U beslist zelf of u meedoet. Het kan zijn dat u niet mee wilt of kunt doen of dat u later wilt meedoen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Op deze pagina:

Hoe doorgeven?

Als u later of niet mee wilt doen kunt u dit doorgeven op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl met uw DigiDDigitale Identiteit. U kunt ook bellen met de informatielijn van de screeningsorganisatie of een e-mail sturen. De gegevens van de screeningsorganisatie uit uw regio kunt u vinden op uw uitnodigingsbrief of via hun website.

Later meedoen

Zwanger

Als u zwanger bent of net bevallen dan kunt u niet meedoen. 6 maanden na de bevalling kan dit wel weer. U kunt uw bevallingsdatum opgeven bij uw screeningsorganisatie.

Buitenland of andere reden

Er zijn ook andere redenen om later mee te doen. Uitstellen kan bijvoorbeeld ook wanneer u voor een paar maanden in het buitenland bent. U kunt uw nieuwe uitnodigingsdatum opgeven bij uw screeningsorganisatie.

Als u klachten heeft, is het belangrijk om niet te wachten op een uitnodiging maar een afspraak te maken bij uw huisarts.

 

Niet meedoen

Eenmalig afmelden

U kunt er voor kiezen om deze screeningsronde niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. U kunt zich dan afmelden en ontvangt dan 5 jaar later een nieuwe uitnodiging. Meldt u af bij uw screeningsorganisatie.

Als u klachten heeft, is het belangrijk een afspraak te maken bij uw huisarts.

Definitief afmelden

U kunt zich ook definitief afmelden voor het bevolkingsonderzoek. U ontvangt dan geen uitnodigingen meer. Als u zich bedenkt kunt u zich altijd weer aanmelden.

U loopt geen risico op baarmoederhalskanker als uw baarmoederhals volledig is verwijderd. Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek is niet nodig. Twijfelt u of uw baarmoederhals volledig is verwijderd? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan in uw patiëntendossier kijken.

Als u een DESdiëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon-dochter bent, is het beter om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek op alleen HPVhumaan papillomavirus is voor u onvoldoende. Een uitstrijkje iedere 2 jaar van de baarmoederhals en de vagina is noodzakelijk. Dit uitstrijkje wordt getest op cytologie. Neem contact op met uw huisarts om dit te bespreken.

Meldt u definitief af bij uw screeningsorganisatie.

 

Toch weer meedoen

Heeft u zich definitief afgemeld maar wilt u later toch weer meedoen? Dat kan. U kunt zich altijd weer aanmelden bij uw screeningsorganisatie.

 

Meer informatie

Veelgestelde vragen