Elk jaar krijgen bijna 1 miljoen mensen in Nederland griep. Daarvan overlijden per jaar enkele duizenden aan (de gevolgen van) griep. Een deel van hen verblijft in een ziekenhuis of woont in een zorginstelling. Daar worden zij vaak besmet door bezoekers, andere patiënten of het gezondheidszorgpersoneel.

Hoe is overdracht naar patiënten te voorkómen?

Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving en voor het verlenen van optimale zorg. Vaccineren van gezondheidszorgpersoneel in zorginstellingen wordt aanbevolen om hen te beschermen tegen griep en om overdracht naar (kwetsbare) patiënten te voorkómen. Naast vaccineren wordt geadviseerd om de algemene hygiënemaatregelen goed in acht te nemen zoals regelmatig handenwassen.

Waarom vaccineren?

Griepprik wordt gezet

Er zijn 2 belangrijke redenen om gezondheidszorgpersoneel te vaccineren tegen influenza. Medewerkers kunnen zelf griep krijgen, en kunnen het virus overdragen op kwetsbare bewoners en/of patiënten. 

Achtergrondinformatie

Griepprikspuiten liggen klaar voor gebruik

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus waarvan veel verschillende typen bestaan. De griepprik is een geïnactiveerd vaccin dat delen van verschillende typen dood influenzavirus bevat. Het vaccin zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de onderdelen van influenzavirussen die opgenomen zijn in het vaccin en zodoende bescherming biedt tegen griep.