Kinderen en pubers van 6 maanden t/m 17 jaar, met een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop door het coronavirus, kunnen de coronaprik krijgen. De medisch specialist informeert en adviseert deze kinderen mogelijk op het spreekuur om de coronaprik te halen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De (ouders/verzorgers van) kinderen ontvangen geen uitnodiging per post.

Voor professionals staat de informatie COVID-19-vaccinaties voor kinderen op deze pagina 

Coronaprik voor kinderen

Coronaprik voor kinderen met een hoog risico op ernstige corona

Bij de meeste kinderen geeft een coronabesmetting geen ernstige klachten. Daarom krijgen niet alle kinderen de vaccinatie aangeboden. Voor de meeste kinderen met een medisch verhoogd risico op een ernstig beloop door het coronavirus geeft één (jaarlijkse) coronaprik in het najaar voldoende bescherming.

Is uw kind onder behandeling bij een kinderarts en is uw kind voor een extra coronaprik verwezen door een kinderarts? Dan is het voor uw kind belangrijk om de coronaprik te halen om ernstige ziekte en ziekenhuisopname te voorkomen. Door een onderliggende ziekte of medicatie is uw kind mogelijk minder goed beschermd door een eerdere vaccinatie of infectie.

Kinderen die de coronaprik hebben gehad, kunnen nog wel besmet raken met het coronavirus. De kans dat een kind ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis terecht komt door corona, is wel kleiner na vaccinatie.

Hoe lang werkt de coronaprik?

De vaccinatie biedt waarschijnlijk een half jaar tot een jaar bescherming tegen ernstige ziekte door corona. Dit kan wel per persoon verschillen, bijvoorbeeld doordat een kind medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken. Ook kan de afweer minder goed beschermen als het virus verandert. 

De meeste voorkomende bijwerkingen

Bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar:

 • Pijn op de prikplek
 • Sufheid
 • Prikkelbaarheid
 • Koorts
 • Rode huid op de plek van de prik
 • Verminderde eetlust

Bij kinderen van 5 tot en met 17 jaar:

 • Pijn op de prikplek
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn 
 • Koorts
 • Rode huid op de plek van de prik
 • Koude rillingen

De bijwerkingen treden vooral op in de eerste twee dagen na de vaccinatie. En gaan meestal na 1-2 dagen weg.

In zeer zeldzame gevallen kan er ook een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) ontstaan na vaccinatie. Deze zeldzame bijwerking van de vaccinatie wordt vooral gezien bij jongvolwassen mannen (van 16-24 jaar). Er zijn momenteel nog geen gevallen geregistreerd van een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) bij jonge kinderen.

Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar

Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar met een verhoogd risico op een ernstig beloop door corona kunnen door hun behandelend (kinder)arts worden verwezen voor een extra coronaprik. Niet alle kinderen met een verhoogd risico op een ernstig beloop door corona worden verwezen voor vaccinatie. 

De (ouders/verzorgers van) kinderen met een hoog risico op ernstige corona worden door de behandelend (kinder)arts over de coronaprik geïnformeerd. De behandelend (kinder)arts verwijst het kind voor de coronaprik naar de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) met behulp van een verwijsbrief.

De coronaprik voor kinderen onder de 5 jaar

Kinderen tot 5 jaar krijgen een speciale kinderdosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Hoeveel prikken?

Meestal krijgen kinderen tot 5 jaar met een medisch hoog risico één (jaarlijkse) coronaprik in het najaar aangeboden. Sommige kinderen houden ondanks vaccinatie een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona. Zij kunnen mogelijk baat hebben bij een coronaprik vaker dan 1 keer per jaar.

Ook is één coronaprik vaak niet voldoende als uw kind (waarschijnlijk) nog nooit corona heeft gehad en ook niet eerder een coronaprik heeft gekregen. Of als de afweer van uw kind helemaal weg is na bijvoorbeeld een beenmergtransplantatie.

De behandelend (kinder)arts vertelt u wanneer één (jaarlijkse) coronaprik voor uw kind niet voldoende is. U ontvangt een verwijsbrief met informatie.

Kinderen van 5 tot en met 17 jaar

Kinderen van 5 tot en met 17 jaar met een verhoogd risico op een ernstig beloop door corona kunnen door hun behandelend (kinder)arts worden verwezen voor een extra coronaprik. Niet alle kinderen met een verhoogd risico op een ernstig beloop door corona worden verwezen voor vaccinatie.

De (ouders/verzorgers van) kinderen met een hoog risico op ernstige corona worden door de behandelend (kinder)arts over de coronaprik geïnformeerd. De behandelend (kinder)arts verwijst het kind voor de coronaprik naar de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) m.b.v. een verwijsbrief.

De coronaprik voor kinderen vanaf 5 jaar

Kinderen krijgen een kinderdosis van het vaccin van Pfizer. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een dosis van 10 mcg. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen een dosis van 30 mcg van het vaccin van Pfizer.

Hoeveel prikken?

Meestal krijgen kinderen met een hoog medisch risico van 5 tot en met 11 jaar één (jaarlijkse) coronaprik in het najaar aangeboden. Sommige kinderen houden ondanks vaccinatie een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona. Zij kunnen mogelijk baat hebben bij een coronaprik vaker dan 1 keer per jaar.

De behandelend (kinder)arts vertelt u wanneer één (jaarlijkse) coronaprik voor uw kind niet voldoende is. U ontvangt een verwijsbrief met informatie.

Vragen en antwoorden coronaprik kinderen

Wie geeft de vaccinatie? 
De coronaprik wordt gegeven bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)

Mijn kind heeft koorts. Kan mijn kind de coronaprik krijgen? 
Is de koorts hoger dan 38 graden? Wacht dan met de vaccinatie tot je kind beter is. 

Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie op het consultatiebureau (Rijksvaccinatieprogramma). Wat moet ik doen met de uitnodiging voor de coronaprik? 
Er hoeft geen tijd tussen de vaccinaties te zitten. U kunt de afspraak voor de andere vaccinaties en de afspraak voor de coronaprik door laten gaan.

Mijn kind valt niet in de medische hoog risicogroep. Kan mijn kind alsnog de coronaprik krijgen? 
Een coronaprik is voor de meeste kinderen niet nodig omdat zij niet erg ziek worden door corona. Wilt u toch graag dat uw kind de coronaprik krijgt? Bijvoorbeeld omdat er iemand in het gezin een kwetsbare gezondheid heeft? Dan kan dat. Overleg hierover met de GGD op telefoonnummer: 0800-7040.

Mijn kind heeft al een eerste coronaprik gekregen, maar valt niet in de medische risicogroep. Is het nodig dat mijn kind nu ook een coronaprik krijgt?
Nee uw kind hoeft geen coronaprik meer te halen. 

Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie zoals de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) of de DTP Dyfterie tetanus Polio (Dyfterie tetanus Polio) en BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond). Kan ik ook een afspraak maken voor de coronaprik? 
Heeft uw kind ook een verwijsbrief van de behandelend arts ontvangen voor de coronaprik? Dan kunt u ook een afspraak maken voor de coronaprik. Uw kind kan de coronaprik op dezelfde dag krijgen als de andere vaccinatie(s). Er hoeft geen specifieke tijd tussen de vaccinaties te zitten. De coronaprik wordt bij de GGD gegeven en niet op het consultatiebureau.