Het RIVM bundelt de bestaande kennis over de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van het Nederlandse voedingspatroon. Een voorbeeld hiervan is het rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’. Binnen het Europese project METROFOOD-RI wordt gewerkt aan onderzoeksinfrastructuur op het gebied van veilig, gezond, en duurzaam voedsel.

Wat ligt er op ons bord?

In 2015 en 2016 bundelde het RIVM de bestaande kennis over de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van het Nederlandse voedingspatroon. De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in achtergrondrapporten die de wetenschappelijke basis zijn van het rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ dat het RIVM op 24 januari 2017 publiceerde.

Wat ligt er op ons bord? Veilig gezond en duurzaam eten in Nederland. Ocké MC medisch centrum (medisch centrum), Toxopeus IB, Geurts M, Mengelers MJB, Temme EHM, Hoeymans N. RIVM Rapport 2016-0200.

What is on our plate? : Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands. Toxopeus IB, Hoeymans N, Geurts M, Mengelers MJB, Temme EHM, Ocke MC.RIVM Report 2017-0024.

Infographic: Wat ligt er op ons bord? Naar een integraal voedselbeleid.

Achtergrondrapporten

Wat ligt er op ons bord? : Methodologisch achtergrondrapport bij 'Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland'. Toxopeus IB, Hoeymans N, Geurts M, Mengelers MJB, Temme EHM, Ocke MC. RIVM Rapport 2017-0064.

Drijvende krachten van de voedselconsumptie en het voedselaanbod. Achtergrondrapport bij ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’.   Zantinge EM, van Bakel AM, van Loon AJM, Ocke MC. RIVM Rapport 2016-0194.

Food consumption in the Netherlands and its determinants. Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands’. Geurts M, van Bakel AM, van Rossum CTM chemietransportmodellen (chemietransportmodellen), de Boer E, Ocke MC. RIVM Rapport 2016-0195.

How safe is our food? Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands’. Mengelers M, de Wit, L, Boon P, Franz E, Bouwknegt M, de Jonge R, Bulder A, Havelaar A. RIVM Report 2016-0196.

Health aspects of the Dutch diet. Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands’. Boer JMA, Buurma-Rethans EJM, Hendriksen M, Kranen HJ van, Milder IEJ, Ocke MC, Verkaik-Kloosterman J, van Raaij J. RIVM Rapport 2016-0197.

The environmental sustainability of the Dutch diet. Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands’. Hollander A, Temme EHM, Zijp MC. RIVM Report 2016-0198.

Onderzoeksinfrastructuur METROFOOD-RI

METROFOOD-RI is een Europese onderzoeksinfrastructuur (RI) die tot doel heeft wetenschappelijke excellentie op het gebied van voedselkwaliteit en -veiligheid te bevorderen. Het biedt hoogwaardige metrologiediensten (gericht op het kennen en verbeteren van de meetnauwkeurigheid) op het gebied van voedsel en voeding. Het werkterrein is interdisciplinair en omvat de hele voedselwaardeketen, waaronder agrovoeding, duurzame ontwikkeling, voedselveiligheid, kwaliteit, traceerbaarheid en authenticiteit, veiligheid voor het milieu en gezondheid van de mens.