Burgers kunnen per merk tabaksproduct een lijst met toevoegingen en hun functie en hoeveelheden opzoeken in onze databank.

De Nederlandse Tabaks- en rookwarenwet verplicht producenten en importeurs voor elk tabaksproduct, kruidenrookproduct, e-sigaret en navulverpakking een lijst in te dienen. In deze lijst moeten zij alle toevoegingen en hun hoeveelheden opgeven. Zij moeten ook aangeven wat de functies van de toevoegingen zijn en, indien van toepassing, aan welk deel van het product ze worden toegevoegd (zoals tabak of filter).

U kunt in onze databank zoeken naar alle tabaksproducten die door de fabrikant aangemeld zijn. Momenteel zijn alleen data van tabaksproducten tot 2016 beschikbaar. Data van 2016 zijn aangeleverd in een nieuw EUEuropean Union -systeem en binnen EU-verband worden deze data gereed gemaakt voor openbaarmaking op deze website. Op dit moment is daarom nog niet bekend op welke termijn de data openbaar worden gemaakt.

Gegevens over individuele smaakstoffen (‘flavourings’) worden als bedrijfsgeheim beschouwd en worden niet in detail weergegeven, maar gegroepeerd. Momenteel gelden de volgende drempelwaarden voor rapportering:

  • Voor sigaretten en shag mogen hoeveelheden kleiner dan 0.1% van het totale gewicht per eenheid van het product gegroepeerd worden
  • Voor pijptabak, sigaren en rookloze tabaksproducten is deze drempel 0.5%.

Op de pagina toevoegingen aan tabak vindt u meer informatie over toevoegingen in het algemeen en over 14 voorbeelden van toevoegingen.

Heeft u een vraag over toevoegingen en hun effecten, of over onze databank? Mail dan naar tabakinfo@rivm.nl.