Als u de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad is het nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De HPV-vaccinatie beschermt tegen de 2 typen HPV, die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn ook nog andere HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Met de HPV-vaccinatie bent u grotendeels beschermd tegen baarmoederhalskanker. Door de vaccinatie herkent het lichaam HPV als het hiermee in aanraking komt. Uw lichaam ruimt het virus dan op, zodat u geen langdurige infectie met HPV krijgt. Hierdoor is de kans op baarmoederhalskanker na vaccinatie tot 87% kleiner. De bescherming tegen baarmoederhalskanker hangt ook af van de leeftijd waarop u bent gevaccineerd. Uit onderzoek blijkt: hoe jonger iemand gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.


Veelgestelde vragen

Ja, het is dan nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie beschermt je tegen de 2 typen HPV, die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn echter ook nog andere HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Met de HPV-vaccinatie ben je grotendeels beschermd tegen baarmoederhalskanker. Ook als je gevaccineerd bent tegen HPV, heb je nog steeds een kleine kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Daarom is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Vanaf je 30e krijg je hiervoor een uitnodiging. 

Als jij of je ouder(s) niet meer weten of je de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad, kun je dit navragen bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s. Je kunt ook navragen hoeveel HPV-vaccinaties je hebt gehad. Zie hier voor meer informatie: www.rijksvaccinatieprogramma.nl/contact/dvp-dienst-vaccinvoorziening-en….

In het verleden kregen meisjes tussen de 12 en 16 jaar de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie. Sinds 2022 krijgen meisjes én jongens de HPV-vaccinatie in het jaar dat zij 10 worden.

Door de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie herkent je lichaam HPV als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op, zodat je geen langdurige infectie met HPV krijgt. Hierdoor is de kans op baarmoederhalskanker na vaccinatie tot 87% kleiner. De bescherming tegen baarmoederhalskanker hangt ook af van de leeftijd waarop je ben gevaccineerd. Uit onderzoek blijkt: hoe jonger je gevaccineerd bent, hoe beter het vaccin beschermt. 

Twee prikken zijn voldoende voor een goede bescherming. Het maakt niet meer uit hoe oud je bent. Tussen de 2 prikken zit minimaal vijf maanden.

Je kunt navragen hoeveel prikken je hebt gehad en op welke leeftijd bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s. Zie voor meer informatie: www.rijksvaccinatieprogramma.nl/contact/dvp-dienst-vaccinvoorziening-en….

We onderzoeken op dit moment of vrouwen die de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebben gehaald, minder vaak hoeven mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De uitkomst van het onderzoek kan gevolgen hebben voor je uitnodigingen in de toekomst. 

Nee. Je kunt geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) krijgen door de HPV-vaccinatie. In het vaccin zitten onschadelijk gemaakte virusdeeltjes. De HPV-vaccinatie maakt de kans dat je HPV krijgt veel kleiner. 

Ja. Tot je 18e wordt de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie gratis aangeboden door de overheid. Iedereen van 18 tot en met 26 jaar krijgt ook de mogelijkheid zich gratis te vaccineren tegen HPV. Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma volgt hierover binnenkort meer informatie. Personen die ouder zijn dan 26 jaar kunnen zich via de huisarts laten vaccineren tegen HPV. Zij moeten de vaccinaties zelf betalen. Kijk voor meer informatie op de pagina over HPV-vaccinatie

De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie bevat onschadelijk gemaakte delen van de HPV-typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Als je na vaccinatie besmet raakt met de HPV-typen 16 of 18, herkent je lichaam het virus en ruimt het op. Zo kan het virus de gezonde cellen niet beschadigen. Je bent dan goed beschermd tegen een langdurige HPV-infectie en (voorstadia van) HPV-kanker door typen 16 en 18. De kans op baarmoederhalskanker is na HPV-vaccinatie tot ongeveer 87% kleiner. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De kans op HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) hangt samen met o.a. leeftijd, seksueel gedrag en vaccinatie. De precieze kans kunnen we niet aangegeven, dit wordt de komende jaren verder onderzocht. 
De HPV-vaccinatie beschermt tegen de HPV typen 16 en 18. Dit zijn de twee typen van HPV, die de meeste gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Ook zijn er nog andere typen HPV die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Lees hierover meer op de pagina over HPV
Zonder de HPV-vaccinatie raken ongeveer 8 op de 10 mannen en vrouwen in hun leven een keer besmet met HPV. Jongere vrouwen zijn vaker besmet met HPV dan oudere vrouwen. 
 

U kiest zelf op welke manier u meedoet. Beide methoden hebben voordelen en nadelen. Mogelijk helpen de keuzekaart en keuzehulp u om te kiezen wat het beste bij u past.

Mogelijk is het zinvol om u te vaccineren tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) als u al HPV blijkt te hebben. Er bestaan namelijk meerdere typen HPV die kanker kunnen veroorzaken. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma gebruikt wordt, beschermt tegen 2 van deze typen: 16 en 18. Deze typen veroorzaken het vaakst kanker. Daarnaast beschermt het vaccin deels tegen andere typen HPV die kanker kunnen veroorzaken. De kans dat u besmet bent met al deze typen is klein. Daarom kan vaccinatie nog steeds zinvol zijn. Ook zijn er vaccins op de markt die beschermen tegen 4 of 9 typen HPV, waaronder 2 typen HPV die genitale wratten veroorzaken.

Vaccinatie zorgt er niet voor dat een al aanwezige HPV-infectie sneller verdwijnt. Wel beschermt het tegen nieuwe infecties.

En maakt het dan nog uit of je alleen HPV hebt, of ook (licht) afwijkende cellen?
Er zijn geen aanwijzingen dat bij onrustige cellen door een HPV-infectie, een vaccinatie tegen HPV de infectie sneller voorbij laat gaan of de kans op het ontstaan van (voorstadia van) kanker, kleiner maakt. Of vaccinatie zinvol is hangt af van uw persoonlijke situatie. Bespreek dit met uw (behandelend) arts.

Mogelijk is vaccinatie voor u zinvol. Door te vaccineren beschermt u uzelf (en anderen) tegen nieuwe infecties met de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-typen die het vaakst kanker veroorzaken. Of vaccinatie zinvol is hangt af van uw persoonlijke situatie. Bespreek dit met uw arts. Ook na vaccinatie blijft het belangrijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt namelijk niet tegen alle HPV-typen die kanker kunnen veroorzaken.