Bent u tussen de 50 en 75 jaar? Dan krijgt u eens in de 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

 Meer informatie over vertraging in het uitnodigen.

Wanneer krijg ik mijn eerste uitnodiging?

Wanneer u de eerste uitnodiging krijgt, hangt af van de vraag wanneer het onderzoekscentrum in uw gemeente staat. U kunt de eerste uitnodiging krijgen als u 50, 51 of 52 wordt. Tot het jaar waarin u 76 wordt, krijgt u iedere twee jaar een uitnodiging.

Ik heb een uitnodiging gekregen, maar ik kan niet op de dag van het onderzoek. Wat moet ik doen?

U kunt de afspraak verzetten via de website. U kunt ook bellen met de screeningsorganisatie in uw regio. In de uitnodigingsbrief of via de website vindt u het telefoonnummer.

Verzet de afspraak uiterlijk 3 dagen voor de geplande datum.

Ik heb geen uitnodiging gekregen. Wat nu?

Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio

Ik ben mijn uitnodiging kwijt. Wat nu?

Het is geen probleem als u de uitnodiging kwijt bent. Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio. Vul uw postcode in voor het juiste telefoonnummer.

Van wie krijgt u de uitnodiging?

U krijgt een uitnodiging van de screeningsorganisatie in uw regio. De screeningsorganisatie krijgt uw naam, adres en geboortedatum van uw gemeente. Er zijn in totaal 5 screeningsorganisaties, die samen het bevolkingsonderzoek uitvoeren. Zij voeren ook het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker uit.

Waaruit bestaat de uitnodiging?

U wordt 2 tot 3 weken voor het onderzoek uitgenodigd via een brief. Bij deze brief vindt u een folder. Op de achterkant van de brief vindt u een formulier. Vul dit formulier in en neem het mee naar het onderzoek.

Hoe komt het bevolkingsonderzoek aan mijn gegevens?

We hebben uw naam, adres en geboortedatum van de gemeente gekregen. We gebruiken deze persoonlijke gegevens alleen om u uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek.

Waarom krijgen alleen vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging?

De meeste vrouwen die borstkanker krijgen, zijn ouder dan 50 jaar. Vrouwen onder de 50 jaar hebben vaak veel bind- en klierweefsel in de borsten. Daardoor zijn röntgenfoto’s van de borsten vaak minder goed te beoordelen. De overheid nodigt daarom alle vrouwen vanaf 50 jaar uit.

Bij vrouwen boven de 75 jaar groeit een tumor meestal heel langzaam. De voordelen van het onderzoek wegen bij deze vrouwen meestal niet op tegen de nadelen. Het belangrijkste nadeel is de kans dat er borstkanker wordt ontdekt waar vrouwen tijdens hun verdere leven geen last meer van zouden hebben. Tot het jaar waarin vrouwen 76 jaar worden, krijgen zij iedere 2 jaar een uitnodiging.

Heeft u klachten, zoals een knobbeltje in de borst? Neem dan contact op met uw huisarts. Dit geldt voor vrouwen van alle leeftijden.

Ik ben ouder dan 75 jaar en wil een uitnodiging. Kan dat?

Het bevolkingsonderzoek is alleen voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Wilt u toch uw borsten laten onderzoeken? Neem dan contact op met uw huisarts.

Wie maakt de borstfoto's?

De foto's worden gemaakt door een laborant. Meestal is dit een vrouw, maar er zijn ook mannen die borstfoto's maken. Wilt u liever geholpen worden door een vrouw? In de mobiele units zijn altijd vrouwelijke laboranten aanwezig, u kunt vragen of een vrouwelijke medewerker het onderzoek kan doen.

Heeft u een prothese in uw borst of borsten?

Heeft u een borstprothese, bijvoorbeeld omdat u borstkanker heeft gehad of omdat u uw borsten heeft laten vergroten? Neem dan contact op met uw screeningsorganisatie in uw regio. U krijgt dan extra informatie thuisgestuurd. Bij hen kunt u ook met uw vragen terecht. Kijk ook op deze pagina over borstprothesen.

Gebruikt u een rolstoel? Of kunt u niet goed lopen, traplopen of staan?

Laat dat vooraf weten aan uw screeningsorganisatie. Dan kijkt de screeningsorganisatie of de plek waar de foto’s worden gemaakt in uw buurt, geschikt is voor u. Ook neemt de screeningsorganisatie meer tijd om de foto’s te maken. Is de locatie in uw buurt (nog) niet rolstoelvriendelijk, dan kijkt de screeningsorganisatie samen met u naar een andere locatie in uw buurt die goed en voldoende snel te bereiken is.
Heel soms kan de screeningsorganisatie geen geschikte plek in uw buurt aanbieden waar u met uw rolstoel naartoe kunt. Dan kunt u de borstfoto's laten maken in het ziekenhuis. De screeningsorganisatie vergoedt het maken van de röntgenfoto's in het ziekenhuis. Met vragen kunt u contact opnemen met de screeningsorganisatie in uw regio.

Heeft u een implantaat?

Heeft u een S-ICD, ICD, pacemaker, hartritme monitor, port-a-cath of Nervus Vagus Stimulatie (NVSThe Dutch Society for Radiation Protection )? Neem dan contact op met de screeningsorganisatie in uw regio. U ontvangt hier dan meer informatie over. U vindt hierover ook informatie op de website van de screeningsorganisaties.  

Gebruikt u zinkzalf op uw borsten?

Gebruikt u zinkzalf op uw borsten en heeft u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangen? Dan vragen we u om - zo mogelijk - 2 à 3 weken te stoppen met het gebruik van zinkzalf totdat u heeft deelgenomen aan het onderzoek. Wij adviseren u om deze weken na het douchen de plek waar het om gaat goed schoon te wrijven. Als er geen wondjes zitten op de eerder met zinkzalf ingesmeerde plek, zou u de zinkzalf kunnen vervangen door maïzena (let op: als poeder gebruiken).
Door het gebruik van zinkzalf op uw borsten, kunnen er deeltjes van de zalf zichtbaar zijn op de röntgenfoto's. Dit maakt het moeilijker om de foto's goed te kunnen beoordelen. Het hangt af van de duur en de mate waarin de zinkzalf gebruikt wordt, hoe lang het duurt voordat de deeltjes van de huid zijn en de zinkzalf de kwaliteit van de foto's niet meer beïnvloedt. Met vragen kunt u contact opnemen met de screeningsorganisatie in uw regio.