Carobpeulen en -bonen, ook wel johannesbrood genoemd, zijn de vruchten van de altijd groen blijvende johannesbroodboom. De zaden van deze boom bevinden zich in het vruchtvlees van iedere peul. Het vruchtvlees is rijk aan suikers en daarom van nature zoet, en smaakt en lijkt op chocolade. Het kan worden vermalen tot een fijn poeder of worden gebruikt als extract. De zaden bevatten ook gom.


Algemeen gebruik
Zowel het extract als de gom van de carobbonen wordt voor vele doeleinden gebruikt, vooral in de voedings- en smaakstoffenindustrie. Zij dienen als vervanging voor chocolade en cacao of als verdikkings- en stabiliseringsmiddel. Zij worden ook gebruikt in de non-food industrie, zoals in de textiel-, cosmetische en farmaceutische industrie.

Toepassing binnen de tabaksindustrie
Carobbonenextract en het gom worden gebruikt als smaakstof in sigaretten. Carob geeft een zoete notensmaak aan de rook. Extract en gom worden aangebracht op het filter of in de tabak zelf en vormen tot aan 0,2% van het tabaksgewicht per sigaret.

Schadelijke gezondheidseffecten
Carobbonen worden over het algemeen beschouwd als veilig voor gebruik in voedingsproducten en in cosmetica. Dit betekent echter niet dat het ook automatisch veilig is om het in verbrande vorm te inhaleren. Het bonenextract en gom die worden toegevoegd aan sigaretten, worden bijna geheel verbrand tijdens het roken. Dit resulteert in de vorming van diverse schadelijke stoffen zoals benzeen. De in het extract aanwezige suikers kunnen stoffen produceren zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen en formaldehyde. Deze stoffen zijn door het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek) geclassificeerd als kankerverwekkend.

Tijdens de verbranding van de suikers worden bovendien zuren gevormd die het moeilijker maken voor de in de sigarettenrook aanwezige nicotine om de hersenen te bereiken. Dit dwingt rokers om dieper te inhaleren en meer sigaretten te roken om zo in hun nicotinebehoefte te voorzien. Verder kan het gebruik van het bonenextract en gom indirect schadelijk zijn vanwege de vorming van aldehyden (bijvoorbeeld aceetaldehyde) die de verslaving aan sigaretten kunnen vergroten door het versterken van de verslavende werking van nicotine. Aldehyden reageren snel en produceren ook andere stoffen, zoals de stof harman die de verslaving aan sigaretten bevordert door een stemmingsverhogend effect op de hersenen. 
 
Invloed op de rookverslaving
De toevoeging van carobbonenextract en gom aan sigaretten maskeert de van nature scherpe en irriterende werking van tabaksrook en helpt om deze zo plezieriger en milder te doen voorkomen. Dit onderdrukt de natuurlijke hoestprikkel die anders een waarschuwingssignaal zou zijn voor het gevaar van de rook. Ook worden de smaak en het aantrekkelijke aspect van roken verder verhoogd door de karamelsmaak van de verbrande suiker.
 
Alles bij elkaar genomen, door de toevoeging van aangename smaak- en geurstoffen zoals carobbonenextract en gom, maken tabaksproducenten het makkelijker voor rokers om verslaafd te raken. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat meer sigaretten worden gerookt en kan zo ook de oorzaak zijn van een hogere mate van blootstelling aan de giftige stoffen in sigarettenrook.

© Afbeelding: Federal Office of Public Health FOPHFederal Office of Public Health, Switserland