Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Deze informatie gaat uitsluitend over de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus).

Wat is griep?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. De type-A-virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen, zoals A(H1N1) en A(H3N2). De influenza-B-virussen worden onderverdeeld in lijnen, namelijk de Yamagata-lijn en de Victoria-lijn.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus.
Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten.
Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden.
Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen.
Griep moet je uitzieken: veel slapen, goed drinken en eventueel koortsverlagende medicijnen slikken.
Antibiotica helpt niet tegen griep.
Het kan 1 tot 3 weken duren voor je weer beter bent.
Voorkomen dat anderen ziek worden kan door je handen regelmatig te wassen en in je elleboog te hoesten of te niezen.
Voor de meeste mensen is griep onschuldig.
Ouderen en mensen met gezondheidsklachten zoals diabetes, hart-, of longziekten kunnen ernstig ziek worden: longontsteking krijgen of zelfs overlijden.
Zij krijgen daarom elk jaar een griepprik aangeboden.
Meer weten?
Ga naar rivm.nl/griep

Verschillende soorten griep

De seizoensgriep komt meestal in de wintermaanden voor. 

Vogelgriep komt zo nu en dan voor in Nederland. Deze soort griep infecteert voornamelijk vogels, maar kan ook soms mensen infecteren, als zij nauw contact hebben gehad met besmette vogels. 

Het griepvirus verandert continu. Als het griepvirus een grote verandering doormaakt, dan heeft nog niemand bescherming tegen dit type virus. Daardoor kan een wereldwijde epidemie, ook wel een pandemie genoemd, ontstaan.

Symptomen van griep 

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. De veroorzaker van griep is een influenzavirus. Dit virus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door de griep daar meer last van krijgen.

Besmetting en preventie

De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na  het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Tegen griep kun je worden ingeënt (de griepprik). De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep en aan alle mensen ouder dan 60 jaar.

Meer informatie over de griepprik.

Hoe vaak komt griep voor in Nederland?

In het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. De griepepidemie in seizoen 2014/2015 was de langste in de afgelopen 40 jaar en duurde in totaal 21 weken. De griepepidemie van 2015/2016 duurde 11 weken en de griepepidemie van 2016/2017 duurde 15 weken. De langdurige griepepidemie 2017/2018 in Nederland duurde 18 weken. De griepepidemie van afgelopen winter in Nederland is na 14 weken ten einde en duurde van 10 december 2018 t/m 17 maart 2019.

In het ene griepseizoen komt er meer griep voor dan in het andere griepseizoen. De griepepidemie in seizoen 2014/2015 was de langste in de afgelopen 40 jaar en duurde in totaal 21 weken. De griepepidemie van 2015/2016 duurde 11 weken en de griepepidemie van 2016/2017 duurde 15 weken. De langdurige griepepidemie 2017/2018 in Nederland duurde 18 weken. De griepepidemie van afgelopen winter in Nederland is na 14 weken ten einde en duurde van 10 december 2018 t/m 17 maart 2019.

Bron: Peilstations participerend in NIVELNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Zorgregistraties eerste lijn.