U krijgt binnen 10 werkdagen een brief thuisgestuurd met de uitslag. U kunt één van de volgende drie uitslagen krijgen.

Geen afwijking gevonden

Er zijn op de röntgenfoto’s geen aanwijzingen gevonden voor borstkanker. 98 op de 100 vrouwen krijgen deze uitslag. U ontvangt een brief over deze uitslag. Over 2 jaar krijgt u weer een uitnodiging.

De medische termen voor deze uitslag zijn BI-RADSBreast Imaging Reporting and Data System 1 en BI-RADS 2.

Niet genoeg informatie

De röntgenfoto's geven niet genoeg informatie voor een goede beoordeling. Er is verder onderzoek nodig in het ziekenhuis. Dat kan bijvoorbeeld een extra röntgenfoto of een echografie zijn. In de meeste gevallen is er niets aan de hand. U kunt met uw huisarts bespreken naar welk ziekenhuis u gaat. 1 op de 100 vrouwen krijgt deze uitslag.

De medische term voor deze uitslag is BI-RADS 0.

Een afwijking gezien

Er is een afwijking gezien op de röntgenfoto’s die borstkanker kan zijn. Er is verder onderzoek nodig in het ziekenhuis. Dat kan een röntgenfoto of een echografie zijn. In de meeste gevallen wordt ook een stukje weefsel uit de borst gehaald. Het hoeft nog niet te betekenen dat het borstkanker is. U kunt met uw huisarts bespreken naar welk ziekenhuis u gaat voor vervolgonderzoek. 1 op de 100 vrouwen krijgt deze uitslag.

De medische termen voor deze uitslag zijn BI-RADS 4 en BI-RADS 5.

 

Meer informatie over BI-RADS

Radiologen delen uitslagen in volgens het zogenaamde BI-RADS-systeem. BI-RADS staat voor ‘Breast Imaging Reporting and Data System’. Meer informatie hierover vindt u op de site van Borstkankervereniging Nederland.

Geen volledige zekerheid

De uitslag geeft geen volledige zekerheid. Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden. 7 van de 10 gevallen van borstkanker worden bij het bevolkingsonderzoek wel ontdekt. Neem altijd meteen contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:

  • als u een knobbeltje in uw borst voelt,
  • als u een deukje of kuiltje in de huid van uw borst heeft,
  • als de huid van uw borst op een plek dikker is dan normaal,
  • als er bloed uit uw tepel komt,
  • als uw tepel verandert,
  • als uw borst anders aanvoelt.

Wie krijgen mijn uitslag?

Als de uitslag is dat de röntgenfoto's te weinig informatie geven om tot een goede beoordeling te komen of als er een afwijking wordt gevonden op de borstfoto’s ontvangt uw huisarts de uitslag van uw onderzoek. Is verder onderzoek in het ziekenhuis nodig? Dan krijgen ook uw specialist in het ziekenhuis en bijvoorbeeld de Nederlandse Kankerregistratie (NKRNederlandse Kanker Registratie) uw gegevens.
Lees hier meer over bij ‘uw gegevens’. Hier leest u ook hoe u bezwaar kunt maken, als u niet wilt dat anderen uw uitslag ontvangen.

Wilt u informatie in een andere taal?

Op www.mammarosa.nl/ vindt u informatie over de uitslag van het bevolkingsonderzoek in verschillende talen. U vindt deze informatie onder  ‘bevolkingsonderzoek’. Klik eerst op de gewenste taal op de homepage, aan de linkerkant van de pagina.

 

Waarom geeft de uitslag geen volledige zekerheid? (lengte 2:08 min)

Een wetenschappelijk onderzoeker, huisarts, radioloog en deelnemers praten over hoe zeker de uitslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker is.