We weten steeds meer over het coronavirus  SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2 en COVID-19, de ziekte die het virus veroorzaakt. Op deze pagina krijg je antwoord op de meest gestelde vragen en vind je alles wat we tot nu toe weten..

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik na een boostervaccinatie nog corona krijgen?  

Een boostervaccinatie beschermt voor 68% tegen infectie en voor 92% tegen ziekenhuisopnames na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Je kunt dus nog wel corona krijgen, maar de booster verkleint de kans dat je (ernstig) ziek wordt. 

Lees meer over boostervaccinatie


Wat is het advies aan mensen uit risicogroepen om besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen?

Het kabinet voert stapsgewijs versoepelingen door en veel van de coronamaatregelen komen te vervallen. Voor mensen met een groter risico op ernstig verloop van de COVID-19 zijn er aanvullende adviezen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. 

Lees meer over risicogroepen


Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?

Voor veel mensen is dat niet helemaal duidelijk, maar er is een belangrijk verschil tussen beide. Voor isolatie en quarantaine gelden ook verschillende regels. Je gaat altijd in isolatie als je positief getest bent en het dus vaststaat dat je corona hebt. Zo voorkom je dat je anderen ook kunt besmetten. Op dit moment is er geen quarantaineadvies, maar als het aantal besmettingen weer hard oploopt zou het kunnen zijn dat dit verandert. In dat geval ga je quarantaine als je in contact bent geweest met iemand met corona, en dus zelf ook misschien besmet bent, maar dat nog niet zeker weet. Dat doe je uit voorzorg, zodat je – als je inderdaad besmet bent geraakt – het virus niet verder verspreidt. 

Waarom is de isolatieduur verkort? 

Bij de omikronvariant kan iemand al voordat de klachten beginnen besmettelijk zijn, maar duurt de besmettelijke periode korter dan bij eerdere varianten van het virus. Vanaf 18 februari 2022 zijn daarom de isolatieregels iets aangepast. Mensen die positief getest zijn op corona en in isolatie zitten, mogen uit isolatie als zij 24 uur lang geen klachten meer hebben en het minimaal 5 dagen geleden is dat de klachten begonnen. Eerder moest dat minimaal 7 dagen geleden zijn. 

Het is afhankelijk van jouw situatie of en hoe lang je in quarantaine moet. Dit geldt ook voor de duur van de isolatie.

Zie voor meer informatie het dossier Quarantaine en Isolatie