Kinderen en pubers van 6 maanden t/m 17 jaar, met een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop door het coronavirus, kunnen de coronaprik krijgen. Op advies van hun medisch specialist krijgen zij een verwijzing om de prik bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) te halen. De (ouders/verzorgers van) kinderen ontvangen geen uitnodiging per post.
Coronaprik voor kinderen
Coronaprik voor kinderen met een hoog risico op ernstige corona
Bij de meeste kinderen geeft een coronabesmetting geen ernstige klachten. Daarom krijgen niet alle kinderen de vaccinatie aangeboden.
Is uw kind onder behandeling bij een kinderarts en heeft uw kind een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop door het coronavirus? Dan is het voor uw kind belangrijk om de coronaprik te halen om ernstige ziekte en ziekenhuisopname te voorkomen.
Kinderen die de coronaprik hebben gehad, kunnen nog wel besmet raken met het coronavirus. De kans dat een kind ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis terecht komt door corona, is wel kleiner na vaccinatie.
Hoe lang werkt de coronaprik?
De vaccinatie biedt waarschijnlijk een half jaar tot een jaar bescherming tegen ernstige ziekte door corona. Dit kan wel per persoon verschillen, bijvoorbeeld doordat een kind medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken. Ook kan de afweer minder goed zijn als het virus is veranderd.
De meeste voorkomende bijwerkingen
Bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar:
- Pijn op de prikplek
- Sufheid
- Prikkelbaarheid
- Koorts
- Rode huid op de plek van de prik
- Verminderde eetlust
Bij kinderen van 5 tot en met 17 jaar:
- Pijn op de prikplek
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Koorts
- Rode huid op de plek van de prik
- Koude rillingen
De bijwerkingen treden vooral op in de eerste twee dagen na de vaccinatie. En gaan meestal na 1-2 dagen weg.
In zeer zeldzame gevallen kan er ook een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) ontstaan na vaccinatie. Deze zeldzame bijwerking van de vaccinatie wordt vooral gezien bij jongvolwassen mannen ( van 16-24 jaar). Er zijn momenteel nog geen gevallen geregistreerd van een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) bij jonge kinderen.
Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar
Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar met een verhoogd risico op ernstig beloop door corona kunnen de coronaprik krijgen. De coronaprik is niet verplicht.
Op advies van hun medisch specialist krijgen zij een verwijzing om de prik bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) te halen. De (ouders/verzorgers van) kinderen ontvangen geen uitnodiging per post.
De coronaprik voor kinderen tot 5 jaar kinderen krijgen een speciale kinderdosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Hoeveel prikken?
Meestal krijgen kinderen tot 5 jaar één (jaarlijkse) coronaprik.
Soms is één coronaprik niet voldoende. Bijvoorbeeld als uw kind (waarschijnlijk) nog nooit corona heeft gehad en ook niet eerder een coronaprik heeft gekregen. Of als de afweer van uw kind helemaal weg is na bijvoorbeeld een beenmergtransplantatie.
De behandelend kinderarts vertelt u wanneer één coronaprik niet voldoende is. U ontvangt een verwijsbrief met informatie. Uw kind krijgt dan drie coronaprikken. De 2de prik mag drie tot vier weken na de 1ste prik gegeven worden. Tussen de 2de en de 3de prik moet minimaal acht weken zitten.
Kinderen van 5 tot 17 jaar
Kinderen van 5 tot en met 17 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door corona kunnen de coronaprik krijgen. De coronaprik is niet verplicht.
Op advies van hun medisch specialist krijgen zij een verwijzing om de prik bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) te halen. De (ouders/verzorgers van) kinderen ontvangen geen uitnodiging per post.
Andere kinderen in deze leeftijdsgroep hoeven geen coronaprik te halen. De huidige variant van het coronavirus is minder ziekmakend en bijna alle kinderen inmiddels bescherming hebben opgebouwd door een coronabesmetting of een coronaprik.
De coronaprik voor kinderen vanaf 5 jaar
Kinderen krijgen een kinderdosis van het vaccin van Pfizer. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een dosis van 10 mcg. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen een dosis van 30 mcg van het vaccin van Pfizer.
Meestal krijgen kinderen met een hoog medisch risico van 5 tot en met 11 jaar één (jaarlijkse) coronaprik. De behandelend kinderarts laat u weten wanneer één coronaprik niet volstaat. Mocht dat het geval zijn, dan wordt dit aangegeven in de verwijsbrief die u meekrijgt voor de vaccinatie bij de GGD.
Vragen en antwoorden coronaprik kinderen
Wie geeft de vaccinatie?
De coronaprik wordt gegeven bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
Mijn kind heeft koorts. Kan mijn kind de coronaprik krijgen?
Is de koorts hoger dan 38 graden? Wacht dan met de vaccinatie tot je kind beter is.
Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie op het consultatiebureau (Rijksvaccinatieprogramma). Wat moet ik doen met de uitnodiging voor de coronaprik?
Er hoeft geen tijd tussen de vaccinaties te zitten. U kunt de afspraak voor de andere vaccinaties en de afspraak voor de coronaprik door laten gaan.
Mijn kind valt niet in de medische hoog risicogroep. Kan mijn kind alsnog de coronaprik krijgen?
Een coronaprik is voor de meeste kinderen niet nodig omdat zij niet erg ziek worden door corona. Wilt u toch graag dat uw kind de coronaprik krijgt? Bijvoorbeeld omdat er iemand in het gezin een kwetsbare gezondheid heeft? Dan kan dat. Overleg hierover met de GGD op telefoonnummer: 0800-7070.
Mijn kind heeft al een eerste coronaprik gekregen, maar valt niet in de medische risicogroep. Is het nodig dat mijn kind nu ook een coronaprik krijgt?
Nee uw kind hoeft geen coronaprik meer te halen.
Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie zoals de HPV (humaan papillomavirus) of de DTP (Dyfterie tetanus Polio) en BMR (bof, mazelen,rodehond). Kan ik ook een afspraak maken voor de coronaprik?
Ja dat kan. Uw kind kan de coronaprik op dezelfde dag krijgen met andere vaccinatie(s). Er hoeft geen specifieke tijd tussen de vaccinaties te zitten. De coronaprik wordt bij de GGD gegeven en niet op het consultatiebureau.