Formaldehyde is een organische verbinding en wordt gevormd tijdens natuurlijke processen in het milieu en in het (menselijk) lichaam, waar het vrijkomt bij de stofwisseling. Ook wordt formaldehyde geproduceerd en gebruikt in diverse takken van de chemische en farmaceutische industrie. Formaldehyde zit onder andere in spaanplaat, MDF (Medium-Density Fibreboard), textiel, en cosmetica.

Mensen worden voornamelijk blootgesteld aan formaldehyde in uitlaatgassen, bij het bereiden van eten en in sigarettenrook.

Formaldehyde in tabaksrook

Formaldehyde wordt niet toegevoegd aan tabaksproducten. Wel wordt formaldehyde gevormd bij verbranding van additieven die zijn toegevoegd aan tabak, zoals suikers, sorbitol, guargom, cellulosevezels, en carob en gom, waardoor het in tabaksrook vrijkomt. Rokers krijgen het binnen als ze een trekje nemen (hoofdstroomrook). Meerokers krijgen het in mindere mate ook binnen (zijstroomrook).

Schadelijke gezondheidseffecten

Formaldehyde is een kankerverwekkende stof en is door het International Agency for Research on Cancer (IARCInternational Agency for Research on Cancer) ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (Groep 1). Formaldehyde veroorzaakt kanker in de neus en luchtpijp en mogelijk leukemie. Inademing van formaldehyde uit tabaksrook kan ook luchtwegirritatie en beschadigingen van luchtwegcellen veroorzaken. Formaldehyde kan ook irriterend zijn voor de ogen.

Invloed op de rookverslaving

Formaldehyde kan de afhankelijkheid van roken vergroten. Hierdoor kunnen rokers vaker en meer gaan roken. Dit leidt uiteindelijk tot blootstelling aan een grotere hoeveelheid giftige stoffen in tabaksrook. Een reactieproduct van formaldehyde is norharman. In de hersenen zorgt deze stof ervoor dat bepaalde stoffen, neurotransmitters, minder snel afgebroken worden. Het effect dat hierdoor bereikt wordt, lijkt op het positieve effect van antidepressiva op de gemoedstoestand en stimuleert het rookgedrag.

 

Bronnen

RIVM