Zwangere vrouwen krijgen het advies om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, en kunnen complicaties optreden. Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap.
Vruchtbaarheid en zwangerschapswens
De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Tijdens de zwangerschap heeft vaccinatie geen invloed op de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd.
Vaccinatie voorafgaand aan zwangerschap
Bij een zwangerschapswens kun je ook vaccinatie(s) tegen corona halen. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang om ernstige ziekte te voorkomen. Ook voor mensen die bezig zijn met een IVF-behandeling is de coronavaccinatie veilig en verstandig. Dat wordt ook aangegeven door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie ( NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie)) en het RIVM.
Vaccineren tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Er kunnen complicaties optreden en er is de kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen. Dit heeft gevolgen voor moeder èn kind. Daarom is het belangrijk dat je je laat vaccineren als je zwanger bent.
De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Op basis van de onderzoekgegevens en werking van deze vaccins, is het veilig om deze vaccins tijdens de zwangerschap te krijgen. Bij het bijwerkingencentrum Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen werden geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere vrouwen vastgesteld. Dit komt overeen met de ervaringen in het buitenland.
Meer informatie over vaccinatie en zwangerschap:
- de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie ): Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap
- Bekijk de livestream over zwangerschap en coronavaccinatie
- de Rijksoverheid: Vaccineren tegen corona bij zwangerschap en kinderwens [ Interview: Vaccineren tegen corona bij zwangerschap en kinderwens | Publicatie | Rijksoverheid.nl] en Vaccineren tegen corona: laat u informeren [Vaccineren tegen corona: laat u informeren | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl]
- Youtube: Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt [Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt? | Coronavaccinatie - YouTube]
- Onderzoek EMA over veiligheid mRNA vaccins tijdens zwangerschap (Engelstalig)
Ik ben zwanger, moet ik nu wel een herhaalprik nemen?
Ook als je zwanger bent, kun je een herhaalprik halen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden. Ook de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) beveelt in haar Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap een herhaalprik voor zwangere vrouwen aan. De herhaalprik kan op elk moment in de zwangerschap worden gegeven om de moeder te beschermen tegen ernstige ziekte.
Evaluatie van bijwerkingen
Vrouwen die zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap kunnen meedoen aan Moeders van Morgen. Moeders van Morgen (onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb) doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl.
In welk trimester van de zwangerschap vaccineren?
Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet wordt met een COVID-19 infectie heb je namelijk meer risico op complicaties.
Vaccineren tijdens de periode van borstvoeding
Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. Het is niet aannemelijk dat het vaccin in de borstvoeding terecht komt.
Bescherming baby na vaccinatie moeder
Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Ook de antistoffen tegen corona gaan via de placenta naar het kind, en zo kan vaccinatie van de moeder ook het kind beschermen tegen infectie.
Pilgebruik en andere anticonceptiemiddelen
Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.