Actueel

Congres Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg op 19 november 2018

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem in de ouderenzorg. Daarom organiseren het Ministerie van VWS, RIVM en Vilans op 19 november een conges Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg. De bijeenkomst is in het kader van de European Antibiotic Awareness Day. Meer informatie en inschrijflink vindt u op de congreswebsite

Congres Antibioticaresistentie; Van onderzoek naar praktijk en beleid. Wat kan jij er mee?! 14 November 2018

Op woensdag 14 november 2018, midden in de World Antibiotic Awareness Week 2018 organiseren RIVM, VWS en ZonMw de conferentie Antibioticaresistentie; Van onderzoek naar praktijk en beleid. Wat kan jij er mee?! Deze bijeenkomst wordt door Minsiter Bruno Bruins geopend.
Het programma, de inhoud van de workshops en het aanmelden vindt u op de congrespagina Lees verder.

Antibiotica worden vaak juist gebruikt, maar het kan nog beter

27 juni 2018: Huisartsen in Nederland schrijven minder vaak antibiotica voor. In ziekenhuizen is er geen daling te zien. Maar vergeleken met andere landen wordt er in ons land relatief weinig antibiotica voorgeschreven voor mensen. Ook het aantal bacteriën dat resistent is tegen antibiotica is de afgelopen jaren in ons land stabiel. Dat blijkt uit twee onderzoeksrapporten over antibioticagebruik en -resistentie in Nederland, bij mensen en dieren.

Bacteriofagen

28 mei 2018: kunnen bacteriofagen worden ingezet om infecties bij mensen te behandelen? Uit een rapport van het RIVM blijkt dat er nog te weinig onderzoek is gedaan om te bepalen of bacteriofagen daadwerkelijk effectief zijn. Bekijk ook het artikel van de NOS.  

Onderzoek onder zwemmers in open water

9 mei 2018: Het RIVM doet onderzoek naar antibioticaresistente bacteriën in open water. Sportievelingen die meedoen aan een city swim of ander zwemevenement kunnen zich hiervoor aanmelden. www.rivm.nl/zwemmersstudie

ESBL-bacterien niet vaker bij vleeseters

1 mei 2018: Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariers. Dat is de conclusie van een onderzoek onder mensen met verschillende eetpatronen. ESBL-bacterien maken stoffen die sommige antibiotica uitschakelen. Lees verder.

Resistente darmbacterien in rioolwater

26 april 2018: Resistente bacteriën zitten ook in rioolwater. We willen vaststellen wat de kans is dat iemand hieraan wordt blootgesteld. Daarom starten we een onderzoek onder medewerkers en omwonenden van rioolwaterzuiveringsinstallaties.  www.rivm.nl/onderzoekrioolwater

Onderzoek verpleeghuizen van start

26 maart 2018: Het RIVM start in samenwerking met regionale zorgnetwerken een groot landelijk onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen. Het is de bedoeling dat ongeveer 300 verpleeghuizen verspreid over het hele land mee gaan doen. Lees verder.

 

 

Jaap in het nieuws formaat 367
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu