Kinderen en pubers van 6 maanden t/m 17 jaar, met een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop door het coronavirus, kunnen op advies van een behandelend arts één of meer (extra) coronaprikken ontvangen. De behandelend arts verwijst u hiervoor naar de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), met een verwijsbrief.
Bij de meeste kinderen geeft een coronabesmetting geen ernstige klachten. Daarom is de coronaprik voor de meeste kinderen niet nodig. De coronaprik is wel beschikbaar voor kinderen met een hoog risico op ernstig ziek worden door het coronavirus. De criteria voor kinderen met een verhoogd medisch risico zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK (Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde)). Deze zijn terug te vinden in de COVID-19-vaccinatie | LCI richtlijnen.
Kinderen die de coronaprik hebben gehad, kunnen nog wel besmet raken met het coronavirus. De kans dat een kind ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis terechtkomt door corona, is wel kleiner na vaccinatie.
Soms geeft 1 coronaprik niet genoeg bescherming tegen ernstige ziekte. Bijvoorbeeld bij verlies van bescherming na een beenmergtransplantatie. Of als uw kind jong is en (waarschijnlijk) nog nooit corona heeft gehad. De behandelend (kinder)arts vertelt u wanneer uw kind meer dan 1 (jaarlijkse) coronaprik nodig heeft. U ontvangt dan een verwijsbrief met meer informatie.
U kunt een afspraak maken via 0800-7070.
Welk vaccin krijgt mijn kind?
Kinderen onder de 12 jaar krijgen een aangepaste dosering van het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer:
- Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar krijgen een dosis van 3 microgram.
- Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een dosis van 10 microgram.
- Kinderen vanaf 12 jaar krijgen een dosis van 30 microgram.
Welke bijwerkingen kunnen optreden?
Bijwerkingen ontstaan omdat een coronaprik het afweersysteem van je lichaam aan het werk zet. De bijwerkingen treden vooral op in de eerste 2 dagen na de vaccinatie. Ze gaan meestal na 1 tot 2 dagen weg.
Bijwerkingen bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar:
- Pijn op de prikplek.
- Sufheid.
- Prikkelbaarheid.
- Koorts.
- Rode huid op de prikplek.
- Verminderde eetlust.
Bijwerkingen bij kinderen van 5 tot en met 17 jaar:
- Pijn op de prikplek.
- Vermoeidheid.
- Hoofdpijn.
- Spierpijn.
- Koorts.
- Rode huid op de prikplek.
- Koude rillingen.
In zeer zeldzame gevallen kan er een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) ontstaan na vaccinatie. Deze zeldzame bijwerking van de vaccinatie wordt vooral gezien bij jongvolwassen mannen (van 16-24 jaar). Er zijn op dit moment nog geen gevallen bekend van een ontsteking van de hartspier of van het hartzakje bij jonge kinderen.
Vragen en antwoorden coronaprik kinderen
Wie geeft de vaccinatie?
De coronaprik wordt gegeven bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). In uitzonderingsgevallen kunnen patiënten gevaccineerd worden in het ziekenhuis.
Mijn kind heeft koorts. Kan mijn kind de coronaprik krijgen?
Is de koorts hoger dan 38 graden? Wacht dan met de vaccinatie tot je kind beter is.
Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie. Wat moet ik doen met de uitnodiging voor de coronaprik?
Er hoeft geen tijd tussen de vaccinaties te zitten. U kunt de afspraak voor de andere vaccinaties zoals tegen HPV (humaan papillomavirus) of DTP (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis) en BMR (bof, mazelen,rodehond) en de afspraak voor de coronaprik door laten gaan.