Najaarsronde coronaprik
De coronaprik geeft je weer extra bescherming tegen ernstig ziek worden door corona
Vanaf 16 september start de nieuwe coronaprikronde voor verschillende groepen.
Met de coronaprik ben je weer beschermd tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona.
De coronaprikronde loopt van 16 september tot en met 6 december 2024.
Afspraak maken
Wie kan in het najaar een coronaprik krijgen?
Sommige mensen kunnen nog steeds erg ziek worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, chronische ziekte, of afweer-onderdrukkende medicijnen. De coronaprik is dit najaar beschikbaar voor de volgende groepen:
- Mensen vanaf 60 jaar.
- Mensen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
- Kinderen en volwassenen die erg ziek kunnen worden door corona (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis).
- Zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.
Hoort u niet bij een van de bovenstaande doelroepen, maar wilt u wel een coronaprik halen? Bijvoorbeeld omdat u een kwetsbaar gezinslid heeft of op advies van een behandelend arts? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) tijdens de najaarsronde.
Wat moet ik doen om een coronaprik te krijgen?
Ik ben 60 jaar of ouder
Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een brief van het RIVM voor de coronaprik. Bij mensen onder de 90 jaar die vorig jaar een coronaprik hebben gehaald, staat er al een voorstel voor een afspraak in. De anderen worden in de brief uitgenodigd om zelf een afspraak te maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
Ik ben tussen de 18 en 60 jaar en krijg elk jaar de uitnodiging voor de griepprik
Bent u tussen de 18 en 60 jaar en krijgt u elk jaar een uitnodiging voor de griepprik? U ontvangt geen brief van het RIVM. U kunt zelf een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Mijn kind of ik hebben een ernstige aandoening, de behandelend arts heeft een coronaprik geadviseerd
Heeft u of uw kind het advies van de behandelend arts gekregen om een coronaprik te halen? U kunt zelf of voor uw kind een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Ik werk in de zorg met kwetsbare patiënten
Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met kwetsbare patiënten? Dan ontvangt u van uw werkgever een informatiebrief over de coronaprik. U kunt zelf een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Wat zijn de voordelen en nadelen van de coronaprik?
De voordelen van de coronaprik
- Door de coronaprik is de kans kleiner dat u ernstig ziek wordt door het coronavirus.
- Door de coronaprik bent u weer beter beschermd tegen ernstig ziek worden en ziekenhuisopname door corona. Dit is belangrijk, want na een tijdje neemt de bescherming van vorige prikken en/of besmettingen af.
- Door de coronaprik bent u beter beschermd tegen een coronabesmetting. Hierdoor is de kans kleiner dat u het virus doorgeeft aan mensen met een kwetsbare gezondheid.
De nadelen van de coronaprik
U kunt last krijgen van bijwerkingen. Zoals:
- Pijn of dikker worden van de prikplek
- Moe zijn
- Spierpijn
- Hoofdpijn
Dit duurt meestal 1 tot 3 dagen en gaat meestal vanzelf weer over. Ernstige bijwerkingen komen bijna niet voor.
De afweer tegen corona wordt na een tijdje vanzelf minder. Ook kan het virus veranderen, waardoor de prik mogelijk niet goed beschermt. Een nieuwe coronaprik kan dan weer nodig zijn.
Met welk vaccin word ik geprikt?
In de najaarsronde wordt geprikt met het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer tegen de JN.1 variant van het virus. Dit vaccin is aangepast aan de ontwikkeling van het coronavirus. Het afweersysteem is daardoor beter in staat om de coronavariant te herkennen en tegen ernstige ziekte te beschermen.
Voor mensen die geen mRNA-vaccin mogen of willen krijgen, komt naar verwachting ook een eiwitvaccin. Hou onze website in de gaten wanneer dit vaccin beschikbaar is.
Meer weten?
Heeft u nog vragen over de coronaprik? Bel (088) 689 89 89.