Bredere inzet zelfafnameset
De zelfafnameset bestaat sinds 2017 toen het bevolkingsonderzoek vernieuwd werd. De zelfafnameset draagt bij aan de bevordering van de toegankelijkheid van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De Gezondheidsraad heeft in haar laatste advies Verbetermogelijkheden bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker geadviseerd om de inzet van de zelfafnameset te versterken en de set aan iedereen beschikbaar te stellen. VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
) heeft het advies overgenomen.
Dat betekent:
- De zelfafnameset is gelijkwaardig aan het uitstrijkje. De uitgenodigde persoon bepaalt zelf hoe diegene meedoet; met een uitstrijkje of een zelfafnameset. De methoden zijn even betrouwbaar voor het opsporen van HPV (humaan papillomavirus).
- Alle 30-jarigen krijgen sinds 3 juli 2023 de zelfafnameset meteen bij de uitnodiging toegestuurd. Zij hebben nog steeds ook de keuze om een uitstrijkje te laten maken.
- Alle 35-60 jarigen krijgen sinds 3 juli 2023 een uitnodiging waarin de zelfafnameset en het uitstrijkje beiden worden aangeboden als methode om deel te nemen. Genodigden maken zelf de keuze of en hoe ze mee willen doen. Doen ze niet mee en melden ze zich ook niet af, dan krijgen ze na 12 weken een herinnering met daarbij een zelfafnameset.
Er is een online keuzehulp die mensen helpt te bepalen welke manier van onderzoek het beste bij hen past. Daarnaast loopt een landelijke social media campagne over baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek en is de website www.bmhk.nl gelanceerd die specifiek gericht is op de doelgroep 29-35 jarigen.