat is immers wat de roker binnenkrijgt.

Invloed van rookgedrag

Hoeveel schadelijke stoffen een roker binnenkrijgt hangt niet alleen samen met hoeveel ervan in de tabak(srook) zit. Het is ook afhankelijk van het rookgedrag van de roker. Het risico dat de roker veel schadelijke stoffen binnenkrijgt neemt toe als de roker:

  • dagelijks meer sigaretten rookt;
  • dieper inhaleert en;
  • meer trekjes van een sigaret neemt.

Invloed nicotine op rookgedrag

Nicotine beïnvloedt het rookgedrag. Rokers zijn gewend om een bepaalde hoeveelheid nicotine binnen te krijgen. Als sigarettenrook minder nicotine bevat, zal de persoon waarschijnlijk extra stevig gaan roken om toch voldoende nicotine binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door dieper te inhaleren, meer trekjes te nemen of meer sigaretten te roken. Zo loopt een roker dus een groter risico om grotere hoeveelheden andere schadelijke stoffen binnen te krijgen.