Het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden. Vaccinatie beschermt je tegen (ernstig) ziek worden.
COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2. De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door druppeltjes. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of zingen of praten. Dan komen er druppeltjes vrij en komt het virus in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.
Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd. Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.
Mogelijke klachten bij COVID-19
- Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
- Hoesten
- Benauwdheid
- Verhoging of koorts
- Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Hiernaast is soms sprake van:
- Vermoeidheid
- Algehele pijnklachten
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Duizeligheid
- Prikkelbaarheid/verwardheid
- Buikpijn
- Afvallen/verlies van eetlust
- Diarree
- Overgeven / misselijkheid
- Oogpijn
- Oogontsteking
- Verschillende huidafwijkingen
- Zich niet lekker voelen
Wat te doen bij klachten?
Als je klachten hebt die passen bij het coronavirus dan hoef je geen zelftest meer te doen. Wel is het belangrijk dat je een mogelijke besmetting niet overdraagt, zeker met het oog op mensen met een kwetsbare gezondheid. Volg daarom deze adviezen als je klachten hebt.
Risicogroepen
Mensen met een hogere leeftijd, onderliggende aandoeningen of mensen met een immuunstoornis lopen meer risico ernstig ziek te worden, zeker wanneer zij niet gevaccineerd zijn of eerder een infectie hebben doorgemaakt. Een exacte omschrijving van deze groepen kun je vinden op de pagina Risicogroepen. Hier vind je ook extra adviezen om besmetting te voorkomen.
Herstel na ziekte
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn.
Long (langdurige) COVID
Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet ‘Long COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus aanhouden. Lees meer over Long COVID.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Vaccinaties
Een coronaprik voorkomt dat je ernstig ziek kunt worden door een coronabesmetting. Als je gevaccineerd bent kun je wel besmet raken. Maar de kans dat jij zelf besmettelijk wordt is kleiner dan wanneer je niet gevaccineerd bent.
Voor meer informatie over het vaccinatieprogramma kun je terecht op de vaccinatiepagina.
Griep en COVID-19
Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen griep en COVID-19? Bekijk onze pagina vragen over griep en COVID.
Coronavirussen
Er zijn veel verschillende soorten virussen, waaronder de zogenoemde ‘coronavirussen’. Voorbeelden van coronavirussen zijn MERS (Middle East Respiratory Syndrome)-CoV , SARS-CoV-1 en HCoV-NL63. Het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, heet officieel SARS-CoV-2. Van het SARS-CoV-2-virus zijn er verschillende varianten, zoals bijvoorbeeld de deltavariant en de omikronvariant.
Wil je meer weten over de verschillende varianten en het onderzoek dat ernaar gedaan wordt, kijk dan op de pagina over de varianten.
Kunnen dieren ook besmet raken met het coronavirus?
Uit onderzoek uit begin 2021 blijkt dat ongeveer 1 op de 5 katten en 1 op de 7 honden uit Nederlandse huishoudens antistoffen tegen het coronavirus in het bloed hebben. Ook andere dieren zoals konijnen, fretten of hamsters kunnen het virus krijgen. Waarschijnlijk raakt het merendeel van deze huisdieren besmet door hun baasjes.
Meer informatie over dieren en COVID-19 op OneHealth.