Als u meedoet met het uitstrijkje zijn er zes uitslagen mogelijk:

 1. Uitslag: geen HPV
 2. Uitslag: wel HPV en geen afwijkende cellen
 3. Uitslag controle uitstrijkje: geen afwijkende cellen op zes maanden
 4. Uitslag: wel HPV en licht afwijkende cellen
 5. Uitslag: wel HPV en afwijkende cellen
 6. Uitslag: onbeoordeelbaar

1. Geen HPVhumaan papillomavirus

Als er geen HPV gevonden is, betekent het dat u geen verhoogd risico heeft op baarmoederhalskanker.

 

91 op de 100 vrouwen krijgen deze uitslag

De uitslag geeft geen volledige zekerheid dat u geen voorstadium of baarmoederhalskanker heeft. De kans dat u bij de volgende ronde baarmoederhalskanker heeft is erg klein

Volgende uitnodiging

 • Bent u 30, 35, 45 of 55 jaar als u deze uitslag heeft gekregen? Dan ontvangt u over 5 jaar een nieuwe uitnodiging.
 • Bent u 40 of 50 jaar als u deze uitslag heeft gekregen? Dan ontvangt u over 10 jaar een uitnodiging.
 • Bent u 60 jaar als u deze uitslag heeft gekregen? Dan ontvangt u geen nieuwe uitnodiging meer voor dit bevolkingsonderzoek. U kunt altijd bij twijfels of klachten contact opnemen met uw huisarts.

Klachten

Krijgt u voor de volgende uitnodiging (één van) de volgende klachten? Neem dan direct contact op met uw huisarts.

 • Bloedingen tijdens of vlak na seks.
 • Bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
 • Bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes in.
 • Ongewone afscheiding uit uw vagina.

2. Wel HPVhumaan papillomavirus, geen afwijkende cellen

Er zijn geen afwijkende cellen gevonden. Dat betekent dat er geen aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan. Er is wel HPVhumaan papillomavirus gevonden. Meestal ruimt het lichaam dit virus binnen 2 jaar zelf weer op. Als dit niet gebeurt dan kunnen de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Daarom is het belangrijk dat u over 6 maanden nog een keer een uitstrijkje laat maken ter controle. Er wordt dan gekeken of de cellen in uw baarmoederhals nog steeds gezond zijn.

 

Controle-uitstrijkje over 6 maanden
U krijgt over 6 maanden een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Het controle-uitstrijkje wordt onderzocht op afwijkende cellen. Hierdoor weten we of de cellen in uw baarmoederhals gezond zijn of dat toch verder onderzoek nodig is. Het uitstrijkje wordt niet meer getest op HPV. De kans is namelijk groot dat u nog steeds HPV heeft. Het duurt namelijk ongeveer 2 jaar voordat uw lichaam het virus opruimt.

Het hebben van een HPV infectie kan voor onrust zorgen. Lees de informatie over HPV en de veelgestelde vragen. Als u zich zorgen blijft maken, bespreek dit dan met uw huisarts. Vindt u het niet prettig dit met uw eigen huisarts te bespreken? U kunt dan de screeningsorganisatie in uw regio bellen. Zij verwijzen u naar de HPV-informatielijn, waar artsen werken met wie u anoniem kunt spreken.

3. Geen afwijkende cellen na controle-uitstrijkje 6 maanden

U heeft een controle-uitstrijkje laten maken om te kijken of de cellen van de baarmoederhals nog steeds gezond zijn. Er zijn ook bij het controle-uitstrijkje geen afwijkende cellen gevonden. Dit betekent dat er geen aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan.

Er was wel eerder HPV gevonden. Er is in het  controle-uitstrijkje niet gekeken of het HPV nog aanwezig was.  De kans is namelijk groot dat u nog steeds HPV heeft. Het duurt namelijk ongeveer 2 jaar voordat uw lichaam het virus opruimt.

Maakt u zich zorgen?

