Geven de borstfoto’s niet genoeg informatie om tot een goede beoordeling te komen of is er op uw borstfoto een afwijking gezien? Dan wordt u voor verder onderzoek naar een ziekenhuis verwezen.

Als de röntgenfoto's niet genoeg informatie geven

Als de röntgenfoto's niet voldoende informatie geven om tot een goede beoordeling te komen, betekent dit dat niet goed te zien is of er iets anders is dan normaal. De medische term voor deze uitslag is BI-RADSBreast Imaging Reporting and Data System 0.

Er is meer onderzoek op de afdeling Radiologie in een ziekenhuis nodig om een uitslag te geven. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een extra röntgenfoto of een echografie.

 

 

Van elke 10 vrouwen met deze uitslag die zich laten onderzoeken, hebben 9 vrouwen geen borstkanker.

 

Als een afwijking is gezien op de röntgenfoto's

Als op de röntgenfoto’s een afwijking is gezien, is dit een reden om nader onderzoek te laten doen op de Mammapoli in een ziekenhuis. De medische termen voor deze uitslag zijn BI-RADS 4 en BI-RADS 5.

Verder onderzoek kan een extra röntgenfoto of een echo zijn. In de meeste gevallen is het ook nodig om enkele cellen of een klein stukje weefsel uit de borst te halen. Dit heet een punctie of een biopt

Deze uitslag hoeft niet te betekenen dat u borstkanker heeft.

 

 

Van elke 10 vrouwen met deze uitslag die zich laten onderzoeken in het ziekenhuis, hebben 5 vrouwen geen borstkanker.

 

Monitor Borstkankerzorg: hulp bij de keuze voor een ziekenhuis

In welk ziekenhuis kunt u het best terecht? De Monitor Borstkankerzorg helpt u om samen met uw huisarts een keuze te maken voor een ziekenhuis. De Monitor combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Op basis van uw postcode en criteria die voor u belangrijk zijn, krijgt u een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in de buurt.

Mogelijke onderzoeken

In het ziekenhuis kunnen verschillende onderzoeken nodig zijn om vast te stellen of u borstkanker heeft. Welk onderzoek nodig is, hangt af van uw situatie. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • lichamelijk onderzoek,
  • aanvullende röntgenfoto’s (‘mammografie’),
  • echografie,
  • punctie,
  • biopsie,
  • een MRImagnetic resonance imaging-scan.

Uw resultaten van het bevolkingsonderzoek

De specialist in het ziekenhuis ontvangt van ons uw resultaten van het bevolkingsonderzoek, waaronder de röntgenfoto’s. Zo kan de specialist gerichter onderzoek doen. Als u het daar niet mee eens bent kunt u bezwaar maken. Vraag hiervoor een formulier op bij uw screeningsorganisatie.

Kosten

Het vervolgonderzoek in het ziekenhuis maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Meer informatie

De website www.monitorborstkankerzorg.nl helpt bij het kiezen  van een ziekenhuis. Kijk voor meer algemene informatie op www.kwf.nl of www.thuisarts.nl.

Wilt u informatie in een andere taal?

Op www.mammarosa.nl vindt u informatie over vervolgonderzoek in verschillende talen. U vindt deze informatie onder ‘diagnose’. Klik eerst op de gewenste taal op de homepage, aan de linkerkant van de pagina.

Doorverwezen maar niets gevonden: hoe kan dat? (lengte 2:10 min)

Een radioloog, wetenschappelijk onderzoeker en deelnemers praten over het vervolgonderzoek op borstkanker, waaruit duidelijk werd dat er geen afwijking was.

Over borstkanker (lengte 2:34 min)

Informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker en een deelneemster vertelt dat door het bevolkingsonderzoek bij haar borstkanker is gevonden.