We weten steeds meer over het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 en COVID-19, de ziekte die het virus veroorzaakt. Op deze pagina krijg je antwoord op de meestgestelde vragen en vind je alles wat we tot nu toe weten.

Veelgestelde vragen

Wanneer ben je na vaccinatie beschermd tegen COVID-19?

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna en AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus.
Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer je de afgelopen 6 maanden COVID-19 hebt gehad. Dan ben je ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2.

Lees meer over COVID-19-vaccinatie


Wat is Long COVID?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long (langdurige) COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.

Lees meer over Long COVID


Wat weten we over de varianten (mutaties) van het coronavirus Sars-CoV-2

Er circuleren wereldwijd vele varianten van het coronavirus SARS-CoV-2. De WHO beoordeelt welke varianten als zorgelijk worden gezien en welke als ‘interessant’. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu volgt die adviezen. We volgen deze varianten en brengen ze in kaart vanwege hun (mogelijke) risicovolle kenmerken en mate van verspreiding. Ook volgen we de varianten van het virus die in Nederland zijn, via de nationale Kiemsurveillance.

Lees meer over de verschillende varianten in Nederland.


Ik heb hooikoorts of een allergie. Mag ik naar buiten of naar mijn werk?

In principe wel. Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn. Hetzelfde geldt voor klachten die typisch passen bij een allergie. Bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.


Wordt er onderzoek gedaan naar de rol van verspreiding onder en door kinderen in deze pandemie?

Vanuit het RIVM worden er verschillende onderzoeken gedaan naar de rol die kinderen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Besmettelijkheid neemt toe met de leeftijd. Over het algemeen geldt dan ook hoe jonger het kind is, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus.

Wat is de rol van leerlingen bij de verspreiding op het voortgezet onderwijs?

Ook bij jongeren en jongvolwassenen spelen een rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De besmettelijkheid van kinderen neemt wel toe als ze ouder worden. Verspreiding van het virus vindt vaak buiten school plaats, tijdens intensief contact met vrienden/klasgenoten in hun vrije tijd en maar beperkt op school en in de klas.

Op het voortgezet onderwijs wordt ingezet op 2x per week periodiek (preventief) zelftesten door leerlingen en medewerkers. Zo kunnen besmettingen eerder ontdekt worden en wordt de kans op transmissie binnen de school beperkt. 

  Lees meer over kinderen en het virus


  Hoe belangrijk is ventilatie om verspreiding van het virus tegen te gaan? 

  Een goede ventilatie is heel belangrijk. Als je binnen met mensen bent is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. 

  Lees meer over ventilatie


  Heeft het zin om je te laten testen zonder klachten?

  Voor een beperkte groep mensen met een hoog risico geldt sinds 1 december: als je 5 dagen in quarantaine zit (na het laatste contact met iemand met COVID-19) kan je je laten testen. Van de contacten die klachten kregen, kreeg 97% van hen binnen 7 dagen klachten. Het virus kan met een PCRpolymerase chain reaction-test 1 à 2 dagen voordat de klachten beginnen al gevonden worden.

  Lees meer over Testen en COVID-19


  Wanneer  ben je een nauw contact van iemand met COVID-19, en moet je dus in quarantaine?

  • Als je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand was van iemand met COVID-19
  • Als iemand met COVID-19 in je gezicht hoest of niest
  • Als je in contact bent geweest met iemand met COVID-19 die geen nauw contact is, hoef je je niet aan aparte leefregels te houden. Houd wel je gezondheid in de gaten. 
  • Een huisgenoot kan ook een nauw contact zijn, maar dan gelden andere leefregels  dan voor andere nauwe contacten. 

  Hoe kom je erachter dat je een nauw contact was met iemand die COVID-19 heeft?

  • Als de persoon met COVID-19 dit meldt bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst (De GGD neemt dan contact met je op) 
  • Als je eigen contacten je hierover informeren
  • Als je de CoronaMelder app hebt, kun je een melding krijgen

  Wat moet je doen als je nauw contact bent van iemand met COVID-19?

  • Volg de leefregels voor nauwe contacten  en blijf 10 dagen thuis vanaf het laatste contact met de besmette persoon. Ga dus niet naar je werk, doe geen boodschappen en reis niet met het openbaar vervoer.
  • Houd je gezondheid goed in de gaten.
  • Krijg je klachten die passen bij COVID-19? Laat je testen.
  • Blijf je 10 dagen klachtenvrij? Dan mag je daarna naar buiten. 

  Bij welke klachten moet je thuisblijven?

  Blijf thuis en laat je testen bij een of meer van de volgende klachten die passen bij COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Klachten die veel voorkomen zijn verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts  en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping). Bekijk de overige ziekteverschijnselen die zijn gemeld door mensen met COVID-19.

  Lees meer over de symptomen op De ziekte COVID-19


  Wanneer ben je besmettelijk met het coronavirus SARS-CoV-2?

  Je kunt al besmettelijk zijn vlak voordat je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren. Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.  

  Lees meer over De verspreiding van het SARS-CoV-2-virus


  Hebben zwangeren meer kans om besmet te raken met het coronavirus SARS-CoV-2?

  Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het SARS-CoV-2-virus en lijken ze dus niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Uiteraard blijft het van belang de geldende maatregelen goed op te volgen.

  Lees meer over Zwangerschap en COVID-19


  Hoe gaat het RIVM om met resultaten uit nieuw (internationaal) onderzoek?

  Het RIVM volgt de internationale literatuur over onderzoeken zorgvuldig. Als er nieuwe inzichten komen uit (internationale) onderzoeksresultaten zal het RIVM haar adviezen en richtlijnen aanpassen. 

  Lees meer over Onderzoeken