Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie  en het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

Ja, het is dan nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie beschermt je tegen de 2 typen HPV, die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn echter ook nog andere HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Met de HPV-vaccinatie ben je grotendeels beschermd tegen baarmoederhalskanker. Ook als je gevaccineerd bent tegen HPV, heb je nog steeds een kleine kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Daarom is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Vanaf je 30e krijg je hiervoor een uitnodiging. 

Als jij of je ouder(s) niet meer weten of je de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad, kun je dit navragen bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s. Je kunt ook navragen hoeveel HPV-vaccinaties je hebt gehad. Zie hier voor meer informatie: www.rijksvaccinatieprogramma.nl/contact/dvp-dienst-vaccinvoorziening-en….

In het verleden kregen meisjes tussen de 12 en 16 jaar de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie. Sinds 2022 krijgen meisjes én jongens de HPV-vaccinatie in het jaar dat zij 10 worden.

Door de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie herkent je lichaam HPV als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op, zodat je geen langdurige infectie met HPV krijgt. Hierdoor is de kans op baarmoederhalskanker na vaccinatie tot 87% kleiner. De bescherming tegen baarmoederhalskanker hangt ook af van de leeftijd waarop je ben gevaccineerd. Uit onderzoek blijkt: hoe jonger je gevaccineerd bent, hoe beter het vaccin beschermt. 

Twee prikken zijn voldoende voor een goede bescherming. Het maakt niet meer uit hoe oud je bent. Tussen de 2 prikken zit minimaal vijf maanden.

Je kunt navragen hoeveel prikken je hebt gehad en op welke leeftijd bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s. Zie voor meer informatie: www.rijksvaccinatieprogramma.nl/contact/dvp-dienst-vaccinvoorziening-en….

We onderzoeken op dit moment of vrouwen die de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebben gehaald, minder vaak hoeven mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De uitkomst van het onderzoek kan gevolgen hebben voor je uitnodigingen in de toekomst. 

Nee. Je kunt geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) krijgen door de HPV-vaccinatie. In het vaccin zitten onschadelijk gemaakte virusdeeltjes. De HPV-vaccinatie maakt de kans dat je HPV krijgt veel kleiner. 

Ja. Tot je 18e wordt de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie gratis aangeboden door de overheid. Iedereen van 18 tot en met 26 jaar krijgt ook de mogelijkheid zich gratis te vaccineren tegen HPV. Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma volgt hierover binnenkort meer informatie. Personen die ouder zijn dan 26 jaar kunnen zich via de huisarts laten vaccineren tegen HPV. Zij moeten de vaccinaties zelf betalen. Kijk voor meer informatie op de pagina over HPV-vaccinatie

De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie bevat onschadelijk gemaakte delen van de HPV-typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Als je na vaccinatie besmet raakt met de HPV-typen 16 of 18, herkent je lichaam het virus en ruimt het op. Zo kan het virus de gezonde cellen niet beschadigen. Je bent dan goed beschermd tegen een langdurige HPV-infectie en (voorstadia van) HPV-kanker door typen 16 en 18. De kans op baarmoederhalskanker is na HPV-vaccinatie tot ongeveer 87% kleiner. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De kans op HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) hangt samen met o.a. leeftijd, seksueel gedrag en vaccinatie. De precieze kans kunnen we niet aangegeven, dit wordt de komende jaren verder onderzocht. 
De HPV-vaccinatie beschermt tegen de HPV typen 16 en 18. Dit zijn de twee typen van HPV, die de meeste gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Ook zijn er nog andere typen HPV die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Lees hierover meer op de pagina over HPV
Zonder de HPV-vaccinatie raken ongeveer 8 op de 10 mannen en vrouwen in hun leven een keer besmet met HPV. Jongere vrouwen zijn vaker besmet met HPV dan oudere vrouwen.