Vanaf 25 september is de mondkapjesplicht vervallen.  In sommige situaties blijft het dragen van een mondkapje wel verplicht.  Kijk op rijksoverheid.nl voor de meest recente informatie. 

Ben je werkzaam in de zorg? Bekijk dan deze pagina over hygiëne, mondkapjes en persoonlijke bescherming in de zorg.

Niet-medische mondkapjes

Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Mondkapjes zijn dan ook geen vervanging van de hygiënemaatregelen, afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. Eerder werd berekend dat een buitenproportioneel aantal mensen in de openbare ruimte een mondkapje moest dragen om één besmetting te voorkomen. Inmiddels is het aantal besmettelijke mensen in Nederland echter zodanig toegenomen, dat deze verhouding kleiner is geworden. Op korte termijn zal ook niet met zekerheid gezegd kunnen worden of niet-medische mondkapjes wel of geen meerwaarde hebben.

Besluit over gebruik van mondkapjes

Het OMTOutbreak Management Team gaf in een advies van 12 oktober 2020 aan dat het de discussie over het gebruik van mondkapjes niet-proportioneel vond. De discussie zelf was volgens het OMT belangrijker geworden dan het mogelijk belang van de mondkapjes voor de gezondheid. Om die reden vroeg het OMT aan de beleidsmakers een besluit te nemen over het gebruik van de mondkapjes.

Effectiviteit van niet-medische mondkapjes

De effectiviteit van een niet-medisch mondkapje hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen, pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat. Gebruik liever geen stofzuigerzak of -filter in een mondkapje. De term mondkapje klopt eigenlijk niet helemaal, het moet namelijk ook over de neus worden gedragen om een effect te hebben. 

Bekijk de veelgestelde vragen over mondkapjes op rijksoverheid.nl.

Mondviziers (zie afbeelding) zijn geen vervanging van een mondkapje, omdat zij door de open bovenkant onvoldoende bescherming bieden.

Mondmasker bij thuis afscheid nemen bij overlijden

Het kan zijn dat je thuis persoonlijk afscheid wilt nemen als een familielid gaat overlijden die besmet is met het virus, of van wie het vermoeden bestaat dat deze persoon besmet is. Bescherm je dan tegen het virus door een medisch mondneusmasker te gebruiken. Zorg bij fysiek contact voor goede hygiënemaatregelen. Was je handen na fysiek contact en na het bezoek zorgvuldig met water en zeep, droog daarna goed je handen. Is een direct familielid met COVID-19 opgenomen in een zorginstelling, overleg dan met de arts of het mogelijk is om afscheid te nemen.

Het gebruik van gezichtsschermen

Informatie over het gebruik van een gezichtsscherm, ook wel face shield of spatscherm genoemd, is te vinden op Rijksoverheid.nl.

Handschoenen in openbare ruimtes niet nodig

Het dragen van handschoenen in openbare ruimtes is niet nodig. Was je handen zorgvuldig met water en zeep, droog daarna goed je handen. Doe dit in ieder geval als je van buiten komt, als je je neus hebt gesnoten, vóór het (klaarmaken van) eten en nadat je naar de wc bent geweest. Hoest of nies in je elleboog en kom zo min mogelijk aan je gezicht.