Op 30 september gaf het kabinet het advies om mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. De basisregels blijven van kracht en zijn essentieel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen: blijf met verkoudheidsklachten thuis en laat je testen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen.

Nog niet alle informatie op deze pagina is geactualiseerd na de persconferentie van dinsdag 13 oktober. We passen onze informatie zo snel mogelijk aan.

Ben je werkzaam in de zorg? Bekijk dan deze pagina over hygiëne, mondkapjes en persoonlijke bescherming in de zorg.

Mondkapjes in privétijd niet nodig

De literatuur* is niet eenduidig over het effect van het dragen van niet-medische mondkapjes in openbare ruimten. Waarschijnlijk helpen mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Als iedereen zich houdt aan de basisregels, is het niet nodig om een mondkapje te dragen. (Dus: blijf thuis bij klachten, laat je testen, houd afstand , vermijd drukte en  houd je aan de hygiënemaatregelen). Daarom geeft het OMTOutbreak Management Team geen richtinggevend positief advies over mondkapjes in de openbare ruimte. Overigens hangt de effectiviteit van een niet-medisch mondkapje sterk af van de kwaliteit van de materialen, pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat.  Gebruik liever geen stofzuigerzak of -filter in een mondkapje.  
Bekijk de veelgestelde vragen over mondkapjes op rijksoverheid.nl.

* Lees meer hierover in het achtergronddocument ‘toepassing van niet-medische mondneusmaskers in openbare ruimten’.

Uitzondering voor openbaar vervoer 

Gebruik van een niet-medisch mondkapje is wel verplicht als je reist met het openbaar vervoer, omdat je hier niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Ook voor ander van A naar B vervoer geldt inmiddels deze verplichting. 

Mondmasker bij thuis afscheid nemen bij overlijden

Het kan zijn dat je thuis persoonlijk afscheid wilt nemen als een familielid gaat overlijden die besmet is met het nieuwe coronavirus, of van wie het vermoeden bestaat dat deze persoon besmet is. Je moet je dan beschermen tegen het nieuwe coronavirus. In dat geval moet je een medisch  mondneusmasker gebruiken als je daarbij geen 1,5 meter afstand kan houden. Bij fysiek contact moet je zorgen voor goede hygiënemaatregelen. Was je handen 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen. Doe dit voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk vóór het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
Is een direct familielid met COVID-19 opgenomen in een zorginstelling, overleg dan met de arts of het mogelijk is om afscheid te nemen.

Handschoenen dragen in openbare ruimtes niet nodig

Was je handen 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen. Doe dit voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk vóór het eten en nadat je naar de wc bent geweest. Hoest of nies in je elleboog en kom zo min mogelijk aan je gezicht. Wanneer je dit doet dan is het niet nodig om handschoenen te dragen in openbare ruimtes. Handschoenen dragen voegt niets toe. Sommige mensen moeten voor hun werk vaak hun handen wassen waardoor hun handen kapot gaan. Ter bescherming van de huid door het vaak wassen, zou het dragen van wegwerphandschoenen wel zin hebben.