Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome) -CoV coronavirus (coronavirus)-2. Zij zijn extra kwetsbaar. Het grootste risico lopen mensen van 70 jaar en ouder. Maar ook mensen met onderliggende aandoeningen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Ook zijn er mensen die door ernstige afweerstoornissen kwetsbaar zijn. Wat kunnen deze mensen doen om zichzelf te beschermen en wat kunnen mensen in hun omgeving doen? 

In een open samenleving zonder ingrijpende coronamaatregelen kan het coronavirus zich gemakkelijker verspreiden. Mensen die meer risico lopen kunnen zelf maatregelen nemen om zich te beschermen, zonder dat zij zichzelf onnodig afzonderen.

Adviezen voor mensen die kwetsbaar zijn

Vaccinatie

Vaccinatie beschermt bij de meeste mensen goed tegen ernstige ziekte. Na verloop van tijd neemt de bescherming af. Een herhaalprik is belangrijk om de afweer op te peppen. Met de herhaalprik  tegen corona blijf je extra goed beschermd tegen het coronavirus om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. Iedereen vanaf 12 jaar kan de prik kan halen, vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting. Als eerste worden de mensen met een medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd.

Bezoek: klachten, (zelf)testen en isolatie

Vraag mensen voordat je met ze afspreekt of zij klachten hebben. Als ze klachten hebben, vraag ze dan om thuis te blijven en niet op bezoek te komen. Ga zelf niet op bezoek bij mensen met klachten. Vraag van tevoren of mensen een zelftest willen doen.  Vooral als er veel mensen zijn met COVID-19. Ontvang geen mensen met een positieve test en ga niet bij ze op bezoek.  

Afstand houden en drukte vermijden

Afstand houden is de beste manier om besmetting te voorkomen. Als je extra voorzichtig wil zijn, vraag mensen dan om afstand te houden.  Spreek bij voorkeur af met mensen waarmee je goede afspraken kunt maken over het houden van afstand. En zorg dat je niet met teveel mensen tegelijk samen komt. Bijvoorbeeld vier personen per keer.

Vermijd drukke plekken zoveel mogelijk. Ga liever niet naar grote bijeenkomsten, tenzij het belangrijke (familie)bijeenkomsten zijn, zoals een bruiloft of begrafenis. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij  het bezoeken van plaatsen waar je niet kunt controleren of andere bezoekers klachten hebben. Draag een medisch mondneusmasker (minimaal type II of IIR) op plekken waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ga zoveel mogelijk op rustige momenten boodschappen doen. Vraag eventueel aan andere mensen om boodschappen voor je te doen, of laat de boodschappen bezorgen.

Ga zoveel mogelijk met eigen vervoer als je ergens heen gaat. Lukt dat niet en rijd je met iemand mee, vraag dan of iemand klachten heeft en een zelftest wil doen. Draag een mondneusmasker en ga als dat kan rechts achter de bestuurder zitten. Draag ook een mondneusmasker in het openbaar vervoer of de regiotaxi. 

Blijf bewegen

Ga regelmatig naar buiten om te wandelen of fietsen. Bewegen is goed en houd je gezond. Kies hiervoor wel rustige locaties en rustige tijdstippen. 

Adviezen om rekening te houden met kwetsbare mensen in je omgeving

Als je kwetsbare mensen in je omgeving hebt, of met kwetsbare mensen werkt, kun je helpen ze te beschermen. Je kunt de kans dat je een ander besmet met het coronavirus verkleinen. 

De volgende adviezen helpen daarbij:  

  • Blijf thuis bij klachten en doe een zelftest.  
  • Ga in isolatie als je test positief is. 
  • Laat je vaccineren als je daarvoor een oproep krijgt.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.

Houd je verder aan de hygiëneadviezen: Was regelmatig de handen. Hoest en nies in de elleboog. En zorg voor goede ventilatie. 

Als je op bezoek gaat bij iemand die kwetsbaar is, doe dan ook van te voren een zelftest. Ook als je geen klachten hebt. Maak afspraken met elkaar over bijvoorbeeld afstand houden of het dragen van een mondkapje. 

Door je te laten vaccineren, bescherm je jezelf tegen ernstige ziekte én je verkleint de kans dat je anderen besmet. Zo kun je helpen om kwetsbare mensen in je omgeving te beschermen.