Sommige mensen houden na een coronabesmetting nog lang klachten. Als dit langer duurt dan 3 maanden, heet dit post-covid. Er is nog niet veel bekend over post-covid. Daarom wordt er veel onderzoek naar gedaan.
Hoe herken ik post-covid?
Welke klachten iemand met post-covid heeft en de ernst van deze klachten, verschilt per persoon. Vaak hebben mensen last van:
- vermoeidheid
- concentratieproblemen
- geheugenproblemen
- overgevoeligheid voor licht en geluid
- kortademigheid
- hoofdpijn
- somberheid/prikkelbaarheid
- slaapproblemen
- spierpijn
- duizeligheid
Ook andere klachten kunnen voorkomen, zoals hartkloppingen en spier- en gewrichtsklachten.
Wat moet ik doen als ik post-covid heb?
Heeft u na een coronabesmetting nog wekenlang veel last van klachten? Bespreek deze dan met uw huisarts. Uw huisarts kan met u meedenken of extra onderzoek of zorg nodig is. Ook de organisaties hieronder kunnen u helpen:
- C-support ondersteunt en adviseert mensen met langdurige klachten na COVID-19.
- PostCovid NL zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met post-covid te verbeteren. Via PostCovidNL kunt u ook in contact komen met lotgenoten.
Wat is het verschil tussen post-covid en long covid?
Er is geen verschil. Post-covid is de naam voor blijvende klachten na COVID-19: ‘post’ betekent ‘na’ in het Latijn. Eerst werd er gesproken over ‘long covid’, omdat de klachten ‘long’ (‘langdurig’ in het Engels) duren. Maar de langdurige klachten blijven als de infectie al voorbij is. Daarom is de term ‘post-covid’ (‘na-covid’) meer passend.
Kunnen kinderen post-covid krijgen?
Ja, ook kinderen en jongeren kunnen post-covid krijgen. Denkt u dat uw kind post-covid heeft? Praat hier dan over met de huisarts. Uw huisarts kan samen met u kijken of er meer onderzoek of zorg nodig is. Op de website van de overheid staat meer informatie voor kinderen en jongeren met post-covid.
Kan een coronaprik post-covid voorkomen?
Bij post-covid heeft iemand langdurige klachten na corona. De coronaprik geeft een lagere kans op ernstig ziek worden door corona, en ook een lagere kans op het optreden van post-covid-klachten na een corona-infectie. Maar de coronaprik kan post-covid niet helemaal voorkomen.
Er is nog veel onduidelijk over hoe post-covid ontstaat, welke vorm van afweer nodig is om post-covid te voorkomen, en welke factoren de kans op post-covid vergroten. Wel is duidelijk dat de kans op post-covid na een besmetting met een omikronvariant van het virus lager is dan bij eerdere varianten. De Gezondheidsraad adviseert daarom om niet de hele bevolking de coronaprik te geven om post-covid te voorkomen.
Coronaprik niet voor iedereen met post-covid
De coronaprik voorkomt gedeeltelijk en tijdelijk dat u corona krijgt. Ook na een coronaprik kunt u corona krijgen. Het is niet bekend of de coronaprik voorkomt dat de klachten van post-covid erger worden als u opnieuw corona krijgt.
Heeft u post-covid? Dan adviseert de Gezondheidsraad alleen een coronaprik als u tot de doelgroepen van de najaarsronde behoort. De prik tegen corona wordt gegeven om de kans op ziekenhuisopname, IC (Intensive care)-opname en overlijden door het coronavirus te verkleinen. De Gezondheidsraad heeft in haar advies aangegeven dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen met post-covid een hogere kans hebben op ziekenhuisopname, IC-opname of overlijden door corona.
Er is geen algemeen advies voor patiënten met post-covid om de coronaprik te halen. Patiënten met post-covid die twijfelen over de coronaprik, kunnen hierover het beste met hun arts overleggen wat in hun situatie verstandig is om te doen. Adviseert uw arts om de coronaprik te halen? Dan kunt u een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Dat kan via planjeprik.nl of 0800-7070.
Wordt er onderzoek gedaan naar post-covid?
Ja, in Nederland en in het buitenland wordt er veel onderzoek gedaan naar post-covid:
- Op Postcovidonderzoek.nl kunnen mensen met post-covid zich aanmelden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar post-covid. De website is gemaakt door Post-COVID Netwerk Nederland. Dit is een samenwerking tussen patiënten, wetenschappers, zorgprofessionals en maatschappelijke partners. Zij werken hiermee samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg. Ook het RIVM is hierbij aangesloten.
- Het kabinet heeft voor de periode 2023 tot en met 2026 32 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar post-covid.
- ZonMW (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) financiert verschillende onderzoeken naar post-covid.
- De Europese Commissie heeft een Europees expertisenetwerk voor post-covid opgericht. Hierin brengen verschillende landen hun kennis over de diagnose en behandeling van post-covid samen.
Waar kan ik meer informatie vinden over post-covid?
- Informatie over langdurige klachten na corona | Rijksoverheid.nl
- Ik blijf lang klachten houden na corona | Thuisarts.nl
- Ondersteuning van mensen met langdurige coronaklachten | C-support
- Ondersteuning en lotgenotencontact bij post-covid | PostCovid NL
- Meedoen aan onderzoek naar post-covid | Post-COVID Netwerk Nederland