Voor wie is de griepprik?


Voor wie is de jaarlijkse griepprik?

De jaarlijkse griepprik is voor mensen met bepaalde medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder. Voor deze mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Het gaat om mensen met:

 • een leeftijd van 60 jaar of ouder;
 • longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
 • hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
 • diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
 • een nieraandoening; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
 • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
 • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
 • een verstandelijke handicap die begeleid wonen;
 • een woning in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën.

Ook als u zwanger bent en u behoort tot één van deze risicogroepen, kunt u de griepprik nemen. De griepprik is veilig voor u en uw ongeboren kind.

Naar boven

Is de griepprik alleen bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder?

Nee, de griepprik is gratis voor iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep. Dat kunnen ook kinderen en volwassenen onder de 60 jaar zijn met een bepaalde medische aandoening.

Zie ook: 'Voor wie is de jaarlijkse griepprik?'.

Naar boven

Waarom moet ik  een griepprik halen vanaf 60 jaar?

Het afweersysteem wordt minder actief, als u ouder wordt. Hierdoor kunt u sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longsontsteking krijgen. De griepprik zorgt ervoor dat u minder ernstig ziek wordt.

Naar boven

Ik voel me nu gezond, moet ik dan toch de griepprik halen?

Als u tot de doelgroep voor de gratis griepprik behoort, kan griep ernstige gevolgen voor u hebben. Daarom krijgt u het advies om ieder jaar de griepprik te halen, ook als u zich gezond voelt.

Zie ook 'Wat is het nut van de jaarlijkse griepprik?' en 'Waarom elk jaar een griepprik?'

Naar boven

Ik ben nooit ziek, moet ik dan toch de griepprik halen?

Ja, dat is verstandig. Ook al bent u gezond, u kunt toch de griep krijgen. En als u behoort tot de doelgroep voor de gratis griepprik, kan griep ernstige gevolgen voor u hebben. Daarom krijgt u het advies om ieder jaar de griepprik te halen, ook als u nooit ziek bent.

Zie ook 'Wat is het nut van de jaarlijkse griepprik?' en 'Waarom elk jaar een griepprik?'.

Naar boven

Ik hoor niet bij de doelgroep van de griepprik, kan ik toch een griepprik krijgen?

Ja, dat kan. U betaalt dan zelf voor de griepprik en het geven van de griepprik. U kunt aan uw (huis)arts een recept vragen voor de griepprik. Hiermee koopt u zelf het griepvaccin bij de apotheek. Vervolgens gaat u met het griepvaccin terug naar de huisarts, waar u de prik krijgt. Het zetten van de griepprik moet u ook betalen. U kunt via uw huisartsenpraktijk nagaan hoeveel dat kost. Ook zijn er werkgevers die hun werknemers gratis een griepprik aanbieden.

Zie ook 'Kan ik ook via mijn werkgever de griepprik halen?'

Naar boven

Ik hoor niet bij de doelgroep van de griepprik, moet ik de griepprik altijd zelf betalen?

Meestal wel. Soms betaalt de zorgverzekeraar de griepprik. Kijk in de voorwaarden van uw zorgverzekering of dit ook voor u geldt. Of bel met uw zorgverzekeraar.

Ook zijn er werkgevers die hun werknemers gratis een griepprik aanbieden.

Zie ook 'Kan ik ook via mijn werkgever de griepprik halen?'.

Naar boven

Mag iedereen een griepprik krijgen?

Nee. Deze mensen mogen geen griepprik krijgen:

 • Kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.
 • Mensen die koorts hebben. In dat geval moet u de griepprik pas halen als u geen koorts meer heeft. Overleg hierover met uw huisarts. Bent u alleen verkouden? Dan kunt u de griepprik gewoon halen.
 • Mensen die een stootkuur prednison hebben gekregen. U kunt het halen van de griepprik beter uitstellen. Overleg hierover met uw huisarts.
 • Bent u allergisch voor de bestanddelen van de griepprik, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? Dan kunt u een allergische reactie krijgen van de griepprik. Overleg met uw huisarts hoe u toch ingeënt kunt worden als u dit wilt.

Zie ook 'Ik ben allergisch voor kippenei-eiwit, mag ik een griepprik krijgen?'.

Naar boven

Ik ben allergisch voor kippenei-eiwit, mag ik een griepprik krijgen?

Een allergie voor kippenei-eiwit komt heel zelden voor. Als u zonder problemen producten kunt eten waar kippenei-eiwit in zit, zoals pannenkoek of cake, dan is een allergie niet waarschijnlijk. Bent u allergisch voor kippenei-eiwit? Dan kunt u een allergische reactie krijgen van de griepprik. Dit is omdat er soms een klein beetje kippenei-eiwit in de griepprik zit. Een allergische reactie herkent u aan:

 • Benauwdheid
 • Soms rode vlekken op de huid
 • Soms hartklachten

Als u allergisch bent voor kippenei-eiwit, bespreek dan met uw huisarts of het verstandig is om de griepprik te halen. Wilt u de griepprik wel krijgen, dan blijft u na de prik wat langer bij de huisarts. Zo kunt u meteen geholpen worden als u een allergische reactie krijgt.

Naar boven

Ik ben allergisch voor het antibioticum neomycine of gentamicine, mag ik een griepprik krijgen?

Een allergie voor het antibioticum neomycine of gentamicine komt heel zelden voor. Bij het maken van de griepprik gebruiken producenten antibiotica. Soms kunnen er kleine restjes van de antibiotica in de griepprik achterblijven. Bent u allergisch voor één van deze antibiotica? Overleg dan met uw huisarts hoe u toch ingeënt kunt worden als u dit wilt.

Naar boven

Wat kost de griepprik?

De griepprik is gratis voor de doelgroep. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalt de griepprik voor deze mensen. Hoort u niet bij deze doelgroep? Dan kunt u  de griepprik zelf betalen. U betaalt dan zelf de kosten voor het vaccin en het zetten van de vaccinatie door de huisarts. U kunt via uw huisartsenpraktijk nagaan hoeveel het kost. Soms betalen werkgevers of zorgverzekeraars de griepprik.

Zie ook: 'Voor wie is de jaarlijkse griepprik?'.

Naar boven

Home / Onderwerpen / G / Griep / Griepprik / Veelgestelde vragen griepprik / Voor wie is de griepprik?

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu