Op deze webpagina staan de veelgestelde vragen over de coronavaccinatie voor kinderen van 5 t/m 11 jaar.  Ook staan hier de verwijzingen naar de adviezen van de Gezondheidsraad en besluiten van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de vaccinatie van kinderen van 5 t/m 11 jaar, zonder en met medisch hoog risico.

De uitnodigingen voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een medisch hoog risico zijn vanaf half december verstuurd via de behandelend kinderarts. De uitnodigingen voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar,  zonder medisch risico, zijn in de week van 17 januari 2022 verstuurd. 

Veelgestelde vragen

Kinderen krijgen een kinderdosis van het vaccin van Pfizer. Dit is een mRNA vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt en goedgekeurd door het EMA European Medicines Agency. Kinderen van 5 t/m 11 krijgen een derde van de hoeveelheid werkzame stof die volwassen krijgen. De afweerreactie van jonge kinderen is bij een lagere dosis even goed als de reactie van (jong) volwassenen op de normale dosis.

In Amerika zijn intussen meer dan 8 miljoen kinderen gevaccineerd met het kindervaccin van Pfizer. Hierbij zijn wel bijwerkingen gezien, maar die zijn over het algemeen mild.  Ontsteking van de hartspier of het hartzakje (myo- en pericarditis) is tot 19 december 2021 bij 11 kinderen gemeld,  met een mild beloop.  Myo- en pericarditis komt ook voor bij corona, maar wel heel zeldzaam bij kinderen van 5-11 jaar. Het komt ook vaak voor als complicatie van MIS-C.  MIS-C- komt voor bij  1 op de 4000 corona besmettingen. Bij volwassenen komt myocarditis veel vaker voor na corona dan na vaccinatie.  

De meeste bijwerkingen bij kinderen zijn hetzelfde als bij (jong)volwassenen en zijn meestal niet erg. Bijvoorbeeld:

  • Pijn op de prikplek
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn 
  • Koorts
  • Rode huid op de plek van de prik
  • Koude rillingen

De bijwerkingen gebeuren vooral in de eerste twee dagen na de vaccinatie. Ook verdwijnen de bijwerkingen meestal binnen 1-2 dagen. In zeer zeldzame gevallen kan er ook een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) ontstaan na vaccinatie. Bij kinderen is dit maar heel zelden gezien, dan was het mild en er was snel herstel. 

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, je wordt er dus niet onvruchtbaar van.

Als jouw kind volledig gevaccineerd is kan hij/zij nog besmet raken. Maar de kans dat jouw kind besmet raakt of anderen besmet is veel kleiner dan wanneer hij/zij niet gevaccineerd is. 

Op dit moment is nog onbekend hoe lang het vaccin bescherming zal geven.

Kinderen krijgen 2 vaccinaties aangeboden voor goede bescherming tegen corona. 

Na een infectie met COVID-19 ligt dit anders. Door de besmetting met corona heeft een kind al afweer opgebouwd tegen het coronavirus.  Daardoor is een kind al beschermd. Na het doormaken van een besmetting met corona is de kans op ernstige ziekte en MIS C minimaal. Kinderen die al corona hebben gehad, hebben geen vaccinatie nodig om goede bescherming op te bouwen. Er is geen bezwaar als ouders hun kind(eren) toch willen vaccineren, bijvoorbeeld om besmetting van kwetsbare huisgenoten en anderen te voorkomen. In dat geval kan een kind één vaccinatie krijgen 3 maanden na de besmetting.  

Voor kinderen uit de medische hoog risico groep is het advies om wel 2 prikken te krijgen, ook als zij al een keer corona hebben gehad. 

De tweede vaccinatie is altijd hetzelfde als de eerste vaccinatie. Ook als kinderen 12 zijn geworden na de eerste vaccinatie. Deze kinderen krijgen twee keer het kinder-vaccin van Pfizer.

In de bijsluiter van het vaccin staat dat de 2de prik minimaal 3 weken na de 1ste prik gegeven mag worden. Kinderen zonder medisch risico krijgen de tweede prik na 8 weken. Bij kinderen met een medisch hoog-risico was de tijd tussen de vaccinaties korter (4 weken), omdat een deel van deze kinderen minder goed reageert op de eerste vaccinatie. Om deze kinderen snel te beschermen was de 2de vaccinatie sneller nodig dan bij kinderen zonder een medisch hoog risico. Bij kinderen zonder medisch risico werkt de bescherming van de 2de prik beter na 8 weken. Ook zijn bij een 2de prik na 8 weken er meestal minder bijwerkingen.

Alle (ouders van) kinderen krijgen een informatiebrief van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu thuisgestuurd. 

Kinderen uit de medisch hoog-risico groep hoort, hebben in december een uitnodiging ontvangen van de medisch specialist of kinderarts. 

De vaccinaties worden gegeven bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst

Plan in dit geval eerst de afspraak voor de andere vaccinatie, en/of laat de afspraak voor die vaccinatie staan. 

Er moeten minstens 14 dagen zitten tussen de coronavaccinatie en andere vaccinaties. Geef daarom ook bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst aan dat uw kind ook een ander vaccin krijgt. 
 

Ja. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd te ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen. 

Als de koorts onder de 38.5 graden is, mag jouw kind gewoon gevaccineerd worden. Ook als de koorts een dag eerder nog boven de 38.5 was. Is de koorts hoger dan 38.5 graden? Wacht dan met de vaccinatie tot je kind beter is. 

Nee. Vaccinatie is een vrijwillige keuze.

Op het moment is het nog niet bekend of kinderen van 5 t/m 11 jaar een boostervaccinatie nodig hebben. Als hier meer over bekend is, zal de Gezondheidsraad hier een advies over uitbrengen.

De Gezondheidsraad heeft op 3 december een advies gegeven over het vaccineren van kinderen van 5 t/m 11 jaar met een verhoogd medisch risico. De minister heeft het advies overgenomen: Coronavaccinatie kinderen 5 tot en met 11 jaar medisch verhoogd risico.

De Gezondheidsraad heeft op 10/12/2021 geadviseerd om vaccinatie tegen COVID-19 beschikbaar te stellen aan (de ouders van) kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen. Dat advies heeft het kabinet overgenomen

Op 19 januari heeft de Gezondheidsraad het advies aangevuld Ook in de huidige epidemiologische situatie waarin de omikronvariant dominant is, is vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zinvol. Dat geldt vooral voor kinderen die nog geen COVID-19 hebben gehad.