Disclaimer

De informatie op deze webpagina is niet meer actueel. Vanaf 1 september is herverwerking van single-use medische materialen niet meer toegestaan. Herverwerking van single-use medische materialen werd eerder tijdelijk toegestaan als een laatste redmiddel bij schaarste (zie Kamerbrief Covid-19 Update stand van zaken 15 april 2020).

Op deze pagina staat informatie voor zorginstellingen of zorgprofessionals over mogelijkheden om medische materialen (medische disposables) te herverwerken. Deze materialen zijn eigenlijk bedoeld voor eenmalig gebruik. 

Het RIVM brengt samen met externe experts methodes om te herverwerken in kaart. Een methode is kansrijk wanneer deze:

  1. voldoende reinigt en ontsmet 
  2. het materiaal en de vorm niet te sterk aantast
  3. technisch en logistiek is op te schalen

Herverwerken van medische materialen die voor eenmalig gebruik bedoeld zijn, is in normale omstandigheden niet toegestaan. Het gebruik van herverwerkte medische materialen is dan ook een laatste redmiddel bij tekorten. Voor zorginstellingen  heeft het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN Nederlandse norm (Nederlandse norm )) met het RIVM een richtlijn (NEN spec 3) gepubliceerd. Het RIVM heeft aan de richtlijn meegewerkt samen met verschillende belanghebbenden. In de richtlijn staan stappen om tot een weloverwogen beslissing over herverwerken te komen en aanbevelingen. Het document “Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik” - Richtlijn voor hergebruik tijdens COVID-19, is gepubliceerd op de website nen.nl: https://www.nen.nl/Normontwikkeling/covid19.htm

Herverwerken FFP maskers

Herverwerken beschermkleding

Herverwerken spatbrillen en spatschermen