Het screeningslaboratorium informeert de huisarts over de uitslag en het hierbij behorende advies. Het onderzoek kan naar aanleiding van een uitnodiging of een controle-uitstrijkje gemaakt zijn. De vrouw ontvangt van de screeningsorganisatie de uitslag van het uitstrijkje.

Welke uitslag kan de vrouw krijgen na een uitstrijkje?

 
Uitslag Toelichting Beleid
Geen hrHPVhoog risico Humaan papillomavirus Geen hrHPV aanwezig in uitstrijkje of zelfafnamset. Afhankelijk van leeftijd nieuwe uitnodiging 5 of 10 jaar.
PAP0 Het uitstrijkje is niet te beoordelen. Bijvoorbeeld door het ontbreken van endocervicale cellen, ontsteking of bloedbijmenging. Herhalingsuitstrijkje na 6 weken.
hrHPV +PAP1 Normaal celbeeld. Controle-uitstrijkje na 6 maanden.
hrHPV+ PAP2 Kleine celafwijkingen. Verwijzing gynaecoloog.
hrHPV+PAP3A1 Geringe celafwijkingen. Verwijzing gynaecoloog.
hrHPV+PAP3A2 Matige celafwijkingen. Verwijzing gynaecoloog, de huisarts streeft er naar de vrouw te informeren voordat de brief met de uitslag bij de vrouw ligt.
hrHPV+PAP3B Ernstige celafwijkingen. Verwijzing gynaecoloog, de huisarts streeft er naar de vrouw te informeren voordat de brief met de uitslag bij de vrouw ligt.
hrHPV+PAP4 Carcinoma in situ Verwijzing gynaecoloog, de huisarts streeft er naar de vrouw te informeren voordat de brief met de uitslag bij de vrouw ligt
hrHPV+PAP5 Kankercellen. Deze kunnen afkomstig zijn van een tumor in de baarmoederhals, baarmoeder of eileider. Verwijzing gynaecoloog, de huisarts streeft er naar de vrouw te informeren voordat de brief met de uitslag bij de vrouw ligt.

Meer informatie

Uitslag: HPV, geen afwijkende cellen

Uitslag: HPV, afwijkende cellen