Vanaf 23 februari 2023 komen alleen kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van corona in aanmerking voor een coronaprik.

Waarom alleen kinderen met een medisch hoog risico?


Eerder was het advies om alle kinderen 5 tot en met 11 jaar een coronaprik aan te bieden, als zij nog geen corona hebben gehad. De Gezondheidsraad heeft het advies bijgesteld. Het is niet meer nodig om alle kinderen een coronaprik aan te bieden. Dat komt omdat er nu een minder ziekmakende omikronvariant is. En omdat bijna alle kinderen corona hebben gehad. Zij hebben daardoor minder kans op het ernstige ziektebeeld MIS-C.

Bij kinderen met een ernstige aandoening is de kans groter dat zij ernstig ziek worden en in het ziekenhuis worden opgenomen als zij corona krijgen.

Veelgestelde vragen

Binnenkort kunnen kinderen met een medisch hoog risico een herhaalprik krijgen. U kunt een afspraak maken wanneer uw kind de eerste en tweede coronaprik (de basisserie) heeft gehad. Voor de meeste kinderen is de herhaalprik niet nodig.

Een coronaprik is voor de meeste kinderen niet meer nodig. Heeft uw kind de eerste en tweede prik ontvangen? En is de afspraak al gemaakt voor het halen van de prik? Dan kan deze gewoon blijven staan of je kunt de afspraak ook afzeggen. 

Vaccinatie voor uw kind is niet meer nodig. Is de afspraak voor de 2e prik al gemaakt? Dan kan de afspraak gewoon blijven staan. Het is ook mogelijk om de afspraak af te zeggen.

In de basisserie (1e en 2e coronaprik) krijgen kinderen een kinderdosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij de herhaalprik krijgen kinderen een kinderdosis van het vernieuwde vaccin van Pfizer/BioNTech. Deze dosering is  speciaal voor kinderen gemaakt en goedgekeurd door het EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency) (European Medicines Agency).

De meeste bijwerkingen bij kinderen zijn hetzelfde als bij (jong)volwassenen en zijn meestal niet erg. Bijvoorbeeld:

  • Pijn op de prikplek
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn 
  • Koorts
  • Rode huid op de plek van de prik
  • Koude rillingen

De bijwerkingen duren meestal 1-2 dagen. In zeer zeldzame gevallen kan er ook een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of van het hartzakje (pericarditis) ontstaan na vaccinatie.  Voor meer informatie: Bijwerkingen van de COVID-19-vaccins | RIVM

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, je wordt er dus niet onvruchtbaar van.

Ook wanneer uw kind volledig gevaccineerd is kan uw kind nog besmet raken met het coronavirus. De kans dat uw kind besmet raakt of anderen besmet is wel kleiner dan wanneer uw kind niet gevaccineerd is. 

Op dit moment is nog onbekend hoe lang het vaccin bescherming zal geven. Dat hangt ook af hoe het virus zich ontwikkeld.

Kinderen krijgen 2 prikken in de basisserie en 1 herhaalprik aangeboden voor goede bescherming tegen corona. 

De tweede prik tegen corona is altijd hetzelfde als het eerste vaccin. Ook als kinderen 12 jaar zijn geworden na de eerste coronaprik. Deze kinderen krijgen twee keer het kinder-vaccin van Pfizer.

De vaccinaties worden gegeven bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)

U kunt een afspraak maken voor de coronaprik. Er hoeft geen tijd meer tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.

Heeft uw kind koorts (temperatuur van 38.5 graden en hoger)? Dan is het beter de vaccinatie uit te stellen. Wanneer de koorts is gezakt, kunt u een afspraak maken voor  de vaccinatie. 

Nee. Vaccinatie is een vrijwillige keuze.