Op deze pagina staat informatie voor behandelend artsen en andere uitvoerders over de COVID-19-vaccinatie in 2025. De informatie gaat over het bieden van maatwerk; extra vaccinaties voor individuen waarvoor een verwijzing van een behandelend arts nodig is.

Kan mijn patiënt een extra coronaprik krijgen? 

Eén (jaarlijkse) coronaprik in het najaar is voor bijna iedereen uit de risicogroepen voldoende om bescherming te bieden tegen ernstige ziekte. In de najaarsronde van 2025 komen mensen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door corona in aanmerking voor één coronaprik. Dit jaar zijn dat:

  • Mensen van 60 jaar en ouder.
  • Volwassenen en kinderen uit de medisch-hoogrisicogroepen.
  • Mensen van 50 tot en met 59 jaar die jaarlijks de griepprik aangeboden krijgen.

Sommige volwassenen en kinderen uit de medisch-hoogrisicogroepen houden ondanks vaccinatie een verhoogd risico op een ernstig beloop van COVID-19. Zij kunnen mogelijk baat hebben bij een coronavaccinatie vaker dan één keer per jaar.

Door onderliggende ziekte of medicatie is het mogelijk dat patiënten met een medisch hoog risico in mindere mate een afweerrespons opbouwen na vaccinatie. Ook kan bij immuungecompromitteerde patiënten de duur van bescherming korter zijn dan bij personen zonder immuunstoornis.

Adviseert u als behandelend arts een extra vaccinatie voor een patiënt met een hoog risico op ernstige ziekte? Dan kunt u de patiënt (bij voorkeur schriftelijk) verwijzen naar de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Deze patiënt kan telefonisch een afspraak maken voor de vaccinatie via 0800-7070.

Dien ik rekening te houden met een interval bij verwijzen? 

U hoeft geen specifiek interval te hanteren met andere vaccinaties. Uw patiënt kan een eventuele andere afspraak voor bijvoorbeeld de griepvaccinatie laten staan. Het gelijktijdig toedienen van een ander vaccin kan veilig en heeft geen duidelijke invloed op de immunogeniciteit of reactogeniciteit van de vaccins. 

In de Handleiding COVID-19-vaccinatie van immuungecompromitteerde patiënten worden handvaten geboden om rekening mee te houden bij de verwijzing waaronder de onderliggende aandoening van de patiënt en een gepland behandeling(traject).  

Wie kan verwijzen voor een extra coronaprik? 

In principe gaat het om patiënten met een medisch hoog risico waarbij een extra COVID-19-vaccinatie wenselijk kan zijn. Daarom zal vooral de medisch specialist of kinderarts in het ziekenhuis de indicatie stellen en verwijzen. Maar ook andere behandelend artsen die de medische situatie van de patiënt kennen, kunnen een verwijzing doen. Dit betreft individueel maatwerk.  

Meer informatie? 

Zie hoofdstuk 2 van de Uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie voor het te voeren COVID-19-vaccinatiebeleid in 2024.