De coronaprik verhoogt de afweer en beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. In het najaar van 2024 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona.

Wie kan een coronaprik krijgen?

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinaties, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide. Daarom komen mensen alleen in aanmerking voor de coronaprik met een verwijzing van hun behandelend arts. Mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt, hebben voldoende afweer tegen het virus. Een coronaprik geeft dan geen of weinig extra bescherming.

Wie krijgen wel een coronaprik?

  • Mensen vanaf 60 jaar.
  • Personen vanaf 18 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
  • Zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.
  • Mensen die om individuele redenen een coronaprik willen, bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts.

Zwanger en coronaprik

Zwangerschap op zich is geen reden meer voor vaccinatie. Ben je zwanger en adviseert je behandelend arts je om een andere reden te laten vaccineren? Dan is vaccinatie met een mRNA-vaccin veilig tijdens de zwangerschap. Lees meer op de pagina Vaccineren tegen corona tijdens de zwangerschap.

Welk vaccin voor de coronaprik

Mensen krijgen in principe de coronaprik met een XBB.1.5-vaccin van Pfizer/BioNtec. Dit mRNA-vaccin is aangepast voor de omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus. Dit vaccin werkt op dezelfde manier als de originele mRNA-vaccins. De bijwerkingen van dit vaccin zijn vergelijkbaar en meestal van korte duur: een zere arm, vermoeidheid, koorts, een dag niet lekker. Lees meer op de pagina Bijwerkingen van de coronaprik.

De aangepaste coronaprik zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd veel antistoffen aanmaakt tegen de XBB-variant. Je afweersysteem is beter in staat om de XBB-variant te herkennen en je tegen ernstige ziekte te beschermen. Dit geldt ook als je eerder een infectie hebt doorgemaakt met de omikronvariant van het coronavirus.

De aangepaste coronaprik zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd veel antistoffen aanmaakt tegen de XBB-variant. Je afweersysteem is beter in staat om de XBB-variant te herkennen en je tegen ernstige ziekte te beschermen. Dit geldt ook als je eerder een infectie hebt doorgemaakt met de omikronvariant van het coronavirus.

Het is nog niet duidelijk of het vaccin wordt aangepast voor de najaarsronde van 2024. Meer informatie hierover volgt zodra dit bekend is.

Het Novavax-vaccin tegen corona

Mensen die om medische redenen geen coronaprik met een mRNA-vaccin mogen, en mensen die geen mRNA-vaccin willen, kunnen een coronaprik met het Novavax-vaccin krijgen.

Medische redenen om de coronaprik niet te halen

Het komt heel soms voor dat een coronaprik om medische redenen beter niet (nu) gegeven kan worden. Denk hierbij aan:

  • koorts op de dag van de prik;
  • een operatie onder narcose of
  • een ernstige bijwerking na een eerdere coronaprik. 

Twijfel je of het verstandig is om de coronaprik (nu) te halen? Overleg dan met jouw behandelend arts. Lees meer op de pagina Vaccineren tegen corona bij ziekte en medicijngebruik.

Allergische reactie op coronaprik gehad?

Heb je eerder een allergische reactie gehad op een coronaprik? Neem dan contact op met je behandelend arts. De arts kan beoordelen of u de coronaprik bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) kunt krijgen. De arts kan ook besluiten u door te verwijzen naar een specialist op het gebied van allergieën (allergoloog). Dat hangt af van de aard van de allergische reactie. De allergoloog beoordeelt dan of je een coronaprik kunt krijgen.

Is de wachttijd van 15 minuten nodig?

Ja, de 15 minuten wachttijd is aanbevolen door de EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency) en de WHO World Health Organization (World Health Organization) voor alle COVID-19-vaccins. Dit staat ook in de bijsluiter van elk COVID-19-vaccin.
Zie de Kamerbrief van (demissionair) minister van VWS voor onderbouwing.

Een overzicht van je coronaprikken vind je op mijn.rivm.nl als je toestemming hebt gegeven om je coronaprik te laten registreren. 
MijnRIVM - vaccinaties - home

Er is geen bezwaar tegen het krijgen van de prikken op hetzelfde moment of vlak achter elkaar. De coronaprik kan bijvoorbeeld tegelijkertijd gegeven worden met een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma of de maternale kinkhoestvaccinatie.