Kinderen en pubers van 6 maanden t/m 17 jaar, met een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop door het coronavirus, kunnen de coronaprik krijgen. Dit kan tijdens de najaarsronde van 2024 bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De najaarsronde is van 16 september tot en met 6 december 2024.

Voor professionals staat de informatie COVID-19-vaccinaties voor kinderen op deze pagina 

Coronaprik voor kinderen

Kan mijn kind de coronaprik krijgen?

Bij de meeste kinderen geeft een coronabesmetting geen ernstige klachten. Daarom is de coronaprik voor de meeste kinderen niet nodig. De coronaprik is wel beschikbaar voor kinderen met een hoog risico op ernstig ziek worden door het coronavirus.

Kinderen die de coronaprik hebben gehad, kunnen nog wel besmet raken met het coronavirus. De kans dat een kind ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis terechtkomt door corona, is wel kleiner na vaccinatie.

U kunt een afspraak maken via 0800-7070.

Heeft mijn kind een verwijzing nodig voor de coronaprik?

Kinderen tot en met 17 jaar met een hoog risico op ernstige corona krijgen 1 (jaarlijkse) coronaprik in het najaar aangeboden. Hiervoor heeft u geen verwijzing van een behandelend (kinder)arts nodig. De najaarsronde is dit jaar van 16 september tot en met 6 december. 

Soms biedt 1 coronaprik onvoldoende bescherming tegen ernstige ziekte. Bijvoorbeeld bij verlies van bescherming na een beenmergtransplantatie. Of als u kind jong is en (waarschijnlijk) nog nooit corona heeft gehad. De behandelend (kinder)arts vertelt u wanneer uw kind meer dan 1 (jaarlijkse) coronaprik nodig heeft. U ontvangt dan een verwijsbrief met meer informatie.

Welk vaccin krijgt mijn kind?

Kinderen onder de 12 jaar krijgen een aangepaste dosering van het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer:

 • Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar krijgen een dosis van 3 microgram.  
 • Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een dosis van 10 microgram.
 • Kinderen vanaf 12 jaar krijgen een dosis van 30 microgram.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Bijwerkingen ontstaan omdat een coronaprik het afweersysteem van je lichaam aan het werk zet. De bijwerkingen treden vooral op in de eerste 2 dagen na de vaccinatie. Ze gaan meestal na 1 tot 2 dagen weg.

Bijwerkingen bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar:

 • Pijn op de prikplek.
 • Sufheid.
 • Prikkelbaarheid.
 • Koorts.
 • Rode huid op de prikplek.
 • Verminderde eetlust.

Bijwerkingen bij kinderen van 5 tot en met 17 jaar:

 • Pijn op de prikplek.
 • Vermoeidheid.
 • Hoofdpijn.
 • Spierpijn.
 • Koorts.
 • Rode huid op de prikplek.
 • Koude rillingen.

In zeer zeldzame gevallen kan er een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) ontstaan na vaccinatie. Deze zeldzame bijwerking van de vaccinatie wordt vooral gezien bij jongvolwassen mannen (van 16-24 jaar). Er zijn op dit moment nog geen gevallen bekend van een ontsteking van de hartspier of van het hartzakje bij jonge kinderen.

Vragen en antwoorden coronaprik kinderen

Wie geeft de vaccinatie? 
De coronaprik wordt gegeven bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)

Mijn kind heeft koorts. Kan mijn kind de coronaprik krijgen? 
Is de koorts hoger dan 38 graden? Wacht dan met de vaccinatie tot je kind beter is. 

Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie zoals tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) of DTP Dyfterie tetanus Polio (Dyfterie tetanus Polio) en BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond). Wat moet ik doen met de uitnodiging voor de coronaprik? 
Er hoeft geen tijd tussen de vaccinaties te zitten. U kunt de afspraak voor de andere vaccinaties en de afspraak voor de coronaprik door laten gaan. De coronaprik wordt bij de GGD op een coronavaccinatielocatie gegeven en niet op het consultatiebureau.

Mijn kind valt niet in de medische hoog risicogroep. Kan mijn kind alsnog de coronaprik krijgen? 
Een coronaprik is voor de meeste kinderen niet nodig, omdat zij niet erg ziek worden door corona. Wilt u toch graag dat uw kind de coronaprik krijgt? Bijvoorbeeld omdat er iemand in het gezin een kwetsbare gezondheid heeft? Dan kan dat. Overleg hierover met de GGD op telefoonnummer: 0800-7070.