Zwangere vrouwen krijgen het advies om zich te  laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, en kunnen complicaties optreden. Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap.

Vruchtbaarheid en zwangerschapswens

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Tijdens de zwangerschap heeft vaccinatie geen invloed op de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. 

Vaccinatie voorafgaand aan zwangerschap 

Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling is de coronavaccinatie veilig en verstandig. Dat wordt ook aangegeven door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Vaccineren tijdens zwangerschap

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Op basis van de onderzoekgegevens en werking van deze vaccins, zijn er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap. Bij het bijwerkingencentrum LarebLandelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen werden geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere  vrouwen vastgesteld. Dit komt overeen met de meldingen in het buitenland. Daarom is het advies aan alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. 

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar.

Meer informatie over vaccinatie en zwangerschap:

Of ga naar ons dossier over vaccineren tijdens zwangerschap.

Evaluatie van bijwerkingen

Vrouwen die zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap kunnen meedoen aan Moeders van Morgen. Moeders van Morgen (onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb) doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl.

In welk trimester van de zwangerschap vaccineren? 

Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je  vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet wordt met een COVID-19 infectie heb je namelijk meer risico op complicaties.

Tijd tussen de coronavaccinatie en de kinkhoestvaccinatie

Tussen een coronavaccinatie en een andere vaccinatie, zoals de maternale kinkhoest vaccinatie, is het advies om minstens 14 dagen er tussen te plannen. 

Tijd tussen een coronavaccinatie en een rhesusprik (anti-D)

Het maakt niet uit hoeveel tijd hier tussen zit, dit kan ook op dezelfde dag gebeuren.

Krijg ik na mijn eerste vaccinatie met AstraZeneca nog een tweede vaccinatie met AstraZeneca? 

Nee. Voor zwangere vrouwen heeft vaccinatie met Pfizer of Moderna de voorkeur. We adviseren om geen AstraZeneca vaccinatie te geven aan die zwanger zijn. Over de mogelijkheid om na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een tweede vaccinatie met Pfizer te krijgen lees je meer op de pagina Vragen en antwoorden vaccinatie AstraZeneca.

Vaccineren tijdens de periode van borstvoeding

Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. Het is niet aannemelijk dat het vaccin in de borstvoeding terecht komt.

Bescherming baby na vaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk. 

Pilgebruik en andere anticonceptiemiddelen

Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.