Het Europees Geneesmiddelen Agentschap ( EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency)) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen de veiligheid van de COVID-19-vaccins. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Op coronavaccinatie.nl staat meer informatie over de veiligheid van de vaccins.

Kans op corona na vaccinatie

Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.

Vanaf wanneer beschermen vaccins tegen COVID-19?

  • De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca beschermen vanaf 2 weken na de 2de vaccinatie tegen COVID-19. 
  • Met één vaccinatie met Janssen ben je na 4 weken beschermd tegen COVID-19.
  • Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19.
  • Een vaccinatie met de boosterprik is 1 week na vaccinatie effectief.

Besmettelijkheid na vaccinatie  

Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels meerdere studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus (alfa- en delta-variant) van de ene persoon op de andere vermindert. Uit onderzoek van het RIVM (zie webpagina met VASCO) blijkt dat vaccinatie de overdracht van de omikron-variant van het coronavirus aanzienlijk vermindert. Een boostervaccinatie geeft 63% bescherming tegen overdracht van corona naar huisgenoten. Dit betekent dat als iemand na een boostervaccinatie besmet raakt met het coronavirus, diegene een ruim twee keer lagere kans heeft om het coronavirus door te geven aan zijn of haar huisgenoten, dan iemand met corona die niet gevaccineerd was. Internationaal zijn de resultaten uit onderzoek over overdracht wel wisselend.  

Coronamaatregelen na vaccinatie nodig? 

Na vaccinatie kun je nog corona krijgen en je kunt nog corona doorgeven. Het is daarom belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.

Bescherming door het vaccin tegen varianten van het virus

Het is normaal dat een virus verandert. Er zijn wereldwijd verschillende varianten van het coronavirus gevonden. Omdat het bij de varianten om kleine veranderingen van het virus gaat, betekent dit niet meteen dat het vaccin helemaal niet meer werkzaam is. Als een vaccin iets minder werkzaam is tegen een variant, kan het nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte.

Als er varianten van het virus zijn, dan worden die (internationaal) onderzocht om te beoordelen hoe ze reageren op de vaccins. Ook het RIVM doet onderzoek naar varianten van het coronavirus. Lees hier meer over op: Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2.

Effectiviteit van de COVID-19-vaccins

Het RIVM houdt bij hoe effectief de coronavaccins beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona. Dit doen we door gegevens van verschillende registraties te analyseren en door specifiek onderzoek uit te voeren.

Aantal vaccinaties basisserie tegen corona

Wanneer krijg ik 2 vaccinaties?

  • Je krijgt 2 vaccinaties van de vaccins van BioNTech/Pfizer (Comirnaty), Moderna en AstraZeneca.  Na je eerste vaccinatie met AstraZeneca kun je een 2de vaccinatie met Pfizer krijgen. Zie ook: Vragen en antwoorden vaccinatie AstraZeneca
  • Mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt hebben twee of drie vaccinaties nodig,  ook als ze corona hebben gehad. Lees meer over deze groepen mensen: Mensen met afweerstoornis (immuungecompromitteerden).
  • Ook als je ná je 1ste vaccinatie corona krijgt, is het advies om (8 weken na de positieve testuitslag) nog wel de 2de vaccinatie te halen. We weten niet of één vaccinatie voldoende beschermt als je na je eerste vaccinatie COVID-19 hebt gekregen. Dit geldt niet voor kinderen van 5-11 jaar oud, zij zijn voldoende beschermd als zij corona hebben gehad. Zij hoeven dus geen vaccinatie meer te krijgen, maar als zij dat willen kunnen zij één prik krijgen. Voor kinderen met een hoog medisch risico is het advies om wel altijd twee prikken te halen, ook als zij al corona hebben gehad.

Wanneer krijg ik 1 vaccinatie?

  • Als je gevaccineerd wordt met het vaccin van Janssen. Van dit vaccin is één vaccinatie voldoende voor de basisserie.
  • Als je een infectie met corona (COVID-19) hebt gehad is één vaccinatie na je infectie voldoende.  Nadat je besmet was met het coronavirus heeft je lichaam antistoffen tegen het virus gemaakt. Met één vaccinatie maakt je lichaam nóg meer antistoffen aan. Zo veel dat een tweede vaccinatie niet meer nodig is voor de basisserie. Het mag trouwens wel. Mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt en mensen ouder dan 80 jaar hebben na een corona infectie wel twee vaccinaties nodig.

Ik weet niet zeker of ik corona heb gehad, wat is dan het advies? 

Als je het niet zeker weet en je bent ook niet getest, dan is het niet zeker of je corona hebt gehad. Het advies is dan om je twee keer te laten vaccineren en 3 maanden na je laatste vaccinatie kun je een boostervaccinatie halen.

Kans op corona door een coronavaccin  

Je kunt geen corona krijgen door het vaccin. De vaccins bevatten geen coronavirusdeeltjes.

Vaccinatie en coronatesten

De vaccinatie heeft geen invloed op de coronatesten - zoals de  PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction)-test en de antigeensneltest - om de infectie met COVID-19 op te sporen. Als een coronatest positief is, komt dat dus niet door de vaccinatie. 

Coronavaccinatie en andere vaccinaties 

Je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.