Tabaksproducten worden gefabriceerd uit gedroogde bladeren van de tabaksplant en andere ingrediënten zoals filters, papier en additieven.

Wat is tabak?

 

Tabak wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de tabaksplant. De tabaksplant (Nicotiana tabacum) wordt meestal verbouwd op grote plantages, die wereldwijd ongeveer 5 miljoen hectare beslaan. Na de oogst worden de tabaksbladeren gedroogd en gefermenteerd (een gistingsproces). De manier van drogen heeft invloed op de smaak, het nicotinegehalte en op de kleur van de tabak. Dit resulteert in verschillende soorten tabak, zoals Virginia (veel suikers, goudgeel) en Burley (weinig suikers, bruin). Na het drogen moet de tabak nog een paar jaar ‘rusten’ voordat het verwerkt kan worden. Bij de verwerking worden additieven toegevoegd.

Wat voor tabaksproducten zijn er?

In Nederland worden vooral sigaretten en shag gerookt, maar ook sigaren, pijptabak en waterpijp. Tabak wordt soms gesnoven of gepruimd (gekauwd).Het roken van waterpijp komt vooral onder jongeren op.

Hoe wordt een sigaret gemaakt?

In een sigarettenfabriek wordt de tabak gesneden, gemengd, gesausd, gedroogd en tot slot besproeid met vluchtige aromastoffen. Het geheel wordt in een papieren huls gerold, vaak met een filter. Een sigaret bevat vaak verschillende soorten tabaksbladeren, restproducten hiervan (gereconstitueerde tabak) en geëxpandeerde tabak (‘lichte’ tabak met een groot volume in verhouding tot het gewicht). Smaak- en geurstoffen, zoals suikerstroop, drop en menthol worden toegevoegd om de bittere smaak van tabak te maskeren en om het product een eigen smaak te geven (zie verder bij toevoegingen aan tabak). U kunt in onze databank zoeken naar de toevoegingen aan een bepaald merk tabaksproduct.