Zoethout is de wortelstok van de plant Glycyrrhiza glabra, met de karakteristieke zoethoutsmaak. Het extract bevat naast suikers ook de zeer zoete zoetstof glycyrrhizinezuur.


Algemeen gebruik
De zoethoutwortel en het -extract worden gebruikt als smaakstof. Het extract wordt vaak bewerkt tot een poeder of een meer geconcentreerde vaste vorm.
 
Zoethout en het -extract worden veel toegepast in de voedingsindustrie als zoetstof of als smaakmaker van dranken, snoepgoed en kauwgom. Vanwege zijn medicinale eigenschappen wordt de stof eveneens gebruikt in zowel traditionele als alternatieve medicijnen; in de farmaceutische industrie wordt zoethout bijvoorbeeld gebruikt in vrijverkrijgbare geneesmiddelen en hoestsiropen.

Toepassing binnen de tabaksindustrie Tabaksproducenten gebruiken zoethout tijdens diverse stadia van het productieproces, om smaak toe te voegen aan de tabak en om de rook zoeter te maken. Zoethout geeft de rook een zachte, zoete en houtachtige smaak.

De hoeveelheid zoethout die wordt toegevoegd kan tot 4% bedragen van het totale tabaksgewicht van één sigaret. Zoethout wordt ook gebruikt als smaakstof in andere tabaksproducten, zoals sigaren en pruimtabak.

Schadelijke gezondheidseffecten
Zoethout wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor gebruik in voedingsproducten en cosmetica. Dit betekent echter niet dat het ook automatisch veilig is om in verbrande vorm te inhaleren. Bij de verbranding van zoethoutextract worden verschillende giftige stoffen gevormd, waaronder een aantal bekende kankerverwekkende stoffen (bijvoorbeeld benzeen), of stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn (bijvoorbeeld aceetaldehyde). Andere giftige chemische stoffen die worden gevormd zijn bijvoorbeeld tolueen en fenol; deze stoffen kunnen voor de gezondheid schadelijke effecten veroorzaken.

Invloed op de rookverslaving
De suikers produceren eveneens zuren die het moeilijker maken voor de nicotine in sigarettenrook om de hersenen te bereiken. Dit dwingt rokers om dieper te inhaleren en om meer sigaretten te roken teneinde in hun nicotinebehoefte te voorzien. Verder kan het gebruik van zoethout directe schade toebrengen vanwege de vorming van aldehyden (bijvoorbeeld aceetaldehyde) die de verslaving aan sigaretten kunnen vergroten door het versterken van de verslavende werking van nicotine. Aldehyden reageren snel en produceren andere stoffen, zoals de stof harman, die de verslaving aan sigaretten bevordert door het stemmingsverhogende effect op de hersenen.

De toevoeging van zoethout vergroot de aangename ervaring van het roken op diverse manieren; het helpt de tabak om vochtig te blijven, brengt de algemene smaak van de sigaret in balans en vermindert het effect van een droge mond en keel.

De karamelsmaak die ontstaat tijdens het verbranden van de suikers in het zoethoutextract verhoogt de smaak en aantrekkelijkheid van het roken. Daarbij komt nog dat de aanwezige glycyrrhizine de luchtwegen mogelijk verwijdt waardoor, in combinatie met de andere ingrediënten, de rook dieper geïnhaleerd kan worden en er zo makkelijker aan de nicotinebehoefte kan worden voldaan.

Op deze manier, door het aan sigaretten toevoegen van een aangename smaak, zoals dat van zoethout, slagen tabaksproducenten erin om het roken plezieriger te maken. Dit moedigt niet alleen het roken zelf aan, maar maakt het makkelijker voor rokers om verslaafd te raken, hetgeen er uiteindelijk toe leidt dat men in hogere mate wordt blootgesteld aan de giftige stoffen in sigarettenrook.

© Afbeelding: Federal Office of Public Health FOPHFederal Office of Public Health, Switserland