We verwachten dat het coronavirus in het najaar oplaait en de besmettingen zullen toenemen. De minister heeft naar aanleiding daarvan besloten om vanaf de tweede helft van september iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik tegen corona aan te bieden. 

Deze herhaalprik tegen corona kan worden gehaald vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik, of  doorgemaakte besmetting. De herhaalprik is voor iedereen vanaf 12 jaar beschikbaar. Als eerste worden de mensen met een medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd. Met de herhaalprik tegen corona blijf je extra goed beschermd tegen het coronavirus om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen.

Er zit geen verschil in de werking van de herhaalprik en de boosterprik. Beide prikken zijn bedoeld om de afweer te verbeteren en extra te beschermen tegen het coronavirus. Vanaf nu houden we de term herhaalprik aan, dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

In het najaar kan iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft afgerond de herhaalprik krijgen. Als eerste worden mensen met een medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd . Daarna kan iedereen van 12 jaar de coronaprik halen vanaf 3 maanden na de laatste prik of 3 maanden na de laatste coronabesmetting.
Mensen met een medisch risico:

  • Mensen vanaf 60 jaar (en mensen die in 2022 60 jaar worden).
  • Mensen vanaf 12 jaar tot 59 jaar die jaarlijks van hun huisarts een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
  • Bewoners van verpleeghuizen.

Na een tijdje kan de bescherming door eerdere vaccinaties wat afnemen. Zeker nu de coronamaatregelen zijn losgelaten en het aantal besmettingen toeneemt, is het op peil houden van de bescherming tegen ernstige ziekte belangrijk. Vooral mensen die meer risico hebben om ernstig ziek te worden van corona door een onderliggende aandoening, willen we goed beschermen. 

Het immuunsysteem van ouderen maakt na vaccinatie minder afweerstoffen aan, dan het immuunsysteem van jongeren. Daarnaast daalt de bescherming bij ouderen ook sneller dan bij jongere mensen. Daardoor is bij ouderen de bescherming sneller te laag en hebben zij dus een herhaalprik nodig.

Ja, vanaf 3 maanden na de laatste prik of 3 maanden na een coronabesmetting kunt u een afspraak maken voor de herhaalprik.

U krijgt het mRNA vaccin (Pfizer of Moderna).