Binnen het Jodium in Zwangere vrouwen Onderzoek (JOZO) onderzoeken we hoeveel jodium in het lichaam van zwangere vrouwen zit en of dit voldoende is. Dit doen we in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ).

Jodium is nodig voor een goed werkende schildklier. Een goede schildklierfunctie is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap meer behoefte aan jodium. Op dit moment is nog weinig bekend over of zwangere vrouwen voldoen aan deze hogere jodiumbehoefte.

Doel van het onderzoek

Het doel van deze studie is te bepalen hoeveel jodium er in het lichaam van de zwangere vrouw zit en of dit voldoende is. Dit wordt ook wel de jodiumstatus genoemd. Door dit te vergelijken met normen van oa de World Health Organization kunnen we bepalen of zwangere vrouwen voldoende jodium binnen krijgen en of een deel van de vrouwen een jodiumtekort heeft.

Opzet van de studie

Om de jodiumstatus van zwangere vrouwen te bepalen, doen we metingen in de urine en in het bloed van vrouwen tijdens het begin (eerste 16 weken) van de zwangerschap. Hiervoor vragen wij vrouwen om hun urine 24 uur lang op te vangen. Ook nemen we eenmalig bloed af. Daarnaast vullen vrouwen een korte vragenlijst in. Daarmee willen we meer te weten komen over de voeding met jodium die zij eten. Onderzoekers van Maastricht UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum)+ en het Radboudumc Radboud University Medical Centre (Radboud University Medical Centre) voeren deze metingen uit.

Meedoen aan JOZO

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar zwangere vrouwen woonachtig in Nederland. Je kunt meedoen als je 18 tot 45 jaar bent en maximaal 16 weken zwanger van 1 kind. Tijdens het onderzoek vragen wij jou op 2 momenten naar 1 van de onderzoekslocaties te komen. Dat is het Maastricht UMC+ of het Radboudumc in Nijmegen.

De eerste keer nemen we bloed af en krijg je alle spullen mee om jouw urine 24 uur op te vangen. Thuis vul je een online voedingsvragenlijst (10 minuten) in. Na de urine-verzameling lever je de urine in bij de onderzoekslocatie. Ook bespreken we kort hoe de verzameling verliep.

Naast dat je bijdraagt aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek krijg je als bedankje een cadeaubon van 20 euro.

Meer informatie of aanmelden?

Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met één van de onderzoekers.

Bij Maastricht UMC is dat Marijn Hesselink (jozo@mumc.nl; 06-83049082); bij Radboudumc is dat Marleen van Gelder (info@pridestudy.nl; 06-13994556). Graag ‘JOZO studie’ als onderwerp noemen.