Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met uw huisarts.

: U kunt een nieuwe uitnodiging aanvragen op Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiDDigitale Identiteit nodig. U kunt ook bellen of mailen naar uw regionale screeningsorganisatie.

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom worden deze vrouwen voor het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Vrouwen die jonger zijn dan 30 jaar, krijgen geen uitnodiging. Dit geldt ook voor vrouwen die ouder zijn dan 60 jaar. Uitzondering zijn vrouwen die toen ze 60 jaar waren HPVhumaan papillomavirus positief waren. Zij krijgen ook een uitnodiging als zij 65 jaar worden. Baarmoederhalskanker komt bij vrouwen onder de 30 en boven de 60 jaar minder vaak voor. Als u klachten heeft, ga dan altijd naar uw huisarts.

Bij vrouwen onder de 30 jaar zijn de nadelen van het bevolkingsonderzoek groter dan de voordelen. Bij deze vrouwen is de kans op HPVhumaan papillomavirus en licht afwijkende cellen groter. Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op. Een te grote groep vrouwen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30e jaar een uitnodiging.

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam. Dit duurt meestal minimaal 15 jaar. Daarom is één keer in de 5 of 10 jaar genoeg. Als u klachten heeft, is het wel belangrijk om naar de huisarts te gaan. Wacht dan niet tot de volgende uitnodiging.

Sinds 1996 is er een landelijk bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Vanaf 2017 is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vernieuwd in Nederland. Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk blijft hetzelfde. Het vernieuwde bevolkingsonderzoek heeft de volgende veranderingen:

  • Het uitstrijkje wordt eerst getest op HPVhumaan papillomavirus humaan papillomavirus . Als HPV aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje getest op afwijkende cellen. Een HPV-test is beter in het opsporen van afwijkingen dan de cytologie van het bevolkingsonderzoek tot 2017. Hierdoor worden meer vrouwen met voorstadia van kanker opgespoord.
  • Wijziging uitnodigingsschema. Vrouwen van 40 en 50 die geen HPV hebben, ontvangen 10 jaar later weer een uitnodiging. Vrouwen zonder HPV hoeven maar 5 keer een uitstrijkje te laten maken in plaats van 7 keer. Vrouwen die op hun 60e HPV-positief getest zijn ontvangen op hun 65e nog een uitnodiging.

 

 

 

 

 

  • Vrouwen die een uitstrijkje erg vervelend vinden en daarom niet meedoen, kunnen een zelfafnameset aanvragen. Hiermee kunnen ze zelf thuis snel en eenvoudig vaginaal materiaal afnemen.
  • Het vernieuwde bevolkingsonderzoek heeft wel een nadeel ten opzichte van het bevolkingsonderzoek tot 2017. Door de gevoelige test worden meer vrouwen doorverwezen naar de gynaecoloog. Een deel van deze vrouwen wordt onnodig doorverwezen.