Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je genoeg jodium binnenkrijgt. Daardoor werkt de schildklier beter. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kindje. Het RIVM onderzoekt hoeveel jodium in het lichaam van een zwangere zit en of dit genoeg is. Ben je maximaal 16 weken zwanger? Dan kun je ons helpen bij het onderzoek.

Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer behoefte aan jodium. Op dit moment is nog weinig bekend over of zwangeren aan deze behoefte voldoen.

Meedoen aan het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar zwangeren die in Nederland wonen. Je kunt meedoen als je tussen de 18 en 45 jaar oud bent en maximaal 16 weken zwanger van 1 kind. Als je meedoet, kun je het volgende verwachten:

  • We vragen je om 1 keer naar het Radboudumc Radboud University Medical Centre (Radboud University Medical Centre) in Nijmegen te komen.
  • We nemen daar bloed af en je krijgt alle spullen mee om jouw urine 24 uur op te vangen.
  • Thuis vul je een online vragenlijst over voeding in (10 minuten). Daarmee willen we meer te weten komen over de voeding die zwangeren binnenkrijgen.  
  • We halen de urine op. Ook bespreken we dan kort hoe de verzameling verliep.

Door mee te doen draag je bij aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ontvang je een tegoedbon van 20 euro.

Doel van het onderzoek

Het doel van deze studie is te bepalen hoeveel jodium er in het lichaam zit en of dit voldoende is. Dit wordt ook wel de jodiumstatus genoemd. Door dit te vergelijken met normen van onder andere de World Health Organization (WHO World Health Organization (World Health Organization)) kunnen we bepalen of zwangeren genoeg jodium binnenkrijgen en of een deel een jodiumtekort heeft.

Meer informatie en aanmelden?

Je kunt je aanmelden via deze link. Het Radboudumc neemt dan contact met je op.

Je kunt dan natuurlijk ook vragen stellen over het onderzoek.  Pas wanneer je defintief besluit mee te doen, maken jullie  samen de aanmelding compleet.

 

Zwangere buik met handen in vorm van een hartje