Op deze pagina vindt u informatie die u als zorginstelling nodig heeft voor de uitvoering van de covid-19 boostervaccinatie van uw bewoners. Deze pagina is voor zorgstellingen met een medische dienst. Informatie voor zorginstellingen zonder medische dienst is te vinden op de pagina Zorginstellingen: boostervaccinatie van bewoners door mobiele vaccinatieteams GGD.

Welke bewoners

Iedereen in de instelling van 12 jaar of ouder komt in aanmerking voor de COVID-19 boostervaccinatie. Dit gaat op actuele leeftijd en niet op geboortejaar.

De booster wordt gegeven minimaal 12 weken na afronding van de volledige basisvaccinatie of 8 weken na het doormaken van een Covid-besmetting indien deze plaatsvond na de volledige basisvaccinatie.

Vaccin

In instellingen wordt gevaccineerd met het vaccin Comirnaty van BioNTech/Pfizer.

Uitnodigen

Onderaan deze pagina vindt u een uitnodigingsset. Deze bestaat uit een briefformat, een uitleg over de vaccinatie en de bijsluiter bij het vaccin. De instellingen versturen de uitnodigingen naar de cliënten vanaf 18 jaar.
Omdat er geen medische reden is om de boostervaccinatie aan 12 t/m 17 jarigen aan te bieden, worden zij niet actief uitgenodigd

Toestemming

Er is toestemming nodig voor de vaccinatie. Dit mag mondeling worden gevraagd, zolang deze schriftelijk wordt vastgelegd in het cliëntendossier. Eventueel kunt u bij heteroloog vaccineren ervoor kiezen de toestemming schriftelijk te vragen. Bij de documenten onderaan deze pagina vindt u  een toestemmingsformulier voor de boostervaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer.
Voor de boostervaccinatie van 12 t/m 17 jarigen dienen instellingen van te voren informed consent te vragen en dit vast te leggen in het cliëntdossier. 

Vaccins bestellen

U kunt de vaccins bestellen via de SNPG webapplicatie. Het eerste bestelmoment is op 15 en 16 november 2021. De eerste afleverdatum is dan woensdag 24 november 2021. Daarna kunt u wekelijks op maandag bestellen. Het vaccin van BioNTech/Pfizer(Comirnaty) is 31 dagen houdbaar in de koelkast vanaf het moment van ontdooien (zie de Richtlijn voor bewaarspecificaties)

Registratie

U kunt via de bestelapplicatie ook nieuwe registratiekaarten bestellen. De booster kan ondertussen in bijna alle informatiesystemen worden geregistreerd als derde prik. Meer informatie hierover komt in de werkinstructie.

Formulieren en documenten

Hieronder vindt u de werkinstructie, uitnodigingen, toestemmingsformulieren en andere documenten die nodig zijn voor de boostervaccinatie voor bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorg.