Hier vind je extra vragen en antwoorden over de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie en over de veiligheid van de HPV-vaccinatie. Meer informatie over de inenting tegen HPV vind je op de algemene pagina's.

Wil je meer weten over het humaan papillomavirus ( HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus))? Ga dan naar de algemene pagina over HPV
Wil je meer weten over de vaccinatie tegen HPV? Ga dan naar de algemene pagina over HPV-vaccinatie.
Wil je meer weten over bijwerkingen van de HPV-vaccinatie? Ga dan naar de pagina over bijwerkingen.

Over de HPV-vaccinatie

Als er op je uitnodiging ook andere tijdstippen staan, kun je meestal gewoon op een andere tijdstip komen. Dat hoef je niet van te voren aan te geven. Heb je toch nog vragen over het tijdstip of dag uit de uitnodiging, dan kun je contact opnemen met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in jouw regio. De contactgegevens kun je vinden in de uitnodigingsbrief.

Ja. Inenting heeft vooral zin als je nog niet met het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet met één of beide typen van het virus. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Ja, je kunt het virus ook krijgen als je als meisje met een ander meisje vrijt. Of als je als jongen met een andere jongen vrijt.

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) komt veel voor. Ongeveer 80% tot 90% van de mensen heeft ooit een HPV-infectie gehad. De persoon met wie je trouwt kan, zonder het te weten, het virus bij zich dragen. Dan kun je toch een HPV-infectie oplopen. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Ja, als je ongesteld bent kun je gewoon de prik halen. Ook als je de pil slikt kun je gewoon de inenting halen. De pil heeft geen invloed op de inenting.

Je kunt de inenting beter uitstellen als:

  • je koorts hebt (38,5 graden Celcius of meer);
  • je jezelf te ziek voelt om naar buiten te gaan;
  • je zwanger bent;
  • je door ziekte of medicijnen een ernstige stoornis in je afweersysteem hebt.

Wil je hierover overleggen met een deskundige? Neem dan contact op met je GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), de jeugdgezondheidszorg in jouw regio (contactgegevens staan in de uitnodigingsbrief) of met je huisarts.

Ja. Het vaccin beschermt tegen twee HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-varianten die o.a. baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere HPV-varianten of andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus). Veilig vrijen blijft belangrijk.

Ja. Het blijft belangrijk om vanaf je 30e mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, ook al ben je gevaccineerd tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus). De vaccinatie beschermt namelijk niet tegen alle HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken, alleen tegen de belangrijkste twee. Personen krijgen vanaf hun 30ste tot hun 60ste een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccin werkt lange tijd, maar hoe lang precies weten we nog niet. Dat komt omdat het vaccin sinds 2006 gebruikt wordt. Bij mensen die toen zijn gevaccineerd tegen HPV werkt het vaccin nog steeds en hoeft er nog geen extra vaccinatie gegeven te worden.

De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-prik wordt in de bovenarm gegeven, om precies te zijn: in een armspier (meestal de deltaspier).

Over de veiligheid van de HPV-vaccinatie

Het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccin bestaat uit:

  1. Antigenen: dit zijn onschadelijk gemaakte delen van het virus waartegen bescherming (immuniteit) wordt opgewekt.
  2. Hulpstoffen (bijv. adjuvantia): dit zijn stoffen die aan het vaccin worden toegevoegd om de werkzaamheid te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen, het vaccin stabiel te houden, de toediening te vergemakkelijken, etc. Het zijn stoffen die goed zijn onderzocht en waar al jarenlang ervaring mee is.
  3. Reststoffen: dit zijn de resten van stoffen uit het productieproces van het vaccin. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën tijdens het productieproces groeien. Deze reststoffen worden, voordat het vaccin in gebruik wordt genomen, zoveel mogelijk verwijderd. Echter, zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achter blijven. Het gaat dan om hoeveelheden die geen schade kunnen veroorzaken.

Wat er precies in de verschillende vaccins zit staat in de bijsluiters van de vaccins. Meer informatie over de verschillende bestanddelen en hun werking is te vinden op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: Bestanddelen van vaccins.

In het vaccin zitten eiwitverbindingen die lijken op delen van het humaan papillomavirus, maar je kan er geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infectie van krijgen. Het menselijk afweersysteem maakt afweerstoffen tegen deze eiwitverbindingen. Deze afweerstoffen zorgen er voor dat je na vaccinatie geen HPV-besmetting meer kan oplopen. Bescherming wordt vooral verwacht tegen de types die in het vaccin zitten.

Er zijn drie vaccins tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) geregistreerd in Nederland. De vaccins beschermen alle drie tegen de meest voorkomende hoog-risico HPV typen, die kanker kunnen veroorzaken. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt momenteel Cervarix® gebruikt. Gardasil® en Gardasil 9® beschermen ook tegen de meest voorkomende laag-risico HPV varianten, die genitale wratten kunnen veroorzaken.  Op de pagina Bijsluiters HPV-vaccins vind je een overzicht en links naar de bijsluiters van de vaccins.

Er zitten geen gevaarlijke stoffen in het vaccin. Voordat ze op de markt komen, zijn de vaccins uitgebreid getest op hun veiligheid. Dit gebeurt volgens strenge internationale eisen. De vaccins bevatten geen insectencellen, rattengif, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. In de bijsluiter van het vaccin staat precies beschreven welke stoffen erin zitten.

Ruim 10 jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst ingeënt met het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is niet te verwachten dat op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Ja. Hoewel het vaccin nog maar relatief kort  bestaat (sinds 2006), is er al veel ervaring mee opgedaan. In 2019 was de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie in 100 landen opgenomen in het nationale vaccinatieprogramma. In steeds meer landen worden ook jongens gevaccineerd vanuit het vaccinatieprogramma, zoals nu al het geval is in Engeland, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Australië en Canada.

Als je op internet zoekt kom je informatie tegen van mensen die zeggen dat je door de prik kunt overlijden of onvruchtbaar kan worden. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen en kan dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Er is ook nog nooit iemand overleden door een HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie.

Nee. DES diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon (diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon) is een kunstmatig vrouwelijk hormoon. Het was een medicijn om vroegtijdige bevalling te voorkomen en werd tijdens de zwangerschap gegeven. Dit medicijn is niet te vergelijken met het vaccin dat op het immuunsysteem werkt. Toch wordt het afgeraden om het vaccin tijdens de zwangerschap te geven, omdat hier nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Bovendien zijn er sinds de jaren 60 (toen DES gebruikt werd) veel strengere regels voordat medicijnen en vaccins gebruikt mogen worden.