Uitslag en vervolgonderzoek

Veelgestelde vragen over de uitslag en vervolgonderzoek van het bevolkingsonderzoek borstkanker.
  1. Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag krijg? 
  2. Krijg ik de uitslag van het onderzoek thuisgestuurd?
  3. Ik heb geen brief ontvangen met de uitslag. Wat nu?
  4. Wie krijgen mijn uitslag?
  5. Wat gebeurt er als de röntgenfoto's te weinig informatie bieden of als er een afwijking op de borstfoto’s is gevonden?
  6. Wat kost het vervolgonderzoek?

1. Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag krijg?

U krijgt binnen 10 werkdagen na het onderzoek een brief met de uitslag.

Naar boven

2. Krijg ik de uitslag van het onderzoek thuisgestuurd?

Ja, u krijgt binnen 10 werkdagen na het onderzoek een brief met de uitslag. Als de uitslag is dat de röntgenfoto's niet genoeg informatie geven om tot een goede beoordeling te komen of als er een afwijking is gezien, krijgt uw huisarts de uitslag ook. De huisarts neemt dan contact met u op. Samen bespreekt u wat er verder moet gebeuren en naar welk ziekenhuis u wilt gaan. De huisarts zorgt voor de verwijzing

Naar boven

3. Ik heb geen brief ontvangen met de uitslag. Wat nu?

Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio. Vul uw postcode in voor het juiste telefoonnummer:

Postcode:Naar boven

4. Wie krijgen mijn uitslag?

Als de uitslag is dat de röntgenfoto's te weinig informatie geven om tot een goede beoordeling te komen of als er een afwijking wordt gevonden op de borstfoto’s ontvangt uw huisarts de uitslag van uw onderzoek. Is verder onderzoek in het ziekenhuis nodig? Dan krijgen ook uw specialist in het ziekenhuis en bijvoorbeeld de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) uw gegevens.
Lees hier meer over bij ‘uw gegevens’. Hier leest u ook hoe u bezwaar kunt maken, als u niet wilt dat anderen uw uitslag ontvangen.

Naar boven

5. Wat gebeurt er als de röntgenfoto's niet genoeg informatie geven of als er een afwijking op de borstfoto's is gevonden?

Als de uitslag is dat de röntgenfoto’s niet genoeg informatie geven om  tot een goede beoordeling te komen of als de uitslag is dat er een afwijking is gezien op een van uw borstfoto’s, kunt u vervolgonderzoek laten doen in het ziekenhuis. Dat verder onderzoek kan een  extra röntgenfoto of een echo zijn. Als er een afwijking is gezien, wordt in de meeste gevallen ook een klein stukje weefsel uit de borst gehaald.

Van elke 1.000 vrouwen worden 25 vrouwen doorverwezen naar het ziekenhuis, vanwege niet genoeg informatie op de foto’s of omdat een afwijking is gezien. Hiervan blijken ongeveer 18 vrouwen geen borstkanker te hebben. Meer informatie over borstafwijkingen vindt u op de website van Kanker.nl

Naar boven

6. Wat kost het vervolgonderzoek?

Het vervolgonderzoek in het ziekenhuis maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Naar boven

Uitslag bevolkingsonderzoek borstkanker

Home / Onderwerpen / B / Bevolkingsonderzoek borstkanker / Veelgestelde vragen / Uitslag en vervolgonderzoek

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu