Zwangere vrouwen krijgen het advies om zich te  laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, en kunnen complicaties optreden. Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap.

Vruchtbaarheid en zwangerschapswens

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Tijdens de zwangerschap heeft vaccinatie geen invloed op de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. 

Vaccinatie voorafgaand aan zwangerschap 

Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling is de coronavaccinatie veilig en verstandig. Dat wordt ook aangegeven door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie ( NVOG Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie)) en het RIVM.

Vaccineren tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Er kunnen complicaties optreden en de kans bestaat dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dit heeft gevolgen voor moeder èn kind.  Daarom is het belangrijk dat je je laat vaccineren als je zwanger bent.

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Op basis van de onderzoekgegevens en werking van deze vaccins, is het veilig om deze vaccins tijdens de zwangerschap te krijgen. Bij het bijwerkingencentrum  Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen )Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen werden geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere  vrouwen vastgesteld. Dit komt overeen met de meldingen in het buitenland.

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar. Dit vaccin wordt momenteel niet meer ingezet.

Meer informatie over vaccinatie en zwangerschap:

Ik ben zwanger, moet ik nu wel een boosterprik nemen?

Ook als je zwanger bent, kun je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden. Ook de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) beveelt in haar Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap een boosterprik voor zwangere vrouwen aan. De boosterprik kan op elk moment in de zwangerschap worden gegeven.

Evaluatie van bijwerkingen

Vrouwen die zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap kunnen meedoen aan Moeders van Morgen. Moeders van Morgen (onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb) doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl.

In welk trimester van de zwangerschap vaccineren? 

Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je  vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet wordt met een COVID-19 infectie heb je namelijk meer risico op complicaties.

Krijg ik na mijn eerste vaccinatie met AstraZeneca nog een tweede vaccinatie met AstraZeneca? 

Nee. Voor zwangere vrouwen heeft vaccinatie met Pfizer of Moderna de voorkeur. We adviseren om geen AstraZeneca vaccinatie te geven aan die zwanger zijn. Over de mogelijkheid om na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een tweede vaccinatie met Pfizer te krijgen lees je meer op de pagina Vragen en antwoorden vaccinatie AstraZeneca.

Vaccineren tijdens de periode van borstvoeding

Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. Het is niet aannemelijk dat het vaccin in de borstvoeding terecht komt.

Bescherming baby na vaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk. 

Pilgebruik en andere anticonceptiemiddelen

Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.