Rokers krijgen meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen volgens meetmethode WHO
Het RIVM heeft van alle filtersigaretten die in Nederland te koop zijn de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) gemeten met de WHO Intense-methode. Daaruit blijkt dat de hoeveelheden TNCO tot meer dan 15 keer hoger zijn dan gemeten met de wettelijk voorgeschreven ISO-methode.

RIVM publiceert nieuwe data van producenten over tabaksproducten
Vandaag publiceert het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS nieuwe gegevens over tabaksproducten. Voor het eerst zijn ook de ingrediënten van e-sigaretten, verhitte tabaksproducten en kruidenrookproducten toegevoegd.

Donkere sigaretten en andere maatregelen die sigaretten minder aantrekkelijk maken
Met het invoeren van verschillende maatregelen is het mogelijk om sigaretten minder aantrekkelijk en verslavend te maken. Denk hierbij aan sigaretten verplicht een donkere kleur geven of het verbieden van bepaalde ingrediënten, zoals suikers en smaakstoffen.

RIVM stelt advieslijst van verboden stoffen in tabaksproducten en e-sigaretten op
Een Europese richtlijn moet ervoor zorgen dat tabaksproducten en (e-)sigaretten minder schadelijk, verslavend en aantrekkelijk zijn. In deze richtlijn staat niet concreet welke stoffen niet in tabaksproducten en e-sigaretten mogen zitten.

RIVM: 7 stoffen met tabakssmaak voor e-sigaret geven risico voor gezondheid
De overheid wil alleen nog 23 smaakstoffen voor de e-sigaret toestaan die naar tabak smaken. Het RIVM onderzocht of deze 23 smaakstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

RIVM: beperk verkoop en verbied promotie van tabaksproducten die roken aantrekkelijk kunnen maken
Het RIVM adviseert om de promotie en de verkoop van tabaksaccessoires te beperken. Het gaat om producten die tabak mogelijk aantrekkelijk maken, zoals smaakfilters en smaaksprays.

Bekendheid en gebruik cigarillo’s, verhitte tabak en nicotinezakjes relatief laag
De bekendheid met en het gebruik van cigarillo’s, verhitte tabak en nicotinezakjes zijn relatief laag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder Nederlanders van 13 jaar en ouder.
RIVM-advies: beperk smaakstoffen voor e-sigaret tot 23 met alleen tabaksmaak
De overheid wil e-sigaretten minder aantrekkelijk maken, vooral voor jongeren. Omdat bepaalde smaakstoffen het gebruik daarvan bevorderen, heeft de overheid besloten dat er in de toekomst alleen nog e-sigaretten met tabaksmaak op de markt mogen komen

Metingen met rookmachines onderschatten de blootstelling van rokers aan schadelijke stoffen
Rookmachines die worden gebruikt voor de beoordeling van sigaretten onderschatten de blootstelling aan schadelijke stoffen aanzienlijk door de rookmethodes die daarbij worden toegepast.
Menthol maakt inhaleren tabaksrook gemakkelijker, ook als het niet te proeven is
De smaakstof menthol in tabaksproducten heeft al bij minimale hoeveelheden een verzachtende werking. Zelfs als menthol niet te proeven is, maakt de stof het makkelijker om tabaksrook te inhaleren.
