Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency)) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen de veiligheid van de COVID-19-vaccins. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Op coronavaccinatie.nl staat meer informatie over de veiligheid van de vaccins.

Kans op corona na vaccinatie

Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.

Besmettelijkheid na vaccinatie  

Ook als je gevaccineerd bent, kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen ernstig ziek worden door het coronavirus. Er zijn in de tussentijd  meerdere studies uitgekomen, die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus (alfa- en delta-variant en omikron) van de ene persoon op de andere vermindert (zie ook: VASCO), maar niet geheel voorkomt. 

Coronamaatregelen na vaccinatie nodig?

Na vaccinatie kun je nog corona krijgen en corona nog doorgeven. Het is daarom belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de adviezen en maatregelen.

Bescherming door het vaccin tegen varianten van het virus

Het is normaal dat een virus verandert. Er zijn wereldwijd verschillende varianten van het coronavirus gevonden. Omdat het bij de varianten om kleine veranderingen van het virus gaat, betekent dit niet meteen dat het vaccin helemaal niet meer werkzaam is. Als een vaccin iets minder werkzaam is tegen een variant, kan het nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte.

Als er varianten van het virus zijn, dan worden die (internationaal) onderzocht om te beoordelen hoe ze reageren op de vaccins. Ook het RIVM doet onderzoek naar varianten van het coronavirus. Lees hier meer over op: Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2.

Effectiviteit van de COVID-19-vaccins

Het RIVM houdt bij hoe effectief de coronavaccins beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona. Dit doen we door gegevens van verschillende registraties te analyseren en door specifiek onderzoek uit te voeren.

Vaccinaties tegen corona

De vaccinatie tegen corona bestaat uit een basisserie en daarna 1 of meerdere herhaalprikken.
De basisserie kan bestaan uit 1, 2, of 3 prikken. Hoeveel prikken nodig zijn, hangt af van:

  • Welk vaccin je hebt gekregen
  • Of je al een coronabesmetting hebt gehad voor de 1e vaccinatie
  • Of als iemand een ernstige afweerstoornis heeft 

Wanneer krijg ik de herhaalprik?

  • Als je de basisserie hebt gehad en je bent 12 jaar of ouder, dan kan je de herhaalprik krijgen. Je laatste coronaprik of mogelijke coronabesmetting moet minimaal 3 maanden geleden zijn. Heb je vanaf 19 september 2022 een herhaalprik gehaald? Dan hoef je geen coronaprik meer te halen. 
  • Kinderen 5 tot en met 11 jaar met een hoog medisch risico kunnen de herhaalprik krijgen.

Ik weet niet zeker of ik corona heb gehad, wat is dan het advies voor de basisserie? 

Weet je niet zeker of je corona hebt gehad en heb je geen zelftest gedaan?  Dan is het niet zeker of je corona hebt gehad. Het advies is dan om je twee keer te laten vaccineren en 3 maanden na je laatste vaccinatie de je herhaalprik te halen.

Vaccinatie en coronatesten

De vaccinatie heeft geen invloed op de coronatesten - zoals de PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction) (polymerase chain reaction)-test en de antigeensneltest - om de infectie met COVID-19 op te sporen. Als een coronatest positief is, komt dat dus niet door de vaccinatie. 

Coronavaccinatie en andere vaccinaties 

Je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren.