Acroleïne (ook wel propenal of acrylaldehyde) is een kleurloze of gele vloeistof bij kamertemperatuur. Acroleïne ontstaat bij het onvolledig verbranden van organische materialen, zoals tabak. Acroleïne is dan gasvormig en kan dus ingeademd worden. Het is een zeer reactieve stof met een onaangename, doordringende en bijtende geur.

Acroleïne komt vrij in uitlaatgassen van auto’s en uit fabrieken waar acroleïne wordt gebruikt. Acroleïne komt ook vrij bij het roken van tabak. Acroleïne wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel voor algen, onkruid, bacteriën en weekdieren. Het wordt ook gebruikt als grondstof voor andere chemicaliën.

Acroleïne in tabaksrook

Acroleïne wordt niet aan tabak toegevoegd. Het ontstaat tijdens het roken bij de verbranding van suikers in tabak. Rokers krijgen het binnen als ze een trekje nemen (hoofdstroomrook). In kleinere hoeveelheden krijgen meerokers het ook binnen (zijstroomrook).

Schadelijke gezondheidseffecten

Acroleïne is een zeer reactieve stof die al bij lage concentraties en korte blootstelling irritatie kan veroorzaken. Door de sterke reactiviteit zullen de effecten van acroleïne optreden op de plek van het eerste contact. Bij roken (en meeroken) kan blootstelling aan acroleïne irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

Bronnen

RIVM