Het hebben van een HPV-infectie kan voor onrust zorgen. Lees de informatie over HPV en de veelgestelde vragen. U kunt hier vragen vinden over zwangerschap, veilig vrijen en wanneer u besmet bent geraakt. Als u zich zorgen blijft maken, bespreek dit dan met uw huisarts. Vindt u het niet prettig dit met uw eigen huisarts te bespreken? U kunt dan de screeningsorganisatie in uw regio bellen. Zij verwijzen u naar de HPV-informatielijn, waar artsen werken met wie u anoniem kunt spreken.

Wanneer krijgt u een nieuwe uitnodiging?

U ontvangt over 5 jaar een nieuwe uitnodiging. De kans dat u binnen 5 jaar een voorstadium of baarmoederhalskanker krijgt is erg klein. Het is daarom veilig genoeg om over 5 jaar weer mee te doen.

Heeft u een van de volgende klachten? Neem dan direct contact op met uw huisarts:

 • Bloedingen tijdens of vlak na seks.
 • Bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest.
 • Bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes in.
 • Ongewone afscheiding uit uw vagina.

4. Wel HPV, licht afwijkende cellen

Door het HPV zijn licht afwijkende cellen in uw baarmoederhals ontstaan. Dit maakt u misschien ongerust. Er zijn echter geen aanwijzingen dat u baarmoederhalskanker heeft.

 

Verder onderzoek bij de gynaecoloog

Het is wel belangrijk dat u zich verder laat onderzoeken door de gynaecoloog. De gynaecoloog kijkt of er afwijkingen zijn aan de baarmoederhals. De kans is klein dat een behandeling nodig is. Vaak verdwijnen de afwijkende cellen vanzelf. Het afweersysteem van het lichaam ruimt de cellen op. Kijk bij verwijzing gynaecoloog voor meer informatie.

Meestal is het advies van de gynaecoloog om na 6 of 12 maanden opnieuw terug te komen voor een uitstrijkje ter controle. Dan kijkt hij of de cellen in de baarmoederhals weer normaal zijn.

Verwijzing

Maak een afspraak bij de huisarts voor een verwijzing. De huisarts bespreekt met u naar welke gynaecoloog u gaat. De huisarts geeft u een verwijsbrief mee. In deze brief staat voor de gynaecoloog belangrijke informatie uit uw patiëntendossier. U kunt met uw huisarts bespreken wat voor u belangrijk kan zijn bij het bezoek aan de gynaecoloog.

5. Wel HPV, afwijkende cellen

Door het HPV zijn afwijkende cellen in uw baarmoederhals ontstaan. Dit maakt u misschien ongerust. Vaak gaat het om een voorstadium van baarmoederhalskanker. Een voorstadium is nog geen baarmoederhalskanker en meestal goed te behandelen. Door behandeling kan baarmoederhalskanker worden voorkomen.

Verder onderzoek bij de gynaecoloog

Hebt u deze uitslag dan is het belangrijk u verder te laten onderzoeken bij de gynaecoloog. De gynaecoloog kijkt hoe ernstig de afwijkingen zijn in de baarmoederhals. Zo kan hij zien of en welke behandeling nodig is. Kijk bij verwijzing gynaecoloog voor meer informatie.

Een enkele keer gaat het om baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker vaak beter worden behandeld. En zijn de gevolgen meestal minder ernstig.

Verwijzing

Maak een afspraak bij de huisarts voor een verwijzing. Uw huisarts kan u meer vertellen over de uitslag. Hij bespreekt met u naar welke gynaecoloog u gaat. De huisarts geeft u een verwijsbrief mee. In deze brief staat voor de gynaecoloog belangrijke informatie uit uw patiëntendossier. U kunt met uw huisarts bespreken wat voor u belangrijk kan zijn bij het bezoek aan de gynaecoloog.

6. Niet goed te beoordelen

Er is een nieuw uitstrijkje nodig. Het uitstrijkje was niet goed te beoordelen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er te weinig cellen waren of doordat er te veel bloed in het uitstrijkje zat. Deze uitslag wordt ook wel PAP 0 genoemd. U krijgt het advies om over 6 weken opnieuw een uitstrijkje laten maken. Meestal is de uitslag dan normaal. Ook dit uitstrijkje is gratis voor u.

 

Veelgestelde vragen

Uitslag: HPV, geen afwijkende cellen

Uitslag: HPV, afwijkende cellen