Hoe werkt de griepprik?


Hoe werkt de griepprik?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. De griepprik is een vaccin met kleine 'deeltjes' van verschillende soorten griepvirussen. Die dode deeltjes zijn onschadelijk. Daardoor kunnen ze geen griep veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat afweerstoffen worden gemaakt tegen de griepvirussen waarvan er deeltjes in de griepprik zitten.

Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Wordt u na deze twee weken besmet met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Hierdoor wordt u niet ziek of minder ziek. De bescherming duurt meestal 6 maanden. U krijgt de griepprik in uw bovenarm.

Naar boven

Word ik na een griepprik minder snel ziek?

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Het zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen griepvirussen. Er zijn veel andere virussen waardoor u klachten kunt krijgen die lijken op griep. De griepprik verhoogt niet uw weerstand tegen deze andere virussen of tegen bacteriën. Wie zich niet lekker voelt, noemt het vaak ‘griep’. Meestal is er geen sprake van griep maar van een andere infectie door een virus. Bijvoorbeeld verkoudheid of buikgriep. Hier helpt de griepprik niet tegen. De griepprik verhoogt alleen uw weerstand tegen de ‘echte’ griep.

Naar boven

Hoe goed werkt de griepprik?

Als u de griepprik haalt, is de kans om griep te krijgen kleiner. Hoe goed de griepprik werkt is per jaar en per persoon verschillend. Dit komt onder andere door:

  1. hoe goed de griepprik past bij de griepvirussen die er in die winter zijn;
  2. de afweer van de persoon die de griepprik krijgt.

De kans op griep na een griepprik is tot 60% kleiner. Een effectiviteit van 60% betekent dat de griepprik er bij 60 van de 100 mensen voor zorgde dat zij geen griep kregen.

De griepprik beschermt niet 100%. Maar als u toch griep krijgt, zorgt de griepprik er wel voor dat u minder ernstig ziek wordt. Dit is vooral van belang voor mensen die vanwege een aandoening of hun leeftijd een minder goed werkende afweer hebben.

Zie ook: Surveillance of influenza and other respiratory infections in the Netherlands: winter 2016/2017

Sub 1. In het voorjaar wordt gestart met het maken van de griepprik. Deskundigen bekijken ieder jaar welke griepvirussen waarschijnlijk gaan komen in de winter. Die virussen worden in de griepprik opgenomen.

Het duurt ongeveer een half jaar om de griepprik te maken. In dit half jaar kunnen nieuwe varianten van griepvirussen ontstaan en griep veroorzaken. Tegen die nieuwe varianten werkt de griepprik mogelijk minder goed.

Zie ook: Elk jaar een nieuw griepvaccin. Hoe wordt de samenstelling ervan bepaald?

Sub  2. De griepprik werkt het beste als de persoon die de griepprik krijgt een goede weerstand heeft.

Iemand met een minder goede weerstand maakt minder afweerstoffen tegen het griepvirus. Toch kan iemand met een minder goede weerstand voldoende afweerstoffen maken om beschermd te zijn tegen de griep of de gevolgen van griep.

Juist mensen met een verminderde afweer hebben meer kans dat griep leidt tot ernstige ziekte of zelfs sterfte. Om zich daartegen te beschermen, is het zinvol voor hen om de griepprik te halen.

Naar boven

Ik heb gehoord dat het beter is om zelf griep te krijgen dan om de griepprik te halen. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Juist voor ouderen en mensen met een chronische ziekte is het belangrijk om griep te voorkómen om daarmee ernstige complicaties door de griep te voorkomen. Griep kan bij deze groepen namelijk ernstige gevolgen hebben.

Zie ook 'Wat zijn de voordelen van de griepprik?'

Naar boven

Wat zit er in de griepprik?

In de griepprik zit een vloeistof met daarin onzichtbaar kleine 'deeltjes' van verschillende soorten griepvirussen. Deze dode deeltjes zijn onschadelijk. De samenstelling van de griepprik kunt u lezen in de bijsluiter.

Naar boven

Als ik de griepprik heb gehaald, krijg ik dan echt geen griep?

Door de griepprik wordt de kans kleiner dat u griep krijgt. Het kan gebeuren dat u toch griep krijgt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • U kunt besmet zijn met een ander virus dan griep. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus van dat seizoen. Aan de klachten alleen kun je niet zien of iemand is besmet met een griepvirus of een verkoudheidsvirus. Daarom kan iemand die ziek is door een verkoudheidsvirus onterecht denken dat de griepprik niet werkt.
  • Het kan ook zijn dat u de griepprik te laat heeft gehad. Het duurt twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft gemaakt om u te beschermen tegen griep. Dus als u binnen die twee weken met het griepvirus besmet wordt, kunt u toch griep krijgen.
  • De griepprik werkt minder goed als uw eigen afweersysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of medicijnen. Er worden dan onvoldoende afweerstoffen gemaakt. U kunt dan dus toch griep krijgen. Als u toch griep krijgt, kan de griepprik ervoor zorgen dat u minder ernstig ziek wordt. De griepverschijnselen zijn vaak minder erg, de kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner en de kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.
  • U kunt besmet worden met een griepvirus dat niet in de griepprik zit. Dan krijgt u toch griep. Hoe goed de griepprik werkt, is afhankelijk van de overeenkomst tussen de griepvirussen die voorkomen en de griepvirussen die in de griepprik zitten. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen. Deeltjes van die virussen worden in de griepprik gedaan. Als er andere griepvirussen circuleren dan voorspeld, geeft de griepprik daar geen of beperkte bescherming tegen.

Naar boven

Als ik de griepprik heb gehaald, kan ik me dan toch grieperig gaan voelen?

Ja, dat kan. De jaarlijkse griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben hoofdpijn, weinig energie en lichte koorts. Dit is geen griep, maar een normale reactie van het lichaam op een inenting. Dit is onschuldig en gaat vanzelf weer over. Ook geven veel andere virussen klachten die lijken op griep. Wie zich niet lekker voelt, noemt het al gauw een ‘griepje’. Maar niet alle ‘griepjes’ worden veroorzaakt door het griepvirus, zoals verkoudheid of buikgriep. Hier helpt de griepprik niet tegen. De griepprik verhoogt alleen uw weerstand tegen de ‘echte’ griep. Dus heeft u een griepprik gehaald en voelt u zich toch grieperig? Dan kan het zijn dat u besmet bent met een ander virus.

Naar boven

Helpt de griepprik ook tegen verkoudheid?

Nee, de griepprik beschermt niet tegen virussen die verkoudheid veroorzaken. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Andere virussen veroorzaken verkoudheid. Wel kunnen de klachten van verkoudheid lijken op griep.

Naar boven

Wat is het verschil tussen ‘griep’ en ‘influenza’?

Er is geen verschil. Influenza en griep betekent hetzelfde.

Naar boven

Home / Onderwerpen / G / Griep / Griepprik / Veelgestelde vragen griepprik / Hoe werkt de griepprik?

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